Hlavní navigace

S astigmatismem 3D film neuvidíte

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Když vidíte svět rozmazaně, nemusí to nutně znamenat jen krátkozrakost nebo dalekozrakost. Pokud se vám navíc pletou písmenka a nevidíte 3D obrázky, můžete trpět astigmatismem.

Místo P vidíte F, ostré vidění je pro vás cizí pojem a navíc vás často bolí hlava? Možná trpíte astigmatismem, oční vadou, kterou způsobuje nepravidelné zakřivení oka. I když se obvykle jedná o vadu vrozenou, dá se korigovat, a teď nově i odstranit.

Astigmatismus
  • Vada oka, při níž dochází k poruše vidění.
  • Pozorované předměty jsou vnímány s různou ostrostí.
  • Vadu je možné upravit brýlemi s tzv. cylindrem nebo kontaktními čočkami, těžší případy tzv. torickými čočkami.
  • Nová technologie umožňuje operaci a odstranění astigmatismu.

Astigmatik nevidí filmy ve 3D

Vidět svět v mlze je stejně nepříjemné, jako mžourat do knížky a odhadovat v ní správná písmenka. Za problémy může dalekozrakost, krátkozrakost nebo astigmatismus, který bývá u 70 % lidí kombinovaný právě se špatným zrakem na blízko či dálku. Klidně tedy můžete být krátkozrací astigmatici. Normálně má zdravá oční rohovka pravidelný tvar, při astigmatismu bývá často rohovka v jedné rovině více zakřivená než v druhé, je prostě „šišatá“. Světelné paprsky nedopadají na sítnici rovnoměrně, a proto nejsou pozorované předměty vnímány stejně ostře. Takovému člověku se pletou podobné znaky jako O a 8, P a F, x a + nebo B a 8. „Vidí zkresleně dle osy astigmatismu. Pokud je přesně horizontální nebo vertikální, vidí vše vyšší nebo širší. Při šikmém astigmatismu je vše rozmazané, nerozezná detaily. A to do dálky i na blízko,“ upřesňuje Věra Kalandrová z oční kliniky NeoVize. Astigmatik si tak bez korekce připadá jak v zrcadlovém bludišti na Petříně. Navíc je limitován, i co se sledování filmů týče, o dojem ze sledování ve 3D je zcela ochuzen. Což nám potvrdila i primářka Věra Kalandrová: „Pokud je vjem rozmazaný, nemůže člověk vidět prostorově.“ 

Malí astigmatici jsou nalepení na televizi

Jste-li na vahách, zda touto vadou netrpíte, udělejte si jasněji pohledem na tzv. astigmatický vějíř – vypadá jako paprsky slunce z dětských obrázků. Pokud se budete na obrázek dívat z metru s jedním zakrytým okem a budou se vám stejně silné čáry zdát různě silné, navštivte lékaře, který provede další testy.

„Astigmatismus můžeme získat úrazem – jizvou na rohovce nebo onemocněním rohovky zvaném keratokonus. Také při vzniku a progresi šedého zákalu můžeme pozorovat zvýšení výskytu astigmatismu,“ říká Věra Kalandrová. Obvykle je ale astigmatismus vrozený (mění se s růstem oka, přičemž po ukončení růstu se již nemění), a je vhodné ho odhalit již v raném věku, kdy si děti na korekci astigmatismu velmi dobře zvykají. Jak ale u malého dítěte poznat astigmatismus? „Dítě si plete písmena, nerozezná detaily. A stejně jako u ostatních refrakčních vad vidí rozmazaně a zkresleně. Sedí velmi blízko u televize a mhouří oči,“ popisuje primářka. Astigmatismus ale určitě nemůže být způsoben čtením v šeru ani při baterce, ani soustavným sledováním obrazovky či počítače.

K tématu: Kazí čtení oči? Možná trochu ano

Léčí se cylindrem i operativně

„Astigmatismem trpí přibližně dvě třetiny pacientů, kteří na naši kliniku přicházejí. Chtějí řešit dioptrie do dálky nebo na blízko, případně šedý zákal, ale o tom, že mají současně i astigmatismus, často ani nevědí,“ popisuje situaci primářka Kalandrová. Popis příznaků a domácí testy sice mohou leccos napovědět, ale jasný ortel vznese až lékař na základě několika subjektivních a objektivních vyšetření. Následně zvolí vhodnou korekci.

Astigmatismus můžeme korigovat brýlemi s tzv. cylindrem nebo kontaktními čočkami. „Těmi lze korigovat zejména nižší astigmatismus. Astigmatismus nad jednu dioptrii už musíme korigovat tzv. torickými čočkami. Jinak stále nevidíme ostře,“ upřesňuje primářka.

Zatím poslední variantou je pak operace. Nová navigační technologie nejprve zcela přesně změří oční vadu a vypočítá ideální korekci vady pomocí nitrooční čočky. Následně na operačním sále systém projektuje čočku do oka s naprostou přesností a tím odstraní astigmatismus. „Můžeme přesně zmapovat zakřivení rohovky, naplánovat směr uložení čočky a díky promítnutí navigačních linií přímo do okuláru mikroskopu chirurg bezpečně ví, jak čočku v oku umístit. Trochu to připomíná navigační systém pro piloty letadel," popisuje zcela novou techniku primářka Věra Kalandrová.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).