Hlavní navigace

Složky v pleťové a tělové kosmetice: na co si dát pozor

29. 9. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Výrobky osobní péče jsou něco, bez čeho si nedokážeme představit život. Kosmetika je prakticky nejvíce prodávající průmyslové odvětví vůbec. Co je dobré vědět při doplňování kosmetické tašky?
Co se dozvíte v článku
  1. Jak co funguje v tělové kosmetice
  2. Povrchově aktivní látky
  3. Emulgátory mohou být i kvalitní
  4. Další diskutabilní látky
  5. Parfemace, které škodí endokrinnímu systému
  6. Jak vybrat bezpečnou tělovou kosmetiku
  7. Je DIY lepší?

Jak co funguje v tělové kosmetice

Díváme-li se na kosmetické produkty prizmatem jejich složení, čteme ingredience v nich obsažené zleva. První uváděná složka je v produktu zastoupena nejvíce, nejčastěji je to voda, pak následují parfemace, plnidla, pěnidla, změkčovadla, povrchově aktivní látky a další.

Povrchově aktivní látky

Mají za úkol snižování povrchového napětí ve výrobku. Nejčastěji se jedná o přírodní nebo syntetické tenzidy (saponáty). Zároveň mají tu vlastnost, že odstraňují nečistoty z povrchu lidské kůže a vlasů nebo jiných materiálů.

Obsahují je nejen kosmetické produkty, ale také čističe domácnosti. Někdy se jim také říká surfaktanty.

Často jsou spojovány se vznikem kožních alergických reakcí, respiračními potížemi a jsou uváděny jako toxické pro reprodukční systém.

Emulgátory mohou být i kvalitní

Emulgátory mohou být jak přírodní, tak syntetické. Napomáhající lepší návaznosti olejových a vodních složek obsažených v produktu. Pokud nemáte dobrý emulgátor, nebude vám jeho obsah držet pohromadě a bude se oddělovat vodní a tuková složka, což je poměrně nepříjemný jev, snižující uživatelský komfort při používání produktu.

Přidávají se do šamponů a sprchových gelů. Kokosové či jiné sulfáty, derivované z přírodních zdrojů se přidávají do bio kosmetiky, běžná kosmetika pak nejčastěji obsahuje poměrně dost diskutovaný SLES a další podobné látky.

Emulgátory někdy zároveň fungují jako pěnidla a změkčovadla. Kvalitní emulgátory se dají vyrobit z přírodních zdrojů tak, aby byly bezpečné jak člověku, tak životnímu prostředí. 

Další diskutabilní látky

Dimethicone (také někdy nazývaný polymethylsiloxan) je polymer na bázi křemíku. Používá se hlavně jako změkčující látka do vlasové kosmetiky, například kondicionérů. Zařazením spadá mezi silikony. Je uváděn jako látka, se kterou jsou spojována zvýšená zdravotní rizika. Vykazuje toxicitu pro nereprodukční orgánové systémy. Dimethicone se může podílet na zhoršení projevů akné, u citlivých jedinců existuje riziko podráždění pokožky, vzniku dermatitidy a má špatnou biologickou odbouratelnost.

Velmi diskutovanou složkou je ta, kterou najdeme v kosmetice pod názvem Paraffinum liquidum, White mineral oil, Petrolatum liquidum nebo Liquid petrolatum (něco jiného je Petrolatum neboli vazelína). Paraffinum liquidum funguje v kosmetice jako rozpouštědlo jiných látek, snižuje statickou elektřinu. Zároveň působí jako změkčující složka výrobku. Je oblíbená přísada, protože je efektivní a levný, dobře se zakomponuje do celkového produktu, usnadňuje jeho roztíratelnost. Látka je však někdy považována za problematickou, údajně kvůli tomu, že vytváří na pokožce neprodyšný film. Kvůli němu prý pak nemůže kůže přirozeně dýchat a vzniká živná půda pro vznik infekčních ložisek. A tak bychom mohli pokračovat i s dalšími složkami téměř donekonečna.

Parfemace, které škodí endokrinnímu systému

Parfum/fragrance je prakticky jednou z nejsledovanějších složek kosmetiky. V bio certifikovaných produktech se pro jejich aromatizaci používají esenciální oleje nebo přírodní extrakty. V kosmetice, která je běžně k dostání v mainstreamových drogeriích a parfumeriích, tvoří vonnou složku synteticky vyráběné přísady.

Složka parfum je diskutovaná kvůli nepříznivému účinku na endokrinní systém žen i mužů, protože působí jako hormonální disruptor. Parfemace mohou vyvolat potíže dýchacího systému nebo silné alergické reakce. Mezi jejich projevy patří nejen červenání kůže, ale také silné migrény nebo zvracení.

Parfemace jsou uváděné jako nejčastější složka, která vyvolává u spotřebitelů nepříznivé reakce. Je ale dobré vědět, že ani přírodní druhy vůní nejsou zcela bez rizika, v závislosti na rostlině, ze které pocházejí. Problematická může být například vůně obsahující esenciální olej ze skořice nebo hřebíčku, které jsou silnými alergeny a citlivými osobami nemusí být dobře snášeny.

Jak vybrat bezpečnou tělovou kosmetiku

Pokud chcete tělovou kosmetiku, u které nebudete muset přemýšlet o složení a zároveň si budete jisti kvalitou, dívejte se po certifikacích.

Ať už je to český CPK bio certifikát, evropský bio certifikát, který se používá hlavně pro potraviny, potravinové doplňky a esenciální oleje, byliny, nebo rostlinné extrakty (pokud se bavíme o kosmetických přísadách). Dále pak hledejte kosmetické certifikáty ECOCERT, Charte Cosmebio, BDIH, ICADA (ten vám zaručí, že kupujete výrobek od malého podnikatele a nepodporujete obří koncerny), Natrue, USDA Organic (mají stejné bezpečnostní normy jako ECOCERT), COSMOS Organic (sdružení, pod které spadá více evropských certifikátorů a kontroly jsou prováděné ECOCERTEM), Leaping Bunny (zaručuje, že kosmetika jako celkový produkt ani její složky nebyly testované na zvířatech).

Certifikát Vegan vám nezaručí, že do produktu nejsou přidávány syntetické parfemace a další diskutabilní látky, vlastně se jedná pouze o to, že neobsahuje ingredience získané ze zvířat nebo na nich testované.

Je DIY lepší?

V případě, že máte čas a chuť začít vyrábět vlastní tělovou kosmetiku, je to opravdu snadné. Potřebujete jen dobré recepty, kvalitní přírodní suroviny a někoho, kdo vám ve vašich začátcích s mícháním pomůže.

V České republice existují dobré kurzy DIY kosmetiky, které mohou začátečníka nasměrovat tam, kde potřebuje. Můžete se na nich naučit, jak úspěšně vytvořit nejen přírodní, ale úplně non-toxic kosmetiku, za kterou budete vděčni nejen vy, ale také vaše okolí.

Nespornou výhodou domácí výroby kosmetiky je to, že si přesně ohlídáte složky, které obsahuje. Nevýhodou je, že ji musíte rychleji spotřebovat, ale s tím se u produktů s minimem konzervantů všeobecně počítá.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Publicistka, aromaterapeutka, je absolventkou aromaterapeutických kurzů Roberta Tisseranda, kde získala certifikace z chemie éterických olejů, bezpečnosti používání éterických olejů a aromaterapeutické pleťové péče.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).