Hlavní navigace

Seriál o zmrzlině: Vážně je to čokoláda?

10. 7. 2009

Sdílet

Pokud se naivně domníváte, že když se zmrzlina jmenuje čokoládová, bude opravdu z čokolády, vyvedu vás z omylu. Možná to, na čem si pochutnáváte, je jen tuková poleva.
 

Čokoládová se stabilně drží mezi nejoblíbenějšími zmrzlinovými příchutěmi. Milovníci voňavé a křupavé pochoutky na ni nedají dopustit a vyžadují ji i ve zmrzlém stavu. Jenže mohou ošklivě narazit. Aby bylo předem jasno, ne všechno co se tváří jako čokoláda, opravdu čokoládou je. To platí jak o čokoládě samotné, tak i o zmrzlině. Nenechte se proto napálit a dejte si pozor na to, co kupujete.

Základní pravidlo při nákupu zmrzliny zní: přečíst si obal. Možná si říkáte, že nemáte čas ani chuť studovat malinkatá písmenka ukrytá kdesi ve švu obalu. Jenže právě zde objevíte zmrzlinovou pravdu. Jakmile výrobek začíná slovy mražený krém s rostlinným tukem, je něco v nepořádku. I když z rostlinného tuku je drtivá většina zmrzlin na českém trhu. To, že je zmrzlina z rostlinného tuku znamená, že její výroba je levnější pro výrobce a on může snáze konkurovat nízkou cenu. Jenže zákazník pak místo poctivé smetanové pochoutky dostane jen náhražku.

Další zrada se obvykle skrývá v polevě. Sice vypadá jako čokoládová, ale obvykle čokoládová není. Jak je to možné? Velmi jednoduše: To, co lížete, je tzv. tuková poleva. Tedy jde o směs rostlinného tuku, barviv, ochucovadel a minimálního množství čokolády, tedy spíš kakaa. Čestnou výjimku tvoří ty nanuky, které dopředu deklarují, jaké procento kakaa obsahuje jejich poleva. Podobné informace najdete i na kvalitních tabulkových čokoládách. Platí zde jednoduché pravidlo: Čím větší procento kakaa, tím pochopitelně lépe.

Nogger CHOC – nic zlého

Dnešní ochutnávka

Pokud očekáváte čokoládovou bombu, kterou slibuje lákavý obal, budete nejspíše zklamáni. Nogger, je vcelku obyčejná vanilková zmrzlina s tukovou polevou a sladkým středem. Tedy abych byla pravdivá, zmrzlina, která se tváří jako vanilková, ale nemá s vanilkou nic společného. Celý nanuk je politý tmavší tukovou polevou obsahující křupavé kousky pšeničných lupínků. Když se pořádně zakousnete, zůstane vám mezi zuby tmavý sladký střed, který by měl být z nugátu. Není vyloženě špatný. Stačí-li vám přiměřeně sladký a přiměřeně dobrý nanuk, je Nogger dobrou volbou. Nijak zvlášť nepřekvapí, a to ani v dobrém ani ve zlém.

Obsah: odtučněné mléko, rostlinný olej, cukr, glukózovo-fruktózový sirup, sušené odtučněné mléko, pšeničná mouka, lískové ořechy, syrovátkové bílkoviny, glukózový sirup, kakaová hmota, madle, kakao, med, sušená syrovátka, emulgátory, stabilizátory, lešticí látka, kypřicí látka, sůl, aromata, vaječný bílek.
Cena: 19,70 Kč
Množství: 90 ml
Výrobce: Unilever

Čokoládová kostka za pár korun

Za pár korun zázrak nečekejte

Chcete-li si zavzpomínat na své dětství, kupte si čokoládovou kostku. Přesně ji vystihuje tento popis „cuc na kládě v čokoládě“. Za svých pár korun nedostanete žádné úchvatné překvapení. Čokoládová kostka patří svoji chutí spíš k průměru. Na druhé straně za tak nízkou cenu nelze čekat zázraky. Obdržíte něco, co připomíná zmraženou čokoládovou pěnu a chutná po čokoládě, i když ne příliš kvalitní.

