V zimě potřebujete stejně tekutin jako v teplých dnech, horké nápoje nejsou ideální

14. 2. 2025

Sdílet

Skleněná konvice s horkým čajem, šálek čaje a cukr
Autor: Depositphotos
Každodenní průvodce pro ty, kdo se letos rozhodli si celý měsíc odepřít alkohol. Suchej únor je v půlce a vy možná pociťujete první výrazné projevy toho, že si nedáváte pivo, víno či sem tam panáka.

Bez alkoholu se skutečně můžeme cítit v mnoha ohledech lépe, ačkoli nám může chybět třeba pocit uvolnění spojený s podvečerní sklenkou. Abstinence prospívá nejen mozku, játrům, mikrobiomu, srdci a kůži, zároveň díky lepšímu spánku stabilnějším emocím a nižšímu výskytu zánětů v těle pozitivně ovlivňuje také psychiku člověka, vyjmenovává genetička Barbora Procházková ze společnosti Chromozoom. 

Změny můžeme podle ní pozorovat také ve vzhledu. Mizí nežádoucí otoky v obličeji, kruhy pod očima i nedokonalosti pleti, zlepšuje se kvalita vlasů, hydratace pokožky a díky lepší regulaci metabolismu a hormonální rovnováze se můžete cítit celkově lépe, protože se naše kontury zpevňují. 

Dost důvodů pro to, aby to člověk vydržel ještě alespoň čtrnáct dnů do konce února. 

Správci majáků často zešíleli nebo předčasně zemřeli. Ničila je samota, dřina a jedovaté výpary Přečtěte si také:

Správci majáků často zešíleli nebo předčasně zemřeli. Ničila je samota, dřina a jedovaté výpary

3. týden bez alkoholu den po dni

Sobota 15. února: Je tu druhá polovina

Jste v půlce výzvy Suchýho února. Kdo došel až sem, má nejhorší za sebou – abstinenční příznaky v čele s psychickou rozladěností nejspíš mizí a začínají nastupovat pozitivní účinky nepití alkoholu. Vydržet druhou půlku už bude pravděpodobně mnohem snazší.

Neděle 16. února: Nevýhody pití alkoholu

Připomeňte si, proč se vzdát alkoholických nápojů. 

  • Alkohol po požití zpočátku zvyšuje chuť k jídlu, snižuje rychlost reakcí, zhoršuje motoriku. 
  • V malých dávkách krátkodobě způsobuje euforii, může na chvíli přinést pocit štěstí, nezávislost, větší odvahu, může působit jako antidepresivum. Ve větších dávkách může přivodit depresi, ztrátu koordinace pohybů těla, sníženou vnímavost a reaktivitu, útlum rozumových schopností, případně agresivitu. 
  • Povzbudí a zároveň otupí úzkost, snižuje vnímání bolesti, může tlumit aktivaci enzymů a hormonů, zhoršuje schopnost neuronů zapínat a vypínat geny.
  • Ovlivněním funkce mozku alkoholické nápoje zhoršují krátkodobou paměť (výpadek paměti, lidově okno) a schopnost úsudku. Alkohol tedy může na chvíli pomoci, ale dlouhodobě jsou jeho dopady na zdraví negativní. 

Pondělí 17. února: Teplota nápojů v zimě

V chladném období pravděpodobně nemáte takovou žízeň jako v teplých dnech, tudíž tolik nepijete. A nejspíš pijete častěji horké nápoje na zahřátí. Je to tak v pořádku? Není.  

I když máte v zimě menší potřebu pít, vaše tělo potřebuje tekutiny v létě stejně jako v zimě – studený vzduch vás vysouší, zejména pokud se k mrazu přidá vítr. Zároveň vás chladné počasí nutí pít nápoje horké, a tělo se tak musí vyrovnávat s velkými teplotními rozdíly – teplota vzduchu je pod nulou, teplota těla kolem 36 °C a teplota nápoje i nad 60 °C. Nejpřijatelnější je nápoj s teplotou blízkou teplotě těla – vlažný nebo o pokojové teplotě.

Horké nápoje

Co víte o horkých nápojích?

Zima už klepe na dveře, na mnoha místech dokonce již napadl první sníh. Vyzbrojit se proti mrazu můžete nejen teplým oblečením, ale i termoskou s horkým nápojem. Horké nápoje typické pro dobu adventu bývají navíc kromě chuti provoněné badyánem, skořicí či hřebíčkem.

Úterý 18. února: Příznaky dehydratace

Jak vypadá váš pitný režim? Pokud není dostatečný, projeví se řadou příznaků – například pocitem žízně (ano, to už je projev většího nedostatku tekutin v těle), bolestí hlavy, únavou, suchostí v ústech, zrychleným tepem, nevolností, nebo dokonce zvýšenou tělesnou teplotou.

Středa 19. února: Test pitného režimu

Možná předpokládáte, že pijete dost, ale realita může být jiná – otestujte se! Zkuste si aspoň jeden celý den zapisovat na papír nebo do aplikace všechno, co vypijete. Základ by měla tvořit pitná voda a přírodní minerálky, které můžete doplnit čaji a ředěnými 100% džusy nebo šťávami. Vypijete svoji denní dávku tekutin, tj. minimální doporučené množství (tělesná hmotnost v kg × 35 ml)?

Čtvrtek 20. února: Minerálky na míru

Není minerálka jako minerálka. Z hlediska celkové mineralizace, tedy podle obsahu rozpuštěných pevných látek (RPL), se přírodní minerální vody dělí na:

  • velmi slabě mineralizované (obsah RPL do 50 mg/l)
  • slabě mineralizované (obsah RPL 50 mg/l až 500 mg/l)
  • středně mineralizované (obsah RPL 500 mg/l až 1500 mg/l)
  • silně mineralizované (obsah RPL 1500 mg/l až 5000 mg/l)
  • velmi silně mineralizované (obsah RPL vyšší než 5000 mg/l)

Slabě a středně mineralizované vody se hodí ke každodennímu pití, aniž by se musely střídat. Silně mineralizované jsou zase vhodné při velké zátěži v namáhavých provozech, v letním období nebo při sportu, kdy tělo ztrácí pocením spolu s tekutinami i minerální látky. Zvláštní kategorii pak tvoří léčivé minerální vody, které mívají velmi silnou mineralizaci a jejichž konzumaci je vhodné konzultovat s odborníkem. Podívejte se na etikety, ať víte přesně, kam patří vaše oblíbené minerálky. 

Pátek 21. února: Nezapomínejte na pití. Vody. 

Název měsíce února odvozují jazykovědci od noření se ledových ker do vody (únor = nořit se). Vy se do vody nořit nemusíte, i když můžete, hlavně ji ale pravidelně pijte, a to v dostatečném množství během celého dne.

Odborná spolupráce: Věra Boháčová, DiS.

Věra Boháčová,

Věra Boháčová

Autor: AquaLife Institute

Nutriční terapeutka se zaměřením na prevenci a léčbu civilizačních onemocnění,
spolupracovnice AquaLife Institute

AquaLife Institute sdružuje přední odborníky a vědce zabývající se hydratací organismu, výživou a zdravým životním stylem, ale i vodou jako přírodním zdrojem. Sleduje aktuální problémy a potřeby české společnosti v oblasti výživy a zdraví s důrazem na pitný režim. Podporuje také vědu a výzkum týkající se pitného režimu a vlivu příjmu tekutin na zdraví.

Seriál: Suchej únor
Sklenice s vodou, jahodami a bazalkou

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.


Autor článku

Jako redaktorka se specializací na zdravotnictví prošla deníky Lidové noviny a Mladá fronta DNES. Už několik let se věnuje on-line žurnalistice jako autorka i editorka, psala například o mýtech a dezinformacích pro Seznam Zprávy. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).