Hlavní navigace

Rozmrazené máslo v obchodech být může. Bez potíží ho poznáte podle označení

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Jako evergreen se čas od času znovu objeví zpráva, že v obchodech je k mání až rok zmrazené a následně rozmrazené máslo. Víme, jak ho poznat i v čem může být horší ve srovnání s máslem čerstvým.

Na internetu i v televizi se objevily informace o tom, že Češi kupují v tuzemských obchodech i rok staré máslo, které bylo zamrazené a poté rozmrazené. S takovým tvrzením přišel podle médií například Zemědělský svaz. 

„Rok staré nečerstvé máslo je stále v obchodech, protože se tyto zásoby uvolňují postupně,“ cituje CNN Prima News mluvčího Zemědělského svazu Vladimíra Píchu. Zákazníci by takový výrobek prý na první pohled poznali jen stěží. Zpráva vzbuzuje dojem, že takové máslo je samo o sobě problematické. 

Kde se bere rok staré máslo? 

Kontaktovali jsme proto předsedu Českomoravského svazu mlékárenského Jiřího Kopáčka, aby nám situaci kolem mraženého másla osvětlil.

Jeho výskyt v obchodech souvisí se stavem stáních hmotných rezerv. 

V tuto chvíli máme podle Správy státních hmotných rezerv potraviny na 1,3 dne fungování státu. To je dohromady třináct milionů porcí. Jde zejména o mražené maso, obilí, sušené mléko, masové konzervy, cukr, sýry, škrob i máslo. Přičemž většina potravin je skladována u externích ochraňovatelů.

Tyto firmy mají podle smlouvy povinnost mít pro české rezervy ve skladu vždy čerstvé potraviny. Například sušené mléko nesmí být starší než deset měsíců, tavené sýry se musí vyměnit za čerstvé nejdéle do šedesáti dnů. Co se másla týče, i zde platí pravidla. „Mrazírenské máslo na našem trhu samozřejmě může být, skladovat se může při −18 °C dokonce až 2 roky,“ vysvětluje Jiří Kopáček.

Máslo do mrazáku: je to chyba? Přečtěte si také:

Máslo do mrazáku: je to chyba?

Jak poznat rozmrazené máslo?

Jeden rok zamrazené a následně rozmrazené máslo je tak zcela legitimní způsob nabídky, chcete-li obměny zásob. „Čeští výrobci takové máslo prodávají pod označením stolní máslo,“ upřesňuje šéf Českomoravského svazu mlékárenského.

Druhy másel:

S označením „čerstvé“ se smí prodávat jen máslo po dobu dvaceti dní od data výroby. Takové máslo musí být uchováváno při teplotě do 8 °C.

S označením „stolní máslo“ se smí prodávat takové máslo, které mohlo být skladováno při chladírenských nebo i mrazírenských teplotách až dva roky.

Z pohledu výživy takovému produktu nic není, určitě toto máslo horší není, říká Jiří Kopáček, ale souběžně dodává: „Z pohledu chuti mu chybí čerstvost a může být i lehce nažluklé z důvodů probíhajících oxidativních změn, dokonce i při mrazírenských teplotách.“

Kupujete jen čerstvé máslo?

Galerie: Test – které máslo je měkké a které tvrdé?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).