Hlavní navigace

Tři časté chyby při použití dezinfekce: děláte je také?

30. 9. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Používáme ji několikrát denně, na mnoha místech i povinně. A zdaleka ne vždy správně. Dezinfekce rukou má přesný postup, aby opravdu chránila před viry. Přinášíme ho krok po kroku na fotografiích.

Dodržování hygienických pravidel je v aktuální době pandemie nutností a prevencí před nákazou jakýmikoliv respiračními chorobami. Samozřejmostí by mělo být časté a důkladné mytí rukou mýdlem a tekoucí teplou vodou. Když to jinak nejde, využíváme dezinfekci rukou. A často děláme chyby, které snižují, nebo dokonce znemožňují její účinek. V čem chybujeme a jak si ruce správně dezinfikovat, nám vysvětlil viceprezident České lékárnické komory Martin Kopecký.

Chyba č. 1: otírání rukou

První typickou chybou je otírání rukou po použití dezinfekce. Pokud dezinfekci použijeme, je podle Martina Kopeckého třeba počkat minimálně dvacet sekund. Za tu dobu se vstřebá. Pokud ruce utřeme nebo na něco hned saháme, dezinfekce se setře nebo zředí a ztrácí účinnost.

Chyba č. 2: použití dezinfekce na vlhké ruce

Ve snaze ošetřit ruce důkladně dělá spousta lidí další chybu. Ruce si umyje mýdlem a teplou vodou a poté na ně použije dezinfekci. Aby měla správný virucidní účinek, musí se ale aplikovat pouze na suché ruce. To samé platí, pokud máme ruce třeba zpocené – ani tehdy nebude přípravek správně fungovat, protože se snižuje koncentrace účinné látky.

Chyba č. 3: dezinfekce jen na hřbety rukou

Dezinfekci sice používáme téměř všichni a několikrát denně, ale zdaleka ne každý ji opravdu vetře do celých rukou. Nejobvyklejší chybou je použití dezinfekce pouze na hřbety rukou – zapomíná se na prostor mezi prsty, pod prstýnky a také na konečky prstů a palce.

Na co se nemá zapomínat

K důkladné dezinfekci rukou je podle Martina Kopeckého třeba použít asi tři mililitry tekuté nebo gelové dezinfekce. Pokud je tedy dezinfekce v dávkovači s rozprašovačem, jedno „stříknutí“ na ruce může být málo. Dezinfekci nejprve rozetřeme dlaní na hřbety obou rukou a důkladně rozetřeme. Následně se věnujeme prostoru mezi prsty, a pokud nosíme prstýnky, neměli bychom zapomenout na prostor pod nimi. Přípravek je pak nutné rozetřít i do konečků prstů a záhybů kolem nehtů. Na závěr je zapotřebí dezinfikovat i palce. Celý postup je krok po kroku znázorněný v galerii.

Galerie: Správný postup při dezinfekci rukou

Odborná spolupráce:

PharmDr. Martin Kopecký, Ph.D.

Praktikující lékárník a viceprezident České lékárnické komory

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).