Hlavní navigace

Rakovina slinivky je dlouho bez příznaků. Když začnete hubnout, je pozdě

20. 6. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Prognóza rakoviny slinivky je bohužel velmi špatná. Nádor bují a projeví se až v pozdějších stadiích hubnutím, bolestmi břicha a zvracením. Čeští lékaři a vědci se snaží odhalit nemoc co nejdříve.

Karcinom slinivky břišní (pankreatu) je nejagresivnější typ nádoru, s nímž pouze osm procent pacientů přežívá pět let. Situaci zhoršuje i fakt, že odborníci zachytí asi šedesát až sedmdesát procent nemocných až s onemocněním, které je již v pokročilém stadiu, s metastázami.

Karcinom slinivky – varovné příznaky:

  • bolest v nadbřišku, která často vyzařuje do zad,
  • neobjasnitelné bolesti zad,
  • nechutenství a s tím spojený neobvyklý váhový úbytek,
  • pocity nevolnosti,
  • projevy neinfekční žloutenky,
  • změny barvy a konzistence stolice (tzn. stolice jílovitá, průjmovitá),
  • záněty žil, které se opakují bez zjevného důvodu,
  • nově vzniklý diabetes mellitus (cukrovka) 2. typu,
  • rozvoji choroby mohou předcházet též projevy tzv. depresivního syndromu.

Více v článku Varovné příznaky nádoru slinivky břišní jsou bolest břicha a zad.

Jednu z možností, jak pacientovu prognózu zlepšit a prodloužit mu život, představuje včasný záchyt onemocnění. Jenže ten je pro lékaře často velmi obtížný, rakovina slinivky je totiž dlouho bez příznaků, až v pozdějších stadiích se projevuje hubnutím bez příčin, bolením břicha a zvracením. Lékaři proto vytipovávají rizikové skupiny (osoby nad 65 let, kterým se vrací zánět slinivky, kuřáky a obézní), kterým věnují zvýšenou pozornost.

Výzkum krevní plazmy: cesta k rychlejšímu nálezu karcinomu slinivky 

Uspíšit odhalení nádorového bujení v oblasti slinivky a pomoci tak co nejrychlejšímu nasazení účinné léčby, tento úkol si stanovili lékaři a vědci Interní kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Ústřední vojenské nemocnice – Vojenské fakultní nemocnice Praha.

Odborníci jdou v rychlejší detekci malignit slinivky novou cestou. Hledají tzv. biomarkery, tedy měřitelné ukazatele určitého biologického stavu, které poukazují na chorobné změny. Využívají k tomu spektroskopické metody a analýzu plazmy pacientů.

„Jde o výzkum prováděný na separované plazmě získané z běžného odběru krve od pacientů. V našem projektu se snažíme o detekci nepatrných změn struktury všech molekul krevní plazmy. Hledáme biomolekuly, které mají odlišnou strukturu u nádoru pankreatu, zdravých pacientů, diabetiků a u prekurzorů karcinomu pankreatu,“ vysvětluje principy výzkumu prof. Miroslav Zavoral, přednosta Interní kliniky 1. LF UK a ÚVN Praha.


Autor: ÚVN Praha

Přednosta Interní kliniky 1. LF UK a ÚVN Praha prof. MUDr. Miroslav Zavoral, Ph.D., představil principy výzkumu, jehož výsledky otiskl prestižní odborný časopis Chirality

Osvětlí i vznik rakoviny?

Kromě časnějšího nálezu onemocnění by biomarkery mohly odpovědět i na otázku, proč rakovina slinivky vlastně vzniká. Lékaři vědí, že příčinou vzniku karcinomu pankreatu je genetická mutace onkogenů. To, zda objev nového diagnostického panelu biomarkerů pomůže odhalit i bližší příčinu vzniku karcinomu, je sice zatím nejisté, ale nelze to vyloučit. „Kupříkladu jedny z nadějných biomolekul, u kterých je koncentrace v plazmě výrazně vyšší u zdravé populace než u pacientů s karcinomem, představují karotenoidy. Tyto molekuly se účastní regulace přeměny některých buněk pankreatu na buňky schopné produkovat vazivo. Potvrzení souvislosti mezi nalezenými biomolekulami a příčinami vniku karcinomu by vyžadovalo další, poměrně rozsáhlý výzkum na experimentální rovině,“ uvedl prof. Zavoral.

Větší potenciál biomarkerů vědci vidí v rychlé detekci a časnější – a tím i efektivnější – léčbě. „Právě v případě časné detekce je také chirurgická léčba mnohem úspěšnější,“ uzavírá prof. Zavoral.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).