Hlavní navigace

Robot na sál! Na operace prováděné přístroji půjde víc peněz

23. 11. 2021

Sdílet

 Autor: se svolením FN Olomouc
Aktualizováno: Text je aktualizován o vyjádření Všeobecné zdravotní pojišťovny. (23. 11. 2021 14:09)
Ministerstvo zdravotnictví avizovalo, že příští rok odstraní limity a regulace pro úhrady robotických operací z veřejných peněz. Zákroků prováděných roboty proto bude přibývat.

První chirurgický robot se v Česku objevil v roce 2005. Šlo o systém zvaný Da Vinci a pořídila si jej pražská Nemocnice Na Homolce, jež patří mezi centra roboticky asistované chirurgie. Tedy pracoviště, kde mají jednoho či dva roboty a operují jimi pacienty.

Na Homolce se zároveň v operační robotice školí zdravotnický personál i lékaři. Protože i když roboty z domácností známe jako samostatně pracující pomocníky, v chirurgii to neplatí. Robota vždy ovládá lékař a asistují mu proškolené zdravotní sestry.

Jak vypadá operační robot

Operační robot připomíná pavouka obaleného igelitem. Místo osmi hmyzích nohou má čtyři pohyblivá ramena, z nichž jedno je osazeno malou kamerou a další tři chirurgickými nástroji.

„Konce ramen s nástroji se zavedou do těla pacienta a chirurg operuje tak, že tato ramena ovládá na dálku. Ramena se pohybují všemi směry a umožňují 360stupňový pohyb nástroje,“ popisuje robotický systém Nemocnice Na Homolce.

Kromě ramen se robot skládá také z ovládací konzole. „Chirurg u ní sedí, dívá se do průzoru, kde vidí 3D obraz snímaný kamerou uvnitř těla pacienta, a joystickem ovládá robotická ramena,“ dodává nemocnice s tím, že robotický systém naprosto eliminuje třes a vylepšuje pohyb chirurga. Navíc do těla pacienta vstupuje pouze několika velmi malými otvory, takže pooperační rány jsou velmi malé. Rychle se tedy hojí a jizvy jsou téměř neznatelné.

Součástí robota je také přístrojová věž a operační stůl. „Věž obsahuje nezbytné přístroje a počítačový systém. Stůl je s celým systémem plně synchronizovaný, takže i při zavedení chirurgického nástroje do těla pacienta jím lze pohybovat,“ doplňuje Nemocnice Na Homolce.

Operace roboty bez limitů z veřejných peněz

Na začátku listopadu ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že pro příští rok pro tento druh operací výrazně rozvolní tok peněz z veřejného zdravotního pojištění.

„Nově bude z paušální úhrady vyčleněna operační robotika a bude hrazena bez limitací a dalších regulačních opatření,“ stojí v tiskové zprávě, kterou ministerstvo oznámilo vydání úhradové vyhlášky pro rok 2022. Úhradová vyhláška je aktualizována každý rok a jde o klíčový dokument. Ministerstvo jím nastavuje pravidla zdravotním pojišťovnám pro úhradu péče z veřejného zdravotního pojištění.

„Robotická chirurgie má potenciál rychleji obnovit dostupnost péče po epidemii covidu-19 a snížit aktuální čekací doby, proto se ministerstvo zdravotnictví ve veřejném zájmu rozhodlo hradit ji výkonnostním způsobem podle CZ-DRG,“ dodává rezort. DRG velmi zjednodušeně znamená platbu za diagnózu. V Česku jde o poměrně nový systém, o němž se již nějakou dobu mluvilo a byl dlouho plánován. Mimo jiné by měl předcházet tomu, aby za stejný výkon brala různá zdravotnická zařízení jiné částky.

Pro centra roboticky asistované chirurgie rozhodnutí ministerstva znamená, že příští rok nebudou žádné limity co do počtů operací, ani celkové úhrady z veřejného zdravotního pojištění. „Kolik hospitalizačních případů s výkonem roboticky asistované operace nemocnice provede a pojišťovně vykáže, tolik jich bude uhrazeno,“ potvrzuje mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Viktorie Plívová.

Laparoskopii roboti nevytlačí

Největší zdravotní pojišťovna nepředpokládá, že by došlo k razantnímu navýšení nákladů na tento druh zdravotní péče. Roboty totiž nelze operovat vše a každou operaci musí posvětit lékař. Ten se musí vejít do pravidel, komu může být operace předepsána.

„Současně je roboticky asistovaná chirurgie limitována časem, proto není možné všechny dosud prováděné chirurgické výkony nahradit robotickou asistencí. V nemocnicích budou tedy dále prováděny výkony laparoskopické či laparotomické,“ dodává Viktorie Plívová.

TIP: Jak probíhá operace prováděná s pomocí robota a jaké má benefity, popisuje v rozhovoru pro Vitalia.cz prof. Vladimír Študent, předseda společnosti robotické chirurgie: „Operační robotika je nezastavitelný trend. A pro pacienty je to dobře,“ říká přednosta Urologické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc.

Galerie: Když operuje robot

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).