Hlavní navigace

Sex během menstruace: ano, nebo ne?

16. 9. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Je to vlastně paradox. Některé ženy mají největší chuť na sex právě na začátku svého cyklu; mnohdy jim to ale připadá nepatřičné, a tak svoji touhu potlačují. Sex při menstruaci je prý nehygienický, nechutný a může i ublížit. Nebo je to všechno jinak?

Za zvýšené libido během menstruace může prokrvení sliznice, a hlavně množství hormonů, které začíná okolo třetího dne cyklu prudce stoupat. Ženy někdy popisují, že je i jejich prožitek během těchto dní mnohem intenzivnější. Některé dokonce na své dny netrpělivě čekají. Jaké zásady by ženy měly při sexu během menstruace dodržovat a kdy je skutečně nevhodný?

Hygiena je základ

Rozhodne-li se žena pro sex během své periody, měla by být velmi opatrná při volbě partnera. Sex se stálým zdravým partnerem je v pořádku. V případě nahodilé známosti to vyžaduje zvýšenou opatrnost. Během menstruace je žena otevřená a mnohem náchylnější k nejrůznějším infekcím. Ostatně to je také důvodem, proč není vhodné koupat se nejen ve veřejných bazénech, ale ani doma ve vaně.

Platí to i naopak, menstruační krev pohlavně nemocné ženy může být zdrojem pohlavně přenosné choroby. Bariérová antikoncepce, tedy kondom, by měla být v každém případě samozřejmostí, stejně tak i hygiena před a po pohlavním styku.

Pozor na nechtěné těhotenství

Také bychom měli zdůraznit, že žena může i během své periody otěhotnět. I když šance na ovulaci během tohoto období je relativně nízká, nelze ji zcela vyloučit.

Zvláště ženy s nepravidelným menstruačním cyklem mohou otěhotnět při sexu během menstruace, pokud nepoužívají hormonální nebo bariérovou antikoncepci. Mějte také na paměti, že spermie mohou přežít v genitálním traktu ženy po dobu pěti až sedmi dnů.

Galerie: Originální kondomy

Co pomůže: ručník, sprcha, vhodná poloha

To, co mnohé odrazuje, je ze zcela pochopitelných důvodů krev. Pokud ale žena používá menstruační kalíšky, může se sama přesvědčit, že krve, kterou v těchto dnech vylučuje, není zas takové množství. V průměru jde o 30 až 70 mililitrů.

Přesto si nebudeme nalhávat, že se neobjeví; proto je vhodné chránit prostěradlo a dát si pod sebe ručník nebo se milovat přímo ve sprše.

Vliv na vylučování krve má i poloha, kdy se v těchto případech doporučuje klasická misionářská.   

Naopak používání tamponů se v tomto případě rozhodně nedoporučuje. Chcete-li ale nějakou bariéru, můžete použít menstruační houbu nebo speciální menstruační kalíšek určený pro milování, který je z měkčího materiálu a má plošší tvar. Pochopitelně je vhodné zavést jej bezprostředně před sexem. Na trhu jsou i velmi měkké jednorázové kalíšky.

Někomu uleví od bolestí, jinému naopak bolesti způsobí

Mluvit s partnerem o sexu by obecně nemělo být tabu, a v tomto případě obzvlášť. Oba by měli vědět, co je tomu druhému příjemné a znát jeho touhy.

Zatímco některým ženám pomůže orgasmus během menstruace ulevit od typických bolestí, menstruačních křečí a zlepšit náladu, některé může sex naopak bolet, protože děložní čípek je v té době níž než obvykle a může být velmi citlivý.

Rozhodně by se ani jeden z partnerů neměl do ničeho nutit.

Sex při menstruaci: co byste měli vědět

  • Dbejte na důkladnější hygienu – před stykem i po něm.
  • Před možnou infekcí se chraňte kondomem.
  • Žena může otěhotnět i v době své periody.
  • Při poloze na zádech bude žena méně krvácet.
  • Nejvhodnějším prostředím je sprcha.
  • Pro zamezení krvácení může žena použít menstruační houbu nebo speciální menstruační kalíšek.
  • Tampon je naprosto nevhodný.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).