Hlavní navigace

Tohle je 6 nejčastějších druhů rakoviny

1. 2. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Na 4. února připadá Světový den boje proti rakovině, jehož cílem je připomenout si, co pro sebe můžeme udělat v rámci prevence, i jaké jsou možnosti léčby. Důvody jsou zřejmé, patříme ve statistikách nemoci na přední místa. Které druhy rakoviny jsou u mužů a žen nejčastější?

Česká republika je ve statistikách nemoci na předních místech. Každoročně onemocní rakovinou přes devadesát čtyři tisíc lidí a téměř dvacet sedm tisíc lidí boji s rakovinou podlehne. V průběhu svého života postihne rakovina každého třetího obyvatele a každý čtvrtý na ni zemře. Nejvíce Češi trpí na kožní nádory, karcinomy tlustého střeva a konečníku, u žen se neustále zvyšuje počet bojujících s rakovinou prsu a u mužů s prostatou.

Galerie: Aniela McGuinness zdokumentovala nejdůležitější momenty svého boje s rakovinou prsu

Ženy trápí prsa a myomy

Rakovina prsou

U žen je nejrozšířenější rakovina prsu. V ČR připadne toto onemocnění na devadesát pět ze sta tisíc žen. Nejčastějšími příznaky nádorů prsu jsou okem či pohmatem patrné změny prsu a často oteklé lymfatické uzliny v podpaží. Velmi důležité je pravidelné samovyšetření prsu, které umožní zachytit změny prsu a navštívit s nimi včas lékaře. Každé ženě od čtyřiceti pěti let pak pojišťovna hradí jednou za dva roky mamografické vyšetření.


Autor: Vitalia.cz

Děložní myom

Mezi jedno z nejčastějších onemocnění žen patří děložní myom. Výskyt tohoto onemocnění rok od roku roste. Dle statistik je v současné době každá druhá žena ohrožena výskytem děložního myomu. Přestože se většinou jedná o nezhoubný nádor, neměly by ženy jeho léčbu podcenit. Na rozdíl od samovyšetření prsů je prakticky nemožné si sama zjistit počínající myom. V době, kdy je již hmatatelný přes dutinu břišní, je již velmi objemný. Je proto důležité, aby ženy všeho věku chodily na preventivní gynekologické prohlídky. Naštěstí už dnes existuje možnost vypořádat se s myomy laparoskopicky.

Čtěte k tématu: Rakovina a co dál?

Muže trápí rakovina prostaty a varlat

Rakovina prostaty

Vedle rakoviny plic je nejčastějším nádorovým onemocněním postihující muže rakovina prostaty. Oproti počátku devadesátých let stoupl počet nemocných až o sedmdesát procent. Nejvíce ohroženi jsou muži mezi sedmdesátým a osmdesátým rokem života. Časná stadia karcinomu prostaty neprovází žádné příznaky, proto je velmi složité zachytit nemoc v počátcích. U lokálně pokročilých nádorů jsou hlavními příznaky pacientů různé potíže při močení. Pacienti chodí na záchod v kratších intervalech, nebo naopak mohou moč zadržovat.

Rakovina varlat

V posledních letech se také bohužel zvyšuje počet mužů, kteří onemocní rakovinou varlat. Tomu lze předcházet jednoduchým samovyšetřením, kdy by muži měli při jakékoli změně v oblasti varlat kontaktovat svého lékaře. Jedním z vedlejších příznaků rakoviny varlat bývá po chemoterapii ztráta plodnosti. Stále častěji si tak mladí muži nechávají zamrazit své sperma jako prevenci před ztrátou plodnosti. Tzv. Social Freezing nabízí například klinické centrum ISCARE.

Svou zkušenost s touto situací má i známý sportovec Petr Koukal, kterému kvůli této nemoci hrozila neplodnost. „Když mi tehdy lékař diagnostikoval rakovinu, nikdo neřekl, že kvůli chemoterapii možná budu neplodný. Až poté jsem se to náhodnou dozvěděl a šel si nechat zamrazit sperma, abych v budoucnu mohl mít rodinu. Tohle téma je v české společnosti tabu, a to je špatně. Chci proto apelovat na mladé lidi, aby o těchto věcech více přemýšleli a využili Social Freezing k tomu, aby měli jistotu do budoucna,“ vysvětlil Petr Koukal, se kterým si server Vitalia.cz na toto téma také nedávno povídal.

Ženy i muži

Rakovina konečníku a tlustého střeva

Smutné světové prvenství zaujímají Češi ve výskytu rakoviny konečníku a tlustého střeva. Ročně je u nás identifikováno osm tisíc nových případů postižených touto nemocí. Je to dáno především špatnými stravovacími návyky, nadbytečným příjmem tuků, kouřením a zvýšenou konzumací alkoholu. Kolorektální karcinom vzniká z buněk, jež vystýlají tlusté střevo či konečník. Ty se vlivem navzájem provázaných mutací v určitých genech začnou nekoordinovaně množit a tvořit nádor. Růst střevních buněk ovlivňují také další procesy, například střevní záněty.

Fotogalerie: Vědci už vědí, proč se někomu rakovina vrací

Nemoc zpočátku může probíhat bez příznaků, respektive příznaky v počátečním stadiu jsou velice nevýrazné. I později se kolorektální karcinom projevuje podobně jako další nenádorová a méně závažná onemocnění, například hemoroidy, infekční a zánětlivá onemocnění střeva. Patří sem například zácpa, průjem, nedokonalé vyprazdňování, větší plynatost, křečovité bolesti břicha, přítomnost krve (červené i tmavé) ve stolici a podobně.

Ačkoli je největší výskyt tohoto onemocnění ve věkové skupině šedesát až devětasedmdesát let, téměř pětině všech nemocných je pod šedesát. Pokud si nejste jisti, zda se riziko může týkat i vás, je nejlepší volbou vyšetření. Můžete si ho sami zaplatit v laboratořích, je-li vám nad padesát let, máte nárok na screening rakoviny tlustého střeva a konečníku, který je plně hrazený pojišťovnou.

Zdroj: TZ Gyn Centrum

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).