Extra Dry vůbec neznamená suché prosecco, je naopak docela sladké

Sdílet

Nalávání prosecca z lahve do sklenic
Autor: Shutterstock
Milujete víno včteně prosecca co nejsušší, a proto saháte v policíích obchodu vždy po tom s nápisem Dry? Děláte chybu, protože paradoxně kupujete skoro to nejsladší prosecco.

Dry, Extra Dry, Brut či Extra Brut. Jen malá část ze slov, abychom si dokázali vybrat víno takové, které nám bude chutnat a přitom vhodné s ohledem na příležitost, k níž ho pořizujeme. Týká se to i prosecca.

Mnoho lidí se rádo nechává slyšet, že nemají rádi, když je tohle bublinkové letní pití příliš sladké, a proto kupují to s označením Extra Dry neboli extra suché.

Jenže je to složitější. 

Prosecco vs. frizzante: Liší se tlakem v láhvi i cenou, nenechte se ošidit Přečtěte si také:

Prosecco vs. frizzante: Liší se tlakem v láhvi i cenou, nenechte se ošidit

Všechny výše zmíněné termíny označují různé množství cukru, které se může  ve vínech vyskytovat. 

A tady přichází chyták. Prosecco s označením Extra Dry je poměrně sladké, obsahuje 12 až 17 gramů cukru na litr. Skvěle poslouží jako aperitiv nebo pití k jemným pokrmům, jako je bílé maso nebo čerstvý sýr. 

Ještě sladší je prosecco Dry, jakkoli se jeho označení dá přeložit jako suché. Je v něm mezi 17 a 32 gramy cukru na litr. Hodí se coby pití provázející neobvyklé a kreativní kulinářské kombinace, rozumí si i s čerstvými krevetami, jemně okořeněnými rybami nebo s ovocem. 

Máte rádi prosecco?

Pokud chcete prosecco spíše sušší, je to jasné – kupte si třeba to s označením Brut s obsahem cukru nižším než 12 gramů na litr. Má intenzivní chuť, lehce ovocnou s výraznou kyselostí. Díky svému charakteru je ideální k jídlu spíše, než abyste ho popíjeli jen tak – s klidem si ho dejte k hlavním jídlům nebo ke středně vyzrálým sýrům. 

A pak je tu samozřejmě Extra Brut Prosecco s nízkým obsahem cukru, bývá ho tu nejvýše 6 gramů na litr  – dost možná by všem těm, kdo se považují za fanoušky suchého prosecca moc nechutnalo. I tohle pití se hodí k jídlu, rozumí si třeba s grilovanými rybami a hodně zralým sýrům. 

Krom toho se můžete setkat ještě s pojmy Brut Nature/Brut Zero/Non-Dosage.  Tyto termíny označují nejsušší styl prosecca, bez přidaného cukru (nebo s velmi minimálním zbytkovým cukrem, obvykle méně než 3 gramy na litr). Brut Nature prosecco je suché až do morku kostí, má svěží a osvěžující chuťový profil, uvádí web Life is Wine. 

Krom toho všeho se dá naopak koupit také prosecco demi sec. To je výrazně sladké, obsah cukru se pohybuje od 32 do 50 gramů na litr. Dobře se kombinuje s dezerty nebo si ho můžete vychutnat jako samostatnou svého druhu sladkost. 

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).