Hlavní navigace

Seriál o zmrzlině: Víte, co jíte?

26. 6. 2009

Sdílet

Vanilková, jahodová, čokoládová- ty všechny pro nás znamenají potěšení, a to nejen v létě. Zmrzlina je skvělý způsob, jak na chvilku zapomenout na každodenní starosti. Ale opravdu víte, co jíte? Co když lížete jen našlehaný podvod?

Sama konzumuji zmrzlinu na kilogramy. Čas od času přecházím pouze na zmrzlinovou stravu a ochutnala jsem už nejrůznější příchutě. Proto se s vámi chci podělit nejen o své zmrzlinové zkušenosti. Poradím vám, jak poznat opravdu kvalitní výrobek a také, jakým se raději vyhnout.

Předem si musíme odbít jednu nemilou povinnost. Bohužel i mezi zmrzlinami v obchodech je řada výrobků, které si na zmrzlinu jen hrají. Nejsou vyloženě jedovaté, takže vám jejich konzumace neublíží, ale ani vás nijak nepotěší. Místo poctivé smetanové pochoutky si domů přinesete jen našlehaný vzduch s rostlinným tukem, nějakými barvivy a konzervanty. O tom, jak málo opravdové a hodně ošizené jsou jednotlivé příchuti, si přečtete příště. Vážně chcete jíst podivnou zmraženou hmotu?  

Podvod ze vzduchu

zmrzlina

Možná věříte tomu, že se zmrzlina vyrábí z mléka, smetany a ovoce. To je ostatně velmi rozšířený mýtus. Mnoho zmrzlin ovšem nemá s kvalitními surovinami nic společného. Použít levnější náhražky je legální, a tak po nich hodně výrobců sáhne ve snaze dosáhnout co nejnižší výrobní ceny.

„Řada mražených krémů neobsahuje žádný živočišný tuk ani mléčné bílkoviny, nýbrž rostlinné tuky a různé náhražky. Nejčastějším důvodem bývá tlak na výrobce prodat své produkty za co nejnižší cenu,“ vysvětluje Jan Mišurec ze Sdružení na obranu spotřebitelů. Podle něj se zákazníci velmi často setkávají ze zmrzlinou, která se tváří jako smetanová, ale se smetanovou nemá nic společného. „Pokud mražený krém neobsahuje mléko, tvaroh nebo smetanu, nesmí být v jeho názvu žádné slovo ve tvaru „mléčný“, „smetanový“, „tvarohový“,“ upozorňuje Mišurec.

Co si ale vlastně za své peníze donesete domů? Jednoduše řečeno podvod. „Největší problém vidím v tom, že na českém trhu na zmrzlinu prakticky nenarazíte. Všude jsou jen mražené krémy, tj. směsi vody, cukru, tuku, sušeného mléka, aromat a barviv,“ varuje Tereza Vrbová, autorka knihy Víme, co jíme? aneb Průvodce „Éčky“ v potravinách. Z těchto důvodů ona sama běžně prodávané zmrzliny nekupuje. „Pokud vidíte ve složení nejdříve vodu, cukr, tuk a pak další složky, tak to není v pořádku,“ dodává.

Vyhrajte volňásky do wellness! Zúčastněte se Velké fotosoutěže serveru Vitalia.cz!

Mimochodem právě éčka dodávají zmrzlině pro náš jazyk přijatelnou chuť a pro oko přijatelnou barvu. Realita je taková, že si domů v dobré víře nesete jahodovou zmrzlinu, ale při pečlivém průzkumu obalu zjistíte, že jste si koupili mražený krém s jahodovou příchutí vyrobený z rostlinného tuku. Řešení je jen jedno, velmi pečlivě zkoumat obal výrobku. Ano, ta drobná písmenka, která prakticky nejdou přečíst. Ani z nich se bohužel nedozvíte, jak hodně je mražený krém našlehán vzduchem. Pokud je vámi zakoupená zmrzlina až podezřele nadýchaná, zaplatili jste si za vzduch. Navíc, když dojde v obchodě vlivem nevhodného skladování k rozmrznutí a opakovanému zmrznutí výrobku, podivně změní tvar. Vzduch zkrátka zmizí.

7 bodů kdy NEKUPOVAT mražené krémy:

  • Pokud na obalu chybí označení složení v českém jazyce
  • Porušený obal
  • Přílišné přeplnění boxů v prodejně
  • Nevyhovující teplota v boxu
  • U nanuků – hmatem – když jsou rozmrazeny
  • Příliš velká námraza na výrobcích
  • Překročená doba trvanlivosti výrobků

Rozmrazeno a znovu zmrazeno

I když se prokousáte přes informace uvedené na obalu zmrzlin, zdaleka nemáte vyhráno. Nebezpečí na vás může číhat i v kvalitním výrobku. Stačí, když s ním bylo často manipulováno nebo je nevhodně skladován. Rozmrazené zmrzliny jsou totiž ideální živnou půdou pro nejrůznější mikroorganismy, které mohou za řadu nemocí.

zmrzlina, nanuk

„Mezi nejčastější příčiny střevních infekcí v naší zemi patří, viry (rotaviry, enteroviry), bakterie (Salmonella, Campylobacter, Shigella) a paraziti (Lamblia, roupy). Jako salmonelózu označujeme akutní infekční onemocnění projevující se horečkou, bolestí hlavy a průjmy. Salmonely, ale i ostatní bakterie a viry výše uvedené, se přenáší potravinami živočišného původu nedostatečně tepelně ošetřenými. Přenos zmrzlinou je tedy přirozeně možný,“ vysvětluje MUDr. Michal Konečný, Ph.D., primář II. interní kliniky FN Olomouc. Opravdu si chcete domů přinést i ošklivého bacila?

Jste spokojeni s kvalitou zmrzliny?

Častá manipulace se zmrzlinami je velmi nevhodná. Vede jednak ke ztrátě senzorických vlastností, zmrzlina mění vzhled, tvar barvu a někdy i chuť, ale také ke zvýšenému riziku výskytu mikroorganismů. „Proto nesmí u těchto výrobků docházet k opakovanému rozmrazování a zmrazování, o kterých svědčí výskyt námrazy na výrobcích uložených v mrazicích boxech na prodejnách. V žádném případě nesmí dojít k porušení mrazícího řetězce, to znamená, že musí být dodržena teplota při skladování, přepravě a jakékoliv manipulaci –18˚ C a nižší,“ popisuje Mišurec ze Sdružení na obranu spotřebitelů. Z těchto důvodu musí být v každém mrazícím boxu umístěn teploměr na viditelném místě a samozřejmě musí být funkční.

Aby toho nebylo málo, zkontrolujte si před nákupem i obal výrobku. Problémovým místem jsou sváry na obalu, kde dochází k nejčastějšímu poškození. Rizikové jsou v tomto směru hlavně klasické nanukové dorty, kde u některých druhů bývá problematické zjistit, zda k porušení/otevření došlo nebo ne, protože nejsou opatřeny žádným systémem, který by umožňoval tuto skutečnost zjistit – například přelepené okraje plastové krabičky, případně záklapka nebo mechanismus, který se při otevření poruší a pak je snadné identifikovat, zda došlo k manipulaci.  

Seriál: O zmrzlině

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).