Hlavní navigace

Test náplastí: Jen jedna z deseti drží jako přibitá

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz / Kateřina Čepelíková
Vybrat ze stovek různých náplastí takovou, která drží, je úkol nadlidský. My jsme se o to pokusili. Na vlastním těle jsme vyzkoušeli různé náplasti. Která drží nejlépe?

Pokud nejste můj kamarád, který jakýkoliv druh řezného poranění zalepí páskou na hokejky, pravděpodobně už jste si někdy koupili náplast. A po jejím použití lamentovali nad její kvalitou. To proto, že některé dnešní náplasti nic moc nevydrží. O čemž jsme se přesvědčili při našem testu náplastí. A to jsme testovali lepítka voděodolná, odpuzující vodu, elastická, se stříbrem i s obrázky.

Sedmi druhy náplastí jsem polepila své prsty, troje náplasti byly určené pro děti, proto je na těle dobrovolně nosilo pětileté dítko. Nutno podotknout, že jsme je moc nešetřily. Náplasti se mnou třikrát myly nádobí, pětkrát prošly pod tekoucí vodou při mytí rukou, věšely se mnou mokré prádlo a věnovaly se dalším běžným domácím pracím. Dětské náplasti byly podrobeny trojímu mytí rukou, večerní koupeli, hraní a prolézačkám na dětském hřišti. Obstály některé v naší zátěži? Která drží jako přibitá? A zanechávají dnešní drahé náplasti nepříjemné lepidlo na kůži? Nejen toto se dozvíte v našem testu.

Čtěte také: 5 zranění, na která obyčejná náplast nestačí

Výběr náplastí se zaměřil na polštářkové, chtěli jsme jen zalepit fiktivní řeznou ránu na prstu a odřeninu na dětském lokti. S tím jsme vstoupili do lékárny a posléze ještě do dalších dvou obchodů. Vyhnuli jsme se tedy specifickým druhům náplastí, jako jsou ty na puchýře, spáleniny nebo kuří oka.

Na co si dát pozor při výběru náplasti?

Zatímco si z dětských let můžeme pamatovat maximálně náplast zamotanou do oválu, která se přistřihovala dle délky zranění, tzv. rychloobvaz, my jsme na internetu našli kolem třiceti výrobců náplastí. Každý z nich pak rozjíždí na trhu s náplastmi hru o mnoho kartách. Kupříkladu výrobce Cosmos má ve svém portfoliu hned třicet polštářkových náplastí – módní, s obrázky, do vody, voděodolné, kulaté, s nůžkami v balení, ale i s obrázky pro děti. Výběr je tedy široký, jdeme si zevrubně prozkoumat, nač si dát při výběru náplasti pozor. Velikost krabičky neodpovídá velikosti náplastí. Je třeba sledovat rozměry, které většinou bývají uvedeny na obale. Podobně je třeba brát zřetel na velikost polštářku, nebývá po celé šíři náplasti – dost dobře se může stát, že si podobným polštářkem zalepíte maximálně záděru nebo píchnutí od jehly. Údaje voděodolná, waterproof, do vody znamenají totéž – měly by odolat běžnému mytí rukou. Jako parťák do bazénu se hodí jen jedna z testovaných, ale má to háček. Dozvíte se proč.

Test polštářkových náplastí:

AID FIRST First Aid – 100 ks, 19 Kč

Výhodou je polštářek přes celou šířku náplasti. Nevýhodou struktura polštářku, který je tvořen dlouhými vlákny buničiny, jež mají tendenci se do rány zamotávat. Jedna náplast vyšla na necelý dvacetník, vydržela na prstě půl hodiny, přestože na obale čteme „silně lepící“. Neodolala pouhému jednomu umytí rukou.

Výdrž: 30 minut

Raucosan Pflaster Universal – 10 kusů 10×6 cm, 24,90 Kč

Náplast, která dle údajů na obale odpuzuje vodu. Těžko říci jak. Se mnou absolvovala jen jedno umytí rukou a jedno mytí nádobí, pak upadla. Na kůži je nepříjemná, působí jako tvrdý igelit, který není příliš ochotný kopírovat obvod prstu.

Výdrž: 75 minut

Urgo Resistant – 1 m náplasti, 53 Kč

Odolná ve všech situacích, very strong, čtu na krabičce. Očividně jí ale nesvědčí voda, protože k odlepení stačila hodina a půl – jedno mytí rukou a nádobí. Upadla, ani nevím kde (ani po třech dnech jsem ji v bytě nenašla). Náplast je velmi příjemná, textilní a pružná, skvěle se přizpůsobí. Ustřihnete jí z metrového pásu, kolik chcete.

Výdrž: 90 minut

Urgo – prodává se v lékárně na kusy – 1 ks/1 Kč

Dělená náplast má malý polštářek, hodí se spíš na malé oděrky. Prstu se moc nepřizpůsobí. Už po jednom mytí se kraje třepí a lepí se na ni žmolky z ručníku. Prst spíš hyzdí, než chrání. V průběhu druhého mytí nádobí jsem náplast vylovila zpod jarové pěny.

Výdrž: 2,5 hodiny

SPOFA PLAST – prodej v lékárně na kusy – 1 ks/1 Kč

Velice přizpůsobivá náplast, textilní a elastická. Je to „starý dobrý“ rychloobvaz, který si pamatujeme z dětství. Dělená má jen malý polštářek na ránu. Zdárně odolávala trojímu mytí rukou i dvojímu mytí nádobí.

Výdrž: 4 hodiny

Cosmos – Do vody – 10 ks různě velkých náplastí, 60 Kč

Už po prvním umytí rukou se začaly odlepovat kraje náplasti, celkově však náplast vydržela společně s druhou voděodolnou URGO Waterproof nejdéle. Přestože má náplast polštářek pouze uprostřed, můžete si vybrat ze tří velikostí náplasti. Okraje jsou průhledné, působí nenápadně. Vydržela patero mytí rukou a třikrát odolala jarové vodě.

Výdrž: 5,5 hodiny

URGO Waterproof – 10 ks různě velkých náplastí, 60 Kč

Stejně jako předchozí voděodolný Cosmos, i zde se kraje náplasti začaly odlepovat už po prvním mytí rukou, ale nakonec překvapila a vydržela nejdéle.

Výdrž: 5,5 hodiny

Test dětských náplastí: 

Urgo Protective Plasters – 14 náplastí jednotné velikosti, 60 Kč

Tyto náplasti se malému prstíku vůbec nepřizpůsobí. Lepivá část je pevná jak desky na vysvědčení a náplast ihned po nalepení doslova fixuje prst jako dlaha. Téměř se nedá ohnout. Moc nedrží, a ani veselý obrázek ji od špatného hodnocení nezachrání. Nápis na obale: „bezbolestně snímatelná“ sedí. Stačí si jednou umýt ruce a náplast se poroučí k odtoku, přestože je dle popisu voděodolná.

Výdrž: 2,5 hodiny (do 1. umytí rukou)

Cosmos Kids – 20 ks – byly zdarma k jinému balení (obvyklá cena cca 40 Kč)

Jsou přizpůsobivější než předchozí Urgo, polštářek je však malý, maximálně na malou oděrku. Jejich voděodolnost trvala jen do třetího umytí rukou. 

Výdrž: 6 hodin

Cosmos Kids – náplasti na lokty a kolena 

Antibakteriální náplasti s ionty stříbra, které ničí bakterie. Polštářek je optimálně velký akorát na odřeninu a v porovnání s ostatními náplastmi i silný. S náplastí se velmi dobře manipuluje a dobře se nalepuje. Má velkou lepící plochu. Odolává hrátkám na dětském hřišti, tedy častému ohýbání loktu a kolen, kde jsme dvě náplasti testovali. Naprosto bez problémů zvládá i koupání ve vodě. Což je sice velké plus, ale na druhou stranu, když náplast drží jako přibitá a vy se ji pokusíte z dětského kloubu odlepit, uslyšíte neskutečný pláč a budete litovat, že jste své dítě vystavili ještě větší bolesti než z odřeného kolene. Po násilném sundání zůstává po náplasti na těle spousta lepidla, která nejde umýt. Za výdrž jednička, ale vezmeme-li v potaz, že to jsou náplasti výhradně pro děti (nosili byste na lokti delfína?), mohly by jít sundávat šetrně, ne pomalu se skalpem.

Výdrž: asi do aleluja, násilím odlepeno po 8 hodinách

Není snadné vybrat optimální náplast, jedna nedrží a druhá drží tak moc, že se dítěti po tvářích slzy kutálejí. Jedna má polštářek jak pro panenky a z druhého leze buničina. Z testu však jednoznačně vyplývá, že voděodolné náplasti svou funkci zvládají naplňovat a ty nejlevnější nejsou ani na parádu.

Pozn.: Je třeba zmínit, že jsem si nepořezala všechny prsty a nepřelepila náplastmi rány, tudíž nemohu posoudit, jak se dané náplasti chovají, když překrývají ránu. Jestli se na ni přilepují, strhávají strup nebo pod nimi rána mokvá. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).