Hlavní navigace

Proč využít na hovězí vývar žebra a ne morkové kosti

26. 7. 2021

Sdílet

 Autor: Nina Havlová
Nejlepší vývar uděláte z nejdražšího masa, z hovězího masa. Ale dobrou službu udělají i morkové kosti nebo žebra. Ta se sice obvykle udí nebo grilují, ale uděláte z nich i skvělou polévku. Jak na ni?

Mezi klasiku tuzemských polévek patří zcela nepochybně hovězí vývar, podle mnohých nejchutnější a také nejzdravější ze všech možných typů vývarů. V domácnostech, ale i v řadě restaurací se ovšem člověk setká spíše s kuřecím vývarem, jednak proto, že doba jeho přípravy je kratší, a hlavní surovina – kuřecí základ, je levnější. Příprava hovězího vývaru se ale vyplatí.

Hovězí: nejdražší a nejkvalitnější maso

Skutečnost, že je hovězí maso ze všech hlavních druhů mas nejdražší, je tak v praxi hlavní bariérou v přípravě pokrmů z této suroviny. Na druhou stranu je hovězí všeobecně považováno za nejkvalitnější maso, i proto, že je pro člověka optimálně využitelným zdrojem železa, ale také zinku, selenu, manganu nebo křemíku, což jsou vše pro člověka prospěšné minerály.

Hovězí je také stejně jako řada dalších surovin živočišného původu důležitým zdrojem vitamínů skupiny B a mnohých dalších látek.

Iontový nápoj v trochu jiné podobě

Konzumace hovězího přitom nemusí být zas tak velkým zásahem do peněženek, pokud využijeme k přípravě pokrmů levnější partie hovězího, například žebra nebo morkové kosti. Právě žebra jsou nejčastěji používána při grilování nebo pečení, skvěle se ale hodí právě jako základ pro přípravu hovězího vývaru.

Ten je mimochodem považován za jeden z nejlepších zdrojů kolagenu a podle některých názorů jde v zásadě o „iontový nápoj“ na bázi masa. Jeho konzumace je vhodná po ránu i před spaním, přispívá k detoxikaci organismu a lze jej považovat za pokrm přispívající k hubnutí.

Proč použít na vývar žebra? Je na nich maso

Pokud máte vyzrálou surovinu z masných plemen skotu, jde o základ obsahující pro tělo řadu pozitivních látek, včetně těch, které vznikají v samotném procesu zrání. Výsledkem je velmi chutná a výživná polévka s kousky hovězího masa, což je bonus navíc oproti vývaru z morkových kostí, na nichž maso využitelné do polévky chybí.

Morkové kosti ale můžeme použít i při přípravě vývaru z hovězích žeber. Přestože patří hovězí maso mezi údajně riziková červená masa, hovězího vývaru netřeba se bát. Míra rizikovosti červených mas totiž záleží především na způsobu zpracování, přičemž tepelné zpracování ve formě vaření je nejvhodnější možnou nutriční volbou.

Hovězí vývar z žeber


Autor: Nina Havlová

Suroviny:

  • 0,5 kg hovězích žeber
  • cibule
  • česnek
  • pepř
  • sůl nebo polévkové koření
  • kořenová zelenina dle chuti
  • polévkové těstoviny nebo noky

Postup: Žebra vložíme do studené vody a vaříme s cibulí, česnekem a pepřem pomalu pod poklicí tak dlouho, až je měkké a odpadává z kosti (asi tři hodiny). Není přitom nutností sbírat z povrchu vroucí vody ze žeber vysrážené složky, jak je obvykle doporučováno – není to nic škodlivého, spíše naopak. (Zmiňované doporučení má spíše estetický význam, aby byl výsledný vývar čirý.)

Do vývaru přidáme zeleninu, jakou máme rádi, sůl nebo případně polévkové koření, vaříme do měkka a nakonec vložíme těstoviny. Ty můžeme nahradit doma vyrobenými noky. Takové noky připravíme smícháním vejce, mouky a soli, čímž vytvoříme těsto, ze kterého následně lžičkou vykrajujeme podélné noky a vkládáme do polévky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).