Hlavní navigace

I pět minut pravidelného cvičení dokáže udělat v léčbě pálení žáhy zázraky

27. 3. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Reflux neboli pálení žáhy je především porucha trávicího systému. Jde však o komplexní problém, který má různé způsoby řešení. Málo známé je, že gastroesofageální reflux způsobuje potíže v těle i tam, kde bychom to nečekali, a že s jeho léčbou pomůže fyzioterapeut.

Gastroesofageální reflux – lidově také pálení žáhy – je porucha dolního jícnového svěrače, jehož funkcí je bránit návratu žaludečního obsahu z žaludku do jícnu. Tento svěrač si lze představit jako prstenec tvořený bránicí, která uzavírá přechod mezi jícnem a žaludkem. Právě bránice zde tedy hraje velmi důležitou roli. Při nedostatečném uzavírání tohoto svěrače dochází k dráždění jícnu žaludečními šťávami, někdy může způsobovat říhání, či dokonce zvracení.

Co se dozvíte v článku
  1. Příčiny refluxu
  2. Když reflux způsobuje problémy jinde, než kde bychom to čekali
  3. Jak fyzioterapeut pomáhá s léčbou refluxu
  4. Viscerální terapie
  5. Špatné držení těla může způsobit reflux
  6. Proč je důležité cvičit, když vás pálí žáha

Příčiny refluxu

Reflux je častou funkční poruchou trávicího systému. Jeho příčina je většinou v orgánech – v jejich napětí či pozici, nebo ve špatné funkci bránice. Toto je ovlivňováno především celkovým postavením těla nebo po-traumatickými stavy a zánětlivými změnami.

Nicméně jde o problém komplexní a důležité je brát v potaz také stresové zatížení, psychosomatické problémy, napětí fascií a svalů a v neposlední řadě také stravování daného jedince.

Když reflux způsobuje problémy jinde, než kde bychom to čekali

Nejde jen o samotné pálení žáhy – což je nepříjemný svíravý pocit za hrudní kostí, ale při nedostatečné funkci dolního jícnového svěrače může docházet také k dráždění dýchacích cest, což způsobuje chronický kašel či zahlenění.

Reflux může být příčinou zánětů dýchacích cest a středouší, nebo může způsobovat astma – dokonce i u dětí. Reflux může být také příčinou zvýšené kazivosti zubů, zápachu z úst a podobně. Přitom samotné pálení žáhy jako takové se nemusí zároveň objevit, takže pravá příčina dechových obtíží je často překvapivá.

Dalším příznakem projevujícím se na jiném místě mohou být dlouhodobé bolesti mezi lopatkami – a to především na levé straně, dále blokády 5.–7. žebra, které poznáte například bolestí v oblasti hrudní kosti nebo obtížným nádechem. Tyto blokády se pak mohou řetězit na další místa pohybového systému. Při vyšetření fyzioterapeutem jsou na pohmat citlivá určitá místa, která jsou v tzv. reflexním řetězci žaludku/dvanáctníku. Ta používáme k diagnostice a pro zjištění pravé příčiny obtíží. V našem centru se ale díváme na problém komplexně a hledáme společně s klientem návyky v jeho životě, které by mohly vést ke vzniku refluxu.

Jak fyzioterapeut pomáhá s léčbou refluxu

Fyzioterapie je často jedinou kauzální léčbou refluxu – tedy jedinou léčbou, která se zaměřuje na pravou příčinu. Sekundárně je možné léčit reflux pomocí léků, které například blokují uvolňování žaludečních kyselin (které nás dráždí a způsobují pálení) a tím nás nemá v jícnu co dráždit. Je ale důležité myslet na to, že tuto kyselinu máme v žaludku přirozeně z určitého ochranného důvodu. Proto při dlouhodobém užívání těchto léků může docházet k nežádoucímu ovlivnění imunity. Může docházet k častějším infekcím, vzniku ekzémů či alergií, problémům s trávením či k nevysvětlitelné únavě a podobně.