Obsah: voda, čokoládová poleva (rostlinný tuk, cukr, kakao, sušené odtučněné mléko, sušená syrovátka, kakaové máslo, lecitin, přírodně identické barvivo), cukr, rostlinný tuk, sušené odtučněné mléko, sušený mléčný výrobek (rostlinné a mléčné bílkoviny, rostlinný a živočišný tuk, sušený kukuřičný sirup, přírodně identické aroma), kakao, emulgátor, stabilizátor, přírodně identické aroma.
Cena: 8 Kč
Množství: minimálně 30 ml
Výrobce: Prima

Přeslazený rožek bez obsahu

Tomuto výrobku se raději vyhněte

Drsný překvapením pro mě byl polský výrobek. Obal vypadá lákavě slibuje sladký kornoutek s čokoládovým obsahem. Ovšem už samotný obal skrývá jednu zásadní zradu. Pokud narazíte jako já na už jednou rozmrzlý a znovu zmražený nanuk, můžete objevit nemilé překvapení. Složení výrobku je totiž uvedené v papírovém terčíku. Jenže jakmile navlhne, nezjistíte vůbec nic. A tak ani netušíte, co jíte.

Vcelku podprůměrná je i samotná chuť nanuku. Celkově je přeslazená a umělá. Zmrzlina velmi rychle taje, což svědčí o vysokém obsahu vody. Vaflový kornoutek není křupavý, ale rozbředlý. To znamená, že zmrzlina už jednou rozmrzla a byla opět zmrazena. Pokud můžete, vyhněte se tomuto výrobku.

Obsah: nečitelný
Cena: 11,80 Kč
Množství: 110 ml
Výrobce: Koral

Stará špatná klasika

Klasický, ale mizerný nanukáč

Po minulém vanilkovém dílu si už nedělám iluze o klasickém nanukáči. Vanilkový byl jednoznačně propadák. To samé se týká čokoládové varianty. V plastové čtvercové krabičce na vás čeká lepkavá hmota, která neuvěřitelně rychle taje. To znamená, že zmrzlina obsahuje hlavně vodu. Pokud někoho opravdu nemáte rádi, naservírujte mu tuhle hmotu.

Obsah: voda cukr, rostlinný tuk, glukózový sirup, sušené mléko odstředěné, sušená syrovátka, kakao, emulgátor, stabilizátory, kakaová poleva. Výrobek může obsahovat sóju.
Cena: 20,20 Kč
Množství: 615 ml
Výrobce: Václav Vlasák, vyrobeno pro firmu Polar

Konečně čokoládová s čokoládou!

Jeidná opravdu poctivá čokoládová

Zcela upřímně, můj dojem ze všech testovaných nanuků, byl tristní. I když jsem jen ochutnávala, můj žaludek nebyl příliš nadšen. Rozhodla jsem se tedy, že najdu opravdovou čokoládovou zmrzlinu z opravdové čokolády. A tak jsem se praštila přes kapsu a zakoupila si průměrně velký a nadprůměrně drahý kelímek. V duchu jsem si říkala, že je neskutečná rozmařilost utratit jen za zmrzlinu 150 Kč. Ale záhy mi to tak nepřišlo.

Zmrzlinová hmota byla neuvěřitelně hutná a hustá. Dokonce voněla po čokoládě. Hned na první pohled jsem také viděla kusy čokolády. Ani ochutnání mě nezklamalo. Zmrzlina chutnala stejně dobře, jako vypadala. Takže pokud chcete skutečnou, poctivou a neošizenou zmrzlinou, je to skvělá volba.

Obsah: smetana, odstředěné mléko, cukerný roztok, čokoládové úlomky, žloutek, kakaový prášek, cukr.
Cena: 159 Kč
Množství: 500 ml
Výrobce: Haagen-Dazs

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).