Hlavní navigace

Seriál O zmrzlině

Test: I dobré nanuky kazí šizená poleva

Spotřebitelský časopis dTest se zaměřil na kvalitu zmrzlin s klasickými příchutěmi a poslal do laboratoře sedmnáct vanilkových a pět tvarohových nanuků. Zatímco tvarohové dopadly dobře, kvalita většiny vanilkových trpí hlavně tím, že obsahují velké množství kokosového oleje.

14. 7. 2015 11:37
Doba čtení: 4 minuty

Test: Když je zmrzlina jen vzduch, voda a chemie

Točenou, kopečkovou nebo vaničkovou z obchodu? Kvalitní mohou být všechny, ale stejně tak dobře mohou stát všechny za starou belu. Na co si dát při výběru pozor, abychom si pochutnali?

Doba čtení: 5 minut

Nejrizikovější zmrzlina roku 2013? Vanilková

Státní zdravotní ústav loni prověřoval bezmála pětistovku prodejců zmrzlin. Udělil pokuty za skoro sto padesát tisíc. Bylo to za špatnou hygienu nebo přítomnost E.coli?

Doba čtení: 3 minuty

Na Moravě se čtyři roky zkoumaly zmrzliny. Proč?

V provozovnách stravovacích služeb Moravskoslezského kraje se sledoval obsah syntetických barviv u zmrzlin, které nebyly vyrobeny průmyslovou cestou. Máme pro vás výsledky z laboratoře.

23. 10. 2012 14:26
Doba čtení: 2 minuty

Do správného ovocného nanuku patří kus prasete

Máte rádi ovocné nanuky? Mnohdy v nich žádné ovoce není. Zato v nich jsou věci, které byste nečekali. Dejte si nanuk a podívejte se na náš test, pak už možná nebudete mít chuť.

Doba čtení: 8 minut

Většina zmrzlin obsahuje místo smetany kokosový tuk

Balené zmrzliny pomalu, ale jistě přestávají patřit do kategorie mlékárenských výrobků. Až na výjimky v nich nenajdete mléčný tuk. Je nahrazován levnější rostlinnou variantou.

Doba čtení: 4 minuty

Salmonelu z točené zmrzliny nechytíte. To spíš z grilovaného masa

Letní nevolnosti často dáváme na vrub kopečkové či točené zmrzlině. Hodně lidí si ji raději preventivně nedává. Přitom tyto zmrzliny se připravují ze směsí a salmonela z nich nehrozí.

Doba čtení: 5 minut

Dražší vanilka zmrzlinu zdražit nemůže – žádná v ní totiž není

Oblíbená „vanilková“ má v nadcházející zmrzlinové sezóně podražit, prý kvůli nedostatku vanilky a její vzrůstající ceně. Nesmysl! Vanilkovou chuť potravin nedělá vanilka, ale vanilin.

Doba čtení: 4 minuty

Seriál o zmrzlině: Luxus v kelímku

Zapomeňte na rozpatlané mražené kusy umělé hmoty. Otevřu vám svět, kde neexistují náhražky a zmrzlina se dělá z opravdové smetany, čerstvého ovoce a pravé čokolády. Dopřejte si dokonalý zmrzlinový požitek. Zasloužíte si ho.

Doba čtení: 4 minuty

Seriál o zmrzlině: Jak ušetřit při nákupu?

Opravdu kvalitní zmrzliny nejsou zrovna levné. Ale jak si vybrat letní osvěžení, když jste právě nezdědili prosperující podnik a žijete z (pod)průměrného platu?

Doba čtení: 4 minuty

Seriál o zmrzlině: Česká klasika

Nemůžete zapomenout na Míšu, Eskymo a jiné vyhlášené nanuky? Chybí vám poctivá Ruská zmrzlina a marně vzpomínáte na dobu, kdy naukový dort byl vyhlášenou pochoutkou? Vypátrala jsem, jak je to s někdejšími zmrzlinovými podklady dnes.

Doba čtení: 4 minuty

Seriál o zmrzlině: Hledám oříšky v oříškové

Podle jednoduché logiky by v oříškové zmrzlině měly být oříšky. Je to zdánlivě jasné, ale co když se oříšky ve zmrzlině nevyskytují a stejně se tváří jako oříšková? Propátrala jsem tajemství oříškových zmrzlin a dokonce jsem našla pár oříšků.

Doba čtení: 4 minuty

Seriál o zmrzlině: Jahodová aneb hledám jahody

Máte rádi jahodovou zmrzlinu? Sezóna voňavých červených plodů právě vrcholí, a tak jsem se rozhodla otestovat jahodové zmrzliny a nanuky. Zažila jsem nejedno překvapení. Příjemné i nepříjemné. Podívejte se, jak dopadl test běžně prodávaných jahodových zmrzlinových výrobků.

Doba čtení: 5 minut

Seriál o zmrzlině: Vážně je to čokoláda?

Pokud se naivně domníváte, že když se zmrzlina jmenuje čokoládová, bude opravdu z čokolády, vyvedu vás z omylu. Možná to, na čem si pochutnáváte, je jen tuková poleva.

10. 7. 2009 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Seriál o zmrzlině: Pravda o vanilkových nanucích

Mezi nejoblíbenější příchuti zmrzliny v Česku patří vanilková. Jenže to, co si kupujete v dobré víře, že jde o vanilkovou zmrzlinu, nemá s vanilkou absolutně nic společného. Vypátrala jsem pro vás zmrzlinovou pravdu.

Doba čtení: 3 minuty

Seriál o zmrzlině: Víte, co jíte?

Vanilková, jahodová, čokoládová- ty všechny pro nás znamenají potěšení, a to nejen v létě. Zmrzlina je skvělý způsob, jak na chvilku zapomenout na každodenní starosti. Ale opravdu víte, co jíte? Co když lížete jen našlehaný podvod?

Doba čtení: 4 minuty