Hlavní navigace

Nechte si zdarma prohlédnout znaménka. Stany proti melanomu se otevřou v Praze, Brně a Ostravě

15. 4. 2024

Sdílet

Kožní nádory patří k těm, kterým se většinou dá aktivně zabránit, protože jejich projevy jsou viditelné, a je tedy možné je včas odhalit, a navíc se před UV zářením, největším rizikovým faktorem, lze poměrně dobře chránit. Přesto melanomem v Česku ročně onemocní na 3500 lidí. Jako každé jaro má nyní každý zájemce možnost si nechat znaménka zkontrolovat v mobilních Stanech proti melanomu. Ty vyrostou už na 22. a 23. dubna v Praze, 29. dubna v Brně a 30. dubna v Ostravě.

Své znaménko nebo podezřelý útvar si může (a měl by) nechat zkontrolovat opravdu každý. Mezi obzvlášť rizikovou skupinu, kterým to lékaři výslovně doporučují, patří lidé se světlou pletí a pihami, s větším množstvím mateřských znamének nebo ti, kdo tráví často dovolenou u moře nebo blízko rovníku.

Kde melanom nejčastěji vzniká?

Nejčastěji bývají melanomem postiženi lidí nad 50 let, nicméně riziko vzniku existuje u každého bez ohledu na věk a pohlaví. Nejčastěji se kožní nádory objeví v obličeji, na krku, na zádech nebo končetinách. Jde o místa, která jsou nejvíce exponovaná slunečnímu záření. 

Jen asi pět procent melanomů se vyskytne na méně obvyklých lokalitách, jako ve vlasech, na uších, rtech, mezi prsty nebo v oblasti genitálií nebo pod nehty.

Necháváte si kontrolovat znaménka?

Kde a kdy se nechat prohlédnout?

I proto, že kožní melanom, který vzniká z pigmentotvorných buněk pokožky, velmi často a rychle metastázuje, se nevyplatí vynechávat preventivní prohlídky u dermatologů. S tím každoročně pomáhají právě Stany proti melanomu – letos jde už o osmnáctý ročník této akce. Loni se nechalo vyšetřit 3655 lidí a lékaři při akci objevili 103 zhoubných nádorů, z toho 29 melanomů.

Letos budou stany v Praze stát na Václavském náměstí 22. a 23. dubna, v Brně na náměstí Svobody 29. dubna a v Ostravě v Shopping parku Avion 30. dubna. Lékaři budou zájemcům k dispozici vždy mezi 10. a 18. hodinou.

Další informace o Stanech proti melanomu najdete na webových stránkách akce.

Kdy je nejlepší čas nechat si zkontrolovat znaménka? Přečtěte si také:

Kdy je nejlepší čas nechat si zkontrolovat znaménka?

Zájemce čeká bezplatné vyšetření pigmentových znamének specialisty z Dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a Fakultní nemocnice Ostrava. Ti budou mít k dispozici nejnovější videodermatoskop i digitální dermatoskop. Výsledky vyšetření se pacienti dozví hned, stejně jako rady, jak se před sluncem chránit a jaká by měla být prevence vzniku melanomu.

Kdo by mě stan navštívit?

Odborníci doporučují kontrolu znamének každému. Obzvlášť ale apelují na osoby:

  • se světlou kůží a přítomností pih s měnícím se pigmentovým znaménkem
  • s větším množstvím mateřských znamének (> 50)
  • v jejichž rodině se melanom vyskytl
  • které se v dětství spálily
  • pravidelně trávící dovolenou u jižních moří nebo blízko rovníku
  • s nově vzniklým pigmentovým znaménkem po 35. roce věku

Jak poznat melanom?

Lidská kůže se vlivem stárnutí mění, to je naprosto normální. Kožní léze, neboli abnormality, jsou běžné a často neškodné, může ale jít i o příznak některé vážnější formy kožního nádoru. Ne všechny nádory jsou bolestivé, proto fakt, že vás znaménko nebolí, by vás neměl ukolébat.

Melanom dělá rozdíly mezi muži a ženami. Má jiná místa nejčastějšího výskytu Přečtěte si také:

Melanom dělá rozdíly mezi muži a ženami. Má jiná místa nejčastějšího výskytu

Zaměřte se na útvary, které:

  • změnily barvu, velikost a tvar,
  • vypadají jinak než všechny ostatní projevy,
  • jsou asymetrické nebo mají nepravidelné okraje
  • jsou větší než 6 mm,
  • pohmatem mají drsný, šupinatý povrch,
  • mají více barev,
  • svědí,
  • krvácejí nebo mokvají,
  • vypadají perleťově,
  • vypadají jako rána, která se nehojí.

Galerie: Jak vypadá melanom

Příznaky, které signalizují počínající přeměnu klidného pigmentového znaménka, jehož včasné odstranění často předejde rozvinutí zhoubného nádoru, můžeme shrnout do tzv. ABCDE pravidel. Pokud jsou dvě či více písmenek pozitivních, jedná se o rizikový projev a měli byste navštívit dermatologa.

Konkrétně jde o:

A – Asymetry (asymetrický tvar) – Pozor na znaménka, která nemají symetrický tvar (ovál, kruh).

B – Border (ohraničení) – Hranice znaménka by měla být ostrá a pravidelná. Rizikové jsou neostrá, rozpitá ohraničení nebo nepravidelné výběžky.

C – Colour (barva) – Není dobré, pokud je znaménko tmavě hnědé až černé, má nepravidelnou skvrnitou pigmentaci s různými odstíny, nebo změnilo svoji barvu.

D – Diameter (průměr) – Zpozornět byste měli, pokud má znaménko průměr větší než 6 milimetrů.

E – Evolution (vývoj) – Zbystřete, pokud se znaménko v čase mění, například i pokud začalo najednou svědit.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz. Zaměřuje se především na zdravý životní styl, pohyb a zdraví dětí. Mimo novinařinu pracuje také jako lektorka pohybových kurzů pro děti a rodiče.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).