Hlavní navigace

Snižování množství cukrů v jogurtu má své meze

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Nejezte ten cukr, zhubnete, slyšíme všude kolem sebe, a když ve složení jogurtu najdeme nějaké cukry, odkládáme ho. Jenže jogurt bez cukrů, to není jen tak.

Společnost Nestlé už před třemi lety oznámila, že pracuje na vynálezu, který má snížit spotřebu cukru. Pracují na změně struktury krystalů cukru, kdy se krystaly na jazyku rychleji rozpouštějí a chuťové pohárky rychleji vnímají sladkou chuť. (Nejedná se o chemickou modifikaci, ale o změnu struktury krystalků.) To všechno ve snaze snížit naši spotřebu cukrů, potažmo cukrů v jejich výrobcích.

TIP: Změny složení: Vylepšují výrobci potraviny, nebo je šidí? 

Mohla by to být revoluční změna a my bychom si mohli dopřávat cukru jako dosud, jistější je ale cesta snižování cukru v potravinách, které si domů kupujeme. A o to se výrobci už poslední dobou snaží, např. společnost Lidl ve svých privátních jogurtech od roku 2017 snížila obsah cukru o dva gramy na sto gramů výrobku. A znát to je dost, a přitom to nikomu nevadí, protože se slazením je to stejné jako se solením. Začnete ubírat a na mírnější sladkost nebo slanost si do několika dnů či týdnů zvyknete. Jenže ubírat nejde do nekonečna, zvláště pak u jogurtů.

Galerie: Jogurtová smoothie, sladká novinka

Cukr na nule?

„Když se podíváme na obsah cukru celkem, tak v jogurtu vidíme tři typy cukrů: přírodní cukr laktóza – v jogurtech ho jsou 4 %. Druhý cukr je fruktóza z ovocné složky – to je přirozeně se vyskytující cukr v ovoci. Jediné, co můžeme regulovat, je množství přidaného cukru,“ říká Jiří Kopáček, šéf Českomoravského svazu mlékárenského, a potvrzuje, že se výrobci snaží, aby právě množství přidaného cukru bylo co nejnižší. Ale zároveň upozorňuje, že cukr v jogurtu není jen tak, kromě toho, že sacharóza má roli sladící, tak má totiž i roli funkční.

„Cukr dělá texturu a funguje jako želírovací komponenta. Vše má své meze, stejně tak i snižování obsahu soli ve výrobcích, zkuste si vyrobit balkánský sýr bez soli, pak už to nebude balkánský sýr,“ doplňuje odborník.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).