Existuje také možnost operačního řešení – tzv. fundoplikace žaludku, což je mechanické přetočení žaludku kolem jícnu. Účinnost této operace ale nebývá trvalá a potíže mají tendenci se po nějaké době vrátit.

Viscerální terapie

Klíčovou metodou pro léčbu gastroesofageálního refluxu, kterou využíváme v Namao – mimo ájurvédy, psychosomatiky a celkové práce s klientem na snížení vlivu stresu na jeho tělo i duši – je tzv. viscerální terapie. Po konzultaci a vyšetření fyzioterapeutem následuje manuální terapie, při které jsou používány speciální hmaty zaměřené na protažení a uvolnění žaludku, dvanáctníku a tkání kolem nich.

Důležité je ale zaměřit se na celé břicho, protože všechny orgány spolu úzce souvisí. Při přítomnosti jakékoliv jizvy je vhodné se věnovat také jejímu ošetření. Jelikož ačkoliv to tak na povrch nevypadá, je to dlouhý tunel vedoucí hluboko do tkání, který ovlivní jejich pohyblivost a následně zabraňuje optimálnímu pohybu orgánů, svalů i kloubů. V případě refluxu je vhodné také vyšetřit řetězení v pohybovém systému a následné využití mobilizačních a uvolňovacích technik. A konečně je důležitá práce s bránicí a bráničním dechem.

Fyzioterapeut vám pomůže sestavit cviky, které jsou právě pro vás a vaše tělo nejvhodnější. Nabízíme také online programy s návodnými videoukázkami, podle kterých se může člověk řídit, a nemusí si tak žádné cviky z terapie pamatovat. Kromě samotné fyzické stránky se soustředíme na psychosomatiku a naší filosofií je holistický pohled na člověka. Hledáme pravou příčinu a bereme v potaz všechny faktory, které mohly k problému přispět.

Špatné držení těla může způsobit reflux

Jak jsem již zmínila, vznik refluxu úzce souvisí s bránicí, jejíž svalová vlákna vytváří dolní jícnový svěrač. Při její nedostatečné funkci dochází k vracení žaludečního obsahu. Funkcí bránice je také to, aby bránila orgánům břišní dutiny stoupat nahoru do hrudní dutiny, a má také funkci dechovou a stabilizační. Spolu s dalšími svaly se podílí na stabilizaci páteře při jakémkoliv pohybu. Já jsem bránicí fascinovaná a ze zkušenosti vím, že je velmi důležité s ní pracovat.

Zda a kdy se pálení žáhy projeví, záleží na poloze těla – ačkoliv někdy můžete od lékařů slyšet doporučení spát ve zvýšené poloze, tak právě vleže se reflux objevuje nejméně často, protože na bránici nejsou kladeny vysoké nároky. Proto nás reflux trápí nejčastěji při vyšších pozicích – v sedě nebo ve stoje.

Proč je důležité cvičit, když vás pálí žáha

Je důležité, abychom dokázali správně využívat stabilizační, dechovou i svěračovou funkci bránice zároveň. Tohle je možné trénovat pravidelným cvičením, pohybem a dýcháním.

Takové cviky vám nejlépe doporučí právě fyzioterapeut. Je dobré se svěřit do jeho rukou, jelikož jeho cviky budou šité na míru potřebám vašeho těla. Pomůže vám je nacvičit tak, abyste si pak doma byli jistí, že je cvičíte správně. I pět minut takového cvičení dokáže udělat v léčbě pálení žáhy zázraky.

Máte pocit, že by vaše problémy mohly souviset s refluxem? Obraťte se na fyzioterapeuta nebo terapeutické zařízení, kde se touto problematikou zabývají, a především kde hledají příčinu, uvažují o vás a celé problematice v kontextu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bc. Žaneta Adamíková

Fyzioterapeutka, terapeutické centrum Namao

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).