Hlavní navigace

Bez ochrany proti slunci se na kůži hlavy bez vlasů může vyvinout nebezpečná keratóza

24. 5. 2024

Sdílet

O kožním melanomu asi slyšel skoro každý, ale slunce může způsobit i další závažné kožní změny, jako je třeba aktinická keratóza. Jde o přednádorový stav, z něhož se může vyvinout nebezpečný spinaliom. Aktinická keratóza se objevuje na předloktí, obličeji, uších, nose a u mužů bez vlasů také na nechráněné pokožce hlavy.

Při ochraně před slunečním zářením je třeba myslet i na hlavu a mazat ji včetně případné pleše, případně nosit pokrývku hlavy – je to nejlepší prevence před vznikem aktinické keratózy, která se až v jedné pětině případů může změnit ve zhoubný nádor. Ani řídké vlasy nedokáží pokožku nijak ochránit. 

Aktinická keratóza vzniká vždy kvůli dlouhodobému a nadměrnému vystavování kůže slunečnímu záření. Nejčastěji se vyskytuje na obličeji, například uších, rtech nebo nose, případně na hřbetech rukou nebo na předloktí. U mužů pak velmi často na pleši, kde schází přirozená ochrana v podobě vlasů. Aktinická keratóza nejdříve vypadá jako malé růžové ložisko, které však má hrubší povrch. Později ložisko změní barvu na růžovočervenou a je pokryté šupinou. V pokročilé fázi je už šupina znatelně vyvýšená nad povrch kůže, popisuje profesorka Monika Arenbergerová, předsedkyně Společnosti korektivní a estetické dermatologie. 

Aktinická keratóza: běžné červené šupiny, které se snadno změní v rakovinu Přečtěte si také:

Aktinická keratóza: běžné červené šupiny, které se snadno změní v rakovinu

Choroba se častěji vyskytuje u mužů – týká se přibližně 15 procent populace, ve věku nad 70 let však již 34 procent. U žen se nemoc vyskytuje v pěti procentech, po sedmdesátce výskyt stoupá na 18 procent populace. Ve věku nad 70 let tak aktinickou keratózou trpí prakticky každý druhý. Výskyt onemocnění je tradičně vysoký například v Austrálii nebo v jižních státech Evropy. Ovšem ani ‚české‘ sluníčko nesmíme podceňovat a měli bychom se před ním chránit také, říká dermatoložka Arenbergerová.

Aktinická keratóza

Označuje se také jako solární keratóza. Jde o přednádorový stav, který se rozvíjí na kůži dlouhodobě vystavované slunečnímu záření. Je to poměrně hojně rozšířené kožní onemocnění, které ale není mezi širokou veřejností příliš známé.

Vyskytuje se převážně u starších lidí, častěji postihuje muže, zejména ty s řídkými vlasy nebo s pleší. Více ohrožení jsou jedinci se světlou kůží a lidé, kteří byli po dlouhý čas vystaveni přímému působení slunečního záření. 

Prevence aktinické keratózy zahrnuje ochranu kůže – je třeba se vyhýbat přirozenému i umělému UV záření a na nekryté části používat fotoprotektivní přípravky s dostatečně vysokým ochranným faktorem. 

Nebrat změny na kůži na lehkou váhu lékaři radí hlavně proto, že aktinická keratóza se časem může vyvinout ve zhoubný nádor. Je to přednádorový stav, který se v až 20 procentech případů může rozvinout v invazivní spinocelulární karcinom neboli spinaliom. Ten se v nejhorších případech může šířit například do uzlin nebo plic. Zároveň však není tak agresivní jako melanom a dává o sobě relativně dlouho vědět dopředu tím, že je vidět, takže pacientům umíme pomoci i v poměrně pokročilých stadiích, říká dermatolog Radek Litvik z Fakultní nemocnice Ostrava.

Zákon 3K

Kromě věku je hlavním rizikovým faktorem i typ kůže – lidé se světlejší pletí jsou ohroženi více. Riziko si však podle lékaře Litvika lidé zvyšují sami, zejména pokud se často jezdí slunit k moři bez dostatečné ochrany nebo pravidelně navštěvují solária. Nejdůležitější je chránit se před slunečním zářením. Základ je i takzvaný zákon 3K – košile, kalhoty a klobouk. Zbytečné je chodit do solárií a tam se vystavovat dalšímu UV záření. Občas je také vhodné se na vlastní kůži občas lépe podívat a i s malým podezřením přijít k lékaři a zahájit léčbu, abychom mohli předejít vážnějším stavům, pokračuje dermatolog Litvik.

Tady si můžete poslechnout podcast o ochraně před sluncem:

Současná medicína pak nabízí celou řadu možností léčby aktinické keratózy, nejčastěji lékaři používají takzvanou kryoterapii. Při ní kůži ošetřují kapalným dusíkem, což bývá často bolestivé a pacienti na zákroky musí docházet opakovaně.

Dále připadá v úvahu léčba pomocí laseru nebo fotodynamická terapie. Potíž spočívá v tom, že takto ošetříme pouze viditelné projevy, zatímco chorobou už může být zasaženo i okolí, aniž by to bylo znát. V poslední době nám pomáhá léčba pomocí krému, který stimuluje imunitní reakci kůže, brání množení buněk a ničí nádorové a přednádorové změny na kůži. Pro pacienty je jeho užívání pohodlné, nanáší si jej sami po dobu několika týdnů, popisuje profesorka Arenbergerová.

Jednou z forem léčby je i chirurgické odstranění lézí, zejména v případě, že se již choroba rozvinula v nádor.

Galerie: Jak vypadá aktinická keratóza

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Jako redaktorka se specializací na zdravotnictví prošla deníky Lidové noviny a Mladá fronta DNES. Už několik let se věnuje on-line žurnalistice jako autorka i editorka, psala například o mýtech a dezinformacích pro Seznam Zprávy. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).