Hlavní navigace

Tipněte si: Které potraviny jíme více a méně než před 70 lety?

Lenka Krbcová

Jak se během desítek let proměnil český jídelníček? Některé druhy potravin byly drahé, jiné svého času vůbec nebyly k mání. Pak jsou potraviny, které byly a jsou v nabídce stále, ale jejich spotřeba se významně změnila. Nabízíme 13 potravin a data o jejich spotřebě v letech 1950 a 2018.

Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Na spotřebu potravin během uplynulých zhruba sedmdesáti let měla vliv řada faktorů. Ať již socioekonomické, jako jsou ceny potravin či kupní síla obyvatelstva, tak pestřejší nabídka potravin na trhu a v neposlední řadě také změna stravovacích návyků a životního stylu.

Ministerstvo zemědělství ve svém zpravodaji přineslo srovnání spotřeby vybraných potravin. Zkusíte odhadnout, jak jsme na tom oproti roku 1950 v konzumaci ovoce a zeleniny, a speciálně brambor, rýže, těstovin a chleba, luštěnin, masa, vajec? Pijeme více mléka, nebo vína? Holdujeme cukru a pivu více než naši prarodiče?

13 potravin: Tipněte si – které jíme více a méně než před 70 lety?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).