Hlavní navigace

Správné španělské tapas musí splňovat dvě důležité podmínky

4. 7. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Tapas je vždy určené ke sdílení s ostatními spolustolovníky a musí se dát jíst rukama, aby se mohlo snadno uzobávat po celý večer.

Když jsem se jednou zeptala svých španělských přátel v Británii, nad pintou anglického piva za čtyři libry, jaké je jídlo ve Španělsku, dostala jsem bez váhání stručnou odpověď: „Levné.“ Pro lepší představu má kamarádka Fátima dodala: „Za jedno euro u nás dostaneš třetinku piva nebo skleničku vína a k tomu ještě nějaké tapas.“

Zmínka o tapas za jedno euro mě zaujala, a tak jsem se chtěla dozvědět víc.

Ochrana před mouchami

O tom, jak se Španělé naučili jíst a sdílet malé porce jídla, koluje hned několik historek. Můj soused Antonio zastává tu nejprozaičtější teorii, která má pravděpodobně také nejblíže k realitě.

„Protože je u nás teplo, je Španělsko plné much, komárů a další poletující havěti. Mouchy až moc rády končí ve víně, a tak si Španělé běžně svoji skleničku s pitím zakrývali plátkem chleba. Španělsky se poklička řekne tapa. A protože takový pokličkový chleba v průběhu večera dřív nebo později sníš, začalo se těmto malým kouskům jídla servírovaným společně s pitím říkat tapas.“

Občas se objev jedlé pokličky na víno přisuzuje některému ze slavných španělských králů. Jindy je za prvního jedlíka tapas označován král Alfonso X., který kvůli své nemoci mohl jíst pouze malé porce, jež pochopitelně zapíjel kapkou vína. Asi nejméně lichotivá teorie o vzniku tapas je ta, která tvrdí, že prvním tapas byl silně aromatický sýr, jehož účelem bylo překrýt pach nekvalitního vína.

Teplé i studené

Už ze samotné historie vyplývá, že tapas a alkohol k sobě neodmyslitelně patří. „Když si ve Španělsku objednáš víno nebo pivo, automaticky k tomu dostaneš něco malého na zub,“ vysvětluje tento příjemný zvyk Fátima. „Ve Španělsku se ti prostě nikdy nestane, že když půjdeš večer pít, budeš u toho hladovět.“

Pochopitelně za příjemnou cenu jednoho eura se s vínem většinou neservíruje sofistikované tapas, ale jde spíše o drobnosti v podobě oříšků, oliv, nakládaných mořských plodů, nakrájených sýrů nebo španělských salámů.

Tapas samozřejmě může mít i podobu teplých pokrmů. Asi nejznámější z nich je bramborová tortilla, které se někdy také říká španělská omeleta.


Autor: Flickr / Victor Bayon, podle licence: CC BY-SA 2.0

Bramborová tortilla: Tortilla de patata

Tato tortilla ovšem nemá nic společného se stejnojmennými mexickými pšeničnými plackami. Tortilla de patata, jak se tento pokrm ve španělštině jmenuje, se připravuje na pánvi z brambor, cibule a vajec. Hotová tortilla se rozkrájí na několik kousků, a protože skvěle chutná jak teplá, tak i studená, může se jíst klidně celý večer.

Tortilla de patata

Připravte si klasickou španělskou omeletu podle Fátimina oblíbeného receptu.

Ingredience

  • 5 až 6 brambor
  • 2 cibule
  • 6 vajec
  • olivový olej podle potřeby
  • mletá paprika a sůl podle chuti

Postup

  • Brambory oloupeme a nakrájíme na velmi tenká kolečka.
  • Nakrájené brambory dáme do cedníku a propláchneme pod tekoucí vodou, aby se zbavily škrobu. Brambory osušíme v utěrce.
  • Cibuli také nakrájíme na tenká kolečka.
  • V pánvi rozehřejeme olivový olej a opékáme na něm brambory společně s cibulí tak dlouho, dokud brambory nejsou měkké.
  • Mezi tím si v míse rozmícháme všechna vejce a dochutíme špetkou soli a mleté papriky.
  • Až brambory i cibule na pánvi dostatečně změknou, přendáme je do mísy s vaječnou směsí. Vše dobře promícháme, aby se všechny plátky brambor obalily rozmíchaným vajíčkem.
  • V pánvi rozehřejeme trochu olivového oleje.
  • Do pánve nalijeme všechnu bramborovo-vaječnou směs a necháme šest až deset minut smažit. Hlídáme, aby se nám omeleta nepřichytávala k pánvi.
  • Poté pánev odstraníme ze zdroje tepla a s pomocí talíře většího, než je samotná pánev, omeletu obrátíme tak, aby se opekla i z druhé strany.
  • Když je omeleta dostatečně opečená z obou dvou stran, vyklopíme ji na talíř a rozkrájíme na osm kousků.

Tortilla de patata chutná výborně teplá i po vychladnutí.

Tapas je styl, ne druh jídla

Španělsko je obklopené mořem, a tak není divu, že mnoho teplých i studených tapas se připravuje z ryb a plodů moře. Často také obsahuje jamón, vyhlášenou španělskou sušenou šunku. Často se lze ale setkat i s tapas, ve kterých hrají hlavní roli brambory nebo lokální zelenina. „Nedá se říct, jaké konkrétní jídlo je klasické tapas. V každém kraji ti nabídnou něco jiného. Záleží to hlavně na tom, jaké suroviny jsou pro danou oblast typické,“ snaží se Fátima přiblížit rozmanitost španělských tapas.

Galerie: Jamón – španělská sušená šunka

Tapas je tak spíše než druh jídla styl, jakým se pokrmy jedí. Kromě drobných pochutin nabízených společně s alkoholem je možné si ve španělských podnicích k vínu objednat mnoho dalších druhů teplých a studených tapas.

Aby se ale dalo hovořit o tapas, mělo by takové jídlo vždy splňovat dvě důležité podmínky. Správné španělské tapas je určené ke sdílení s ostatními spolustolovníky a proto se musí dát jíst rukama, aby se mohlo snadno uzobávat po celý večer. Například polévka tak podle španělských jedlíků tapas rozhodně není.

Krása kvalitní jednoduchosti

Jedním z nejpopulárnějších tapas je chorizo, tradiční sušený salám. „Když si jako tapas nakrájíš chorizo, co se prodává tady v Anglii nebo kdekoliv jinde v Evropě mimo Španělsko, řekneš si, že takové obyčejné tapas není vůbec dobré,“ vysvětluje Antonio, který se právě vrátil od baru s miskou oříšků, abychom k anglickému pivu měli aspoň nějaké malé tapas.


Autor: Wikipedia.org / Fotoasturias, podle licence: CC BY-SA 4.0

Sušení choriza

„To chorizo, co tady seženeš v supermarketu, se nedá jíst. Je samý tuk a nemá žádnou chuť. To je tak akorát dobré na vaření a možná ani to ne. Ale chorizo, které kupujeme doma ve Španělsku, je radost jíst jenom tak k vínu. Potom už se nemusíš dělat s žádným složitějším tapas, protože i takové jednoduché tapas skvěle chutná.“

Později mám příležitost ochutnat to správné španělské chorizo a musím přiznat, že do toho okamžiku jsem netušila, jak může být tento salám dobrý. Opět se potvrdilo, že krása spočívá v jednoduchosti a kvalitních surovinách. A u tapas to podle mých španělských přátel platí dvojnásob.

Galerie: Jak se připravuje fingerfood

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Cestovatelka a publicistka. Na svých cestách se zaměřuje především na poznávání místní gastronomie a foodie trendů.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).