Hlavní navigace

Hlavně ne kafe! Aneb jak neusnout za volantem

13. 8. 2010

Sdílet

Přesuny na dovolenou či z dovolené autem jsou nekonečné a je těžké neusnout při řízení. Máme pár tipů, které vám pomohou přežít cestu s očima otevřenýma. Na kávu ovšem zapomeňte.

První, co člověka napadne, když se mu za volantem začnou klížit oči, je zastavit a dát si kávu. Dobrá volba, pokud vám do cíle zbývá půlhodina. Jinak riskujete, že vám káva nejen nepomůže, ale možná i ublíží.

Jde o to, že kofein obsažený v šálku kávy dosáhne v těle maximálního účinku už po několika minutách. Nabudí buňky centrální nervové soustavy k vyšší bdělosti. Ale stejně rychle pak jeho vliv opadá. Po čtyřiceti minutách se tak paradoxně můžete dostat do většího útlumu, než v jakém jste byli před kávovou přestávkou. A to může být za volantem osudné.

Navíc kofein umí odbourávat tělo každého z nás různě. „To je dáno geneticky a nic s tím nenaděláte. Ve výsledku se pak lidé dělí na ty, kteří klidně usnou po několika šálcích kávy, a na ty, kterým stačí jen málo kofeinu a probdí celou noc,“ říká genetička Monika Koudová.

Pozor: na kofein jako na každou drogu (protože kofein je droga řazená mezi alkaloidy) se dá zvyknout, a je nutné používat pro stejný účinek vyšších dávek. To znamená, že ten, kdo je zvyklý pít několik káv denně, aniž má pak problém s usínáním, si může myslet, že mu káva pomáhá bdít, ale není to pravda, pokud nemá tu správnou genetickou informaci. Jde jen o návyk.


Autor: Isifa.cz

Stejné je to s dalšími nápoji obsahujícími kofein, jako je cola, čokoláda či třeba kakao. Nástup jejich účinků je díky obsaženým cukrům, které se vstřebávají do krevního oběhu okamžitě, ještě rychlejší a účinek o to rychleji odezní.

Cola nebo čokoládová tyčinka vás proto probudí jen na deset patnáct minut, pak následuje propad do většího útlumu, než v jakém tělo bylo předtím. Tak ostatně fungují veškeré cukry: nejdřív okamžitě na chvíli nabudí a pak následuje mnohem delší útlum. Pro dlouhé cesty, pokud nejde o minuty těsně před cílem, nejde o dobrou volbu, jak se probrat.

Jak řešíte únavu za volantem?

Čtete také seriál „Dovolená s psychologem“ 

Dá se vůbec ohledně dovolené něco obecně doporučit? V našem malém dovolenkovém seriálu odpovídá zkušený poradenský psycholog Petr Hroch z Poradny pro rodinu v Olomouci. 

Bez vody to nepůjde

Navíc pozor: nápoje s obsahem kofeinu mají odvodňující účinek, nenápadně ale rychle zbavují tělo vody.

„Je prokázáno, že stačí desetiprocentní dehydratace (podle váhy člověka to někdy může znamenat ztratit jen něco málo víc než pouhý půllitr vody, což je v horku nebo při puštěné klimatizaci, která vysušuje tělo, otázka půl hodiny) a člověk ztrácí soustředěnost, není schopen koncentrace a jeho energie mizí,“ říká František Kožíšek z Národní laboratoře pro pitnou vodu.

Za volantem proto nikdy nezapomeňte na zlaté pravidlo: co hodinu, to čtvrtlitr vody. Pomůže vám to udržet se fit a soustředění víc, než si myslíte.    

Kofein trochu jinak

S dalšími produkty obsahujícími kofein je to o chlup lepší: především jde o rostlinu s názvem guarana nebo čaj yerba maté. Nebo vůbec jakýkoliv černý či zelený čaj – ten zase obsahuje tein, což je příbuzný kofeinu, jen se slabším nástupem účinku a s delší dobou odeznívání.

Guarana se používá nejčastěji v tabletkách, snadno ji najdete do stokoruny v každé lékárně nebo prodejně zdravé výživy. Je ale i součástí řady energetických nápojů, které ovšem kvůli obsahu cukru nejsou vhodným povzbuzujícím nápojem na delší cestu.

Čaj yerba maté si musíte udělat. Nejlépe do termosky s sebou. Jak tabletky guarany, tak čaj yerba maté pomohou udržet se svěží déle. Nástup jejich účinku je pozvolnější než u kávy a účinek delší. Počítejte ale s tím, že nejdéle po hodině a půl jste zase v útlumu. Vybuzené smysly si musí odpočinout a uměle nadopovaná energie není zadarmo. Podobný účinek má silný černý či zelený čaj díky teinu.

Jsou i jiné volby


Autor: Agentura SXC

Pokud chcete volit alternativnější cesty, může vám pomoci třeba ženšen. Kuličky ženšenu je třeba začít brát stejně jako guaranu hodinu až dvě před jízdou a pak průběžně jednou nebo dvakrát po dobu jízdy.

Pomoci mohou akutně před jízdou a v době jízdy v i homeopatika. „Například calium fosforicum v potenci 9 CH nebo coffea cruda ve vysoké potenci 200,“ radí lékař a zkušený homeopat Tomáš Karhan. „Obě pomohou při stavech vyčerpání a coffea nabudí. První lék je na recept, ale druhý si můžete sehnat v lékárně sami bez receptu,“ dodává.

Nejlepší rada podle něj ovšem je nesedat za volant nevyspalý. „Není náhoda, že proti akutní únavě prakticky neexistují žádné prostředky. Všechno pomůže jen na chvíli a za cenu pozdějšího většího útlumu. Únava je fyzický signál těla, že je nutné si odpočinout a vyspat se a není dobré ten signál ignorovat. Že jste cestu do Chorvatska bez problémů zvládli loni na jeden zátah, ještě neznamená, že to letos půjde taky, když vám straší v hlavě pracovní problémy a termíny, pohádali jste se s tchyní a balili jste do dvou do rána,“ upozorňuje Karhan.

Čtěte téma: Patří „parkinson“ za volant? 

Třesou se, neovládají své tělo, sotva chodí… Lidé s Parkinsonovou chorobou přitom běžně usedají za volant. Auto je pro ně „druhýma nohama“. Řídí ale bezpečně?

Když chcete pokračovat v jízdě, postavte se třeba na hlavu

Podle něj, když člověku padají víčka, je lepší zastavit na odpočívadle, vyhnat rodinu ven a na chvíli si zdřímnout. „Nejlépe na dvě hodiny,“ radí lékař.

K osvěžení a k zahnání mikrospánku však stačí i dvacet minut polospánku, kdy člověk natažený na sedadle auta už už skoro usíná, a byť se to nepodaří, stále vnímáte okolní ruchy a v podstatě jen relaxuje se zavřenýma očima, i to se počítá. Tělo si za tu dobu dovolí pár kratinkých propadů do fáze spánku, aniž o tom víte a jízda je pak bezpečnější.

Poté je dobré si zacvičit vedle auta – stačí pár dřepů nebo ideální je stojka na hlavě s opřením o auto, ta probere zaručeně díky tomu, že se rozproudí krevní oběh, mozek se prokrví a lépe funguje. Ale opět – jen dočasně. Řidič po takovém krátkém spánku a procvičení může další hodinu až dvě jet a soustředit se na řízení.

Pro ty odvážnější ještě jedna rada jako bonus: „Když jsme potřebovali hodně energie, třeba když jsme jako studenti šlapali po horách a už nám docházely síly, nosili jsme s sebou ve škatulkách od filmů sušenu drcenou muchomůrku červenou nebo jsme spolkli kousek kloboučku nalezené muchomůrky. Stačilo na špičku nože prášku a muskarin, který houba obsahuje, nám znovu dodal síly. Ostatně – dělaly to tak přírodní národy dlouho před námi,“ říká mykolog Jiří Baier.

Ovšem pozor: muchomůrka obsahuje taky muscinol a to je halucinogen. Je proto těžké říct, jak na koho zapůsobí byť velmi malé množství houby. Rozhodně to tedy není rada pro cesty na dovolenou s rodinou, spíš jeden ze zajímavých tipů z přírody, jak mnohé přírodní národy řeší nedostatek energie na cestách.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je redaktorkou MF DNES.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).