Parmazán není parmazán, hermelín není hermelín. Takhle restaurace šidí zákazníky

Sdílet

Autor: Depositphotos
Státní zemědělská a potravinářská inspekce vydala Výroční zprávu o své činnosti SZPI za rok 2024, v níž detailně popisuje, jaké prohřešky v loňském roce objevila jak v restauracích, tak v obchodech. Nač si dát pozor?

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) vydala Výroční zprávu o činnosti SZPI za rok 2024. Na 137 stranách popisuje své aktivity a kontrolní akce, které v uplynulém roce uskutečnila, včetně výsledků. Jaké segmenty potravinářství jsou nejproblematičtější z hlediska jakosti a v čem nás nejčastěji šidí restauratéři? Vybrali jsme pro vás část nejzajímavějších případů.

Inspektoři uskutečnili v roce 2024 celkem 50 059 vstupů do provozoven potravinářských podniků, což je řádově srovnatelný počet jako v letech předchozích. V maloobchodní síti bylo provedeno přes 31 tis. kontrol, přes 14 tis. v provozovnách společného stravování, bezmála 12 tisíc ve výrobě a na dalších místech.

Nejnižší podíl nevyhovujících šarží našla inspekce u potravin pocházejících z ČR, podstatně vyšší u potravin z EU a nejvyšší podíl nevyhovujících šarží je u potravin pocházejících ze třetích zemí.

Souhrnná výroční zpráva za rok 2024 ale přinesla i pozitivní zprávy. „Například při kontrolách kvality šarží ovoce, zeleniny a výrobků z nich dodávaných do základních škol v rámci projektu „Ovoce a zelenina do škol“ nebyly zjištěny žádné nevyhovující výrobky. Při kontrolách zaměřených na přítomnost reziduí farmakologicky účinných látek, zejména antibiotik, byla zkontrolována řada šarží medu a nežádoucí rezidua nebyla potvrzena v žádné z nich,“ uvedl ústřední ředitel SZPI, Martin Klanica.

Proteinová zmrzlina s čočkovou moukou nadchla. Pribináček nezaujal Přečtěte si také:

Proteinová zmrzlina s čočkovou moukou nadchla. Pribináček nezaujal

Špatné byly zmrzliny i hotovky

Z pohledu jednotlivých komodit byla nejvyšší procenta nevyhovujících šarží zjištěna u hotových jídel balených (85,7 %), dehydratovaných výrobků, tekutých ochucovadel dresinků, soli a hořčice (72,7 %), nealkoholických nápojů (62,5 %), čokolády a cukrovinek (58,7 %). Problkémům se nevyhnuly ani zmrzliny a mražené krémy (51,9 %), mléčné výrobky (43,0 %), ryby (39,4 %), vejce a vaječné výrobky (39,3 %) a přírodní sladidla (37,5 %).

Zajímavou skupinou kontrol jsou ty, které inspektoři provedli v restauracích. Jejich cílem bylo mj. prověřit, zda nejsou při uvádění pokrmů na trh poskytovány spotřebiteli nepravdivé nebo zavádějící informace. 

Kontroly byly cíleně zaměřeny zejména na případy klamání spotřebitelů, kdy je v nabídce pokrmu deklarováno použití kvalitnější a zpravidla i dražší potraviny, ačkoliv ve skutečnosti je k přípravě pokrmu použita méně kvalitní a levnější surovina. Prověřeno bylo na 200 různých provozoven společného stravování, přičemž zavádějící informace byly zjištěny na 54 z nich.

Zavádějící mléčné výrobky

Z hlediska surovin používaných k přípravě pokrmů se ukázaly jako nejproblematičtější mléčné výrobky. Uvádění zavádějících informací o použitých surovinách bylo zjištěno ve 47 případech.

Nejčastěji se jednalo o situaci, kdy bylo zjištěno neoprávněné uvádění výrazu „parmazán“, které navozovalo mylný dojem, že byl použit sýr nesoucí chráněné označení původu „Parmigi-ano-Regianno“, které je podle nařízení EU chráněno proti jakémukoliv zneužití, napodobení nebo připomenutí.

Velmi často bylo zjištěno uvádění nepravdivých údajů o použité značce sýra Hermelín (v 11 případech). Rovněž v 11 případech bylo v nabídce pokrmů deklarováno použití smetany, ačkoliv ve skutečnosti byly použity alternativní výrobky na bázi rostlinných tuků a olejů.

Červený hrnec s horkým jídlem

Cmunda, calta, cacarda. Ukažte, jak se vyznáte v názvech tradičních regionálních specialit

Tak dobře, cmundu možná znáte, ale tipli bychom si, že cacarda už tak snadná nebude. A co oukrop a erteple? To všechno najdete mezi otázkami v našem kvízu.

Šidí se i masné výrobky

Další sledovanou skupinou surovin používaných k přípravě pokrmů byly masné výrobky. Dosavadní výsledky prozatím nepotvrdily, že by ve velké míře docházelo k nahrazování šunky, deklarované v názvu pokrmu, jiným masným výrobkem zpravidla nižší kvality a v nižší cenové relaci.

Pozor dávejte i na rum

V rámci kontrolní akce byla prověřována také pravdivost informací poskytovaných při nabídce čepovaných a rozlévaných nápojů. Zavádějící informace o odrůdách a provenience byly zjištěny u čepovaného a rozlévaného vína.

Častým zjištěním bylo rovněž nabízení lihoviny „tuzemák“ (vyrobené z lihu, vody a rumových trestí) pod názvem „rum“ nebo do kategorie rumů byly zařazeny produkty, které nesplňují požadavky této kategorie. Obdobně i jiné lihoviny byly zařazeny neoprávněně například do kategorie brandy.

V roce 2024 bylo ukončeno 2 913 správních řízení za nedodržení potravinového práva ze strany provozovatelů, kterým SZPI pravomocně uložila pokuty v celkové výši 189 056 750 Kč, což je o 60 mil. Kč více než v předchozím roce. Suma uložených pokut je příjmem státního rozpočtu.

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).