Hlavní navigace

Varovné příznaky nádoru slinivky břišní jsou bolest břicha a zad

18. 11. 2016

Sdílet

Karcinom slinivky břišní je dosud opomíjené onkologické onemocnění. Doba přežití pacientů s touto diagnózou je v porovnání s jinými zhoubnými nádory nejkratší. Zásadní je včasná diagnóza, k níž může vést i to, že si člověk sám všimne jistých signálů.

Letošní Světový den karcinomu slinivky břišní připadl na 17. listopad. Na tiskové konferenci konané k této příležitosti lékaři upozornili na nebezpečí, které toto onemocnění představuje.

Profesor Luboš Petruželka, přednosta Onkologické kliniky VFN a 1. LF UK, připomněl, že karcinom slinivky břišní je „největším zabijákem“ mezi zhoubnými nádory, v současné době je čtvrtou nejčastější příčinou úmrtí na maligní nádory. „Veřejnost je nutné upozornit na skutečnost, že ve všech klinických stadiích je doba přežití pacientů s diagnózou karcinom slinivky břišní nejkratší v porovnání s jinými zhoubnými nádory. Především alarmujícím údajem by měl být fakt, že pětiletá doba přežití nemocných s tímto karcinomem je méně než pět procent.“

Krátce po diagnóze přichází konec

Nejdůležitější příčinou krátkého přežití nemocných, po diagnostikování tohoto onkologického onemocnění, je pozdní diagnóza. „Medián doby přežití pacientů s pozdně stanovenou diagnózou činí jen necelých pět měsíců. Jistě výstražnou zprávou je, že v dnešní době stále nemáme k dispozici metody pro časné odhalení této zhoubné nemoci a také vývoj účinných léčebných možností zaostává za možnostmi v terapii ostatních maligních nádorů,“ zaznělo na konferenci.

Symptomy nemoci se často projevují pozdě. Nicméně existují varující příznaky, na které chtějí lékaři širokou veřejnost upozorňovat:

Karcinom slinivky břišní – varovné příznaky

  • bolest v nadbřišku, která často vyzařuje do zad,
  • neobjasnitelné bolesti zad,
  • nechutenství a s tím spojený neobvyklý váhový úbytek,
  • pocity nevolnosti,
  • projevy neinfekční žloutenky,
  • změny barvy a konzistence stolice (tzn. stolice jílovitá, průjmovitá),
  • záněty žil, které se opakují bez zjevného důvodu,
  • nově vzniklý diabetes mellitus (cukrovka) 2. typu,
  • rozvoji choroby mohou předcházet též projevy tzv. depresivního syndromu.

V případě pochybností se obraťte na svého lékaře. Informace můžete získat také na online poradně pro pacienty a jejich blízké, kterou spustila organizace Onkomaják: „Na webové stránky www.onkomajak.cz/poradna mají zájemci možnost poslat své dotazy směrované k diagnostice i léčbě,“ uvedl výkonný ředitel spolku Onkomaják Tomáš Kruber.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).