Hlavní navigace

hovězí

Učili Čechy jíst kvalitní hovězí a zajímat se o původ masa

Když se před třiadvaceti lety otevřela v Praze na Vinohradech restaurace Bílá kráva, byl to vpravdě pionýrský počin. Do té doby si totiž nemohli nikde jinde návštěvníci gastronomických zařízení vychutnat kvalitní a vyzrálé maso z masných plemen skotu, v tomto případě plemena charolais. A této surovině je podnik věrný dodnes.

20. 6. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Tasemnice zbavuje chuti na syrové maso. Jak se nenakazit tatarákem?

Tatarský biftek nabízejí některé restaurace jen mimo jídelní lístek a na přání hosta. Vědí proč. Nákaza ze syrového masa se nedá zcela vyloučit. V případě tasemnice ale máme pár triků.

Doba čtení: 6 minut

Nález zakázaného separátu z ovcí vyhnal veterináře na kontroly

Další skandál s masem přichází z Francie. Našly se tu tuny britského skopového separátu, který je nelegální kvůli riziku přenosu klusavky. Veterináři začali prověřovat podezřelé zásilky.

21. 3. 2013 10:58
Doba čtení: 4 minuty

I IKEA míchala do jídla koňské maso

Skandál s nedeklarovaným koňským masem se šíří Evropou. Na světě jsou další dva výrobky, které koninu na obale nepřiznaly, a přesto ji obsahovaly. Je mezi nimi i jídlo z IKEA.

25. 2. 2013 13:16
Doba čtení: 2 minuty

Kauza koňské maso: jde především o klamání spotřebitele

Sníst koninu je pro někoho z etických důvodů nepředstavitelné. Její požití vás však na máry nepoloží, jak je někdy mylně interpretováno. Problém s koňským masem v potravinách je jinde.

Doba čtení: 5 minut

S dělením hovězího masa na přední a zadní nevystačíme

Pokračování seriálu o mase probírá časté omyly týkající se kvality jednotlivých partií hovězího. Zjednodušené označování vede k jednodušším a ne zcela optimálním kulinářským úpravám.

5. 12. 2012 0:00
Doba čtení: 5 minut

Proč u nás není kvalitní hovězí?

Nejprve je třeba vědět, co kvalitu hovězího masa ovlivňuje. A to v ČR bohužel nevědí spotřebitelé, ale ani řezníci a nákupčí řetězců. Největším mýtem je přitom teze o čerstvém mase.

Doba čtení: 6 minut

Teď už kvalitu poznáte na první dobrou

Nedokážete se zorientovat v nabídce masa a lahůdek? Chcete kupovat jen kvalitu? Poradí vám nové brožurky vydané Sdružením spotřebitelů. Jsou přehledné, obsažné a navíc úplně zdarma.

14. 11. 2012 10:00
Doba čtení: 2 minuty

Falešné hovězí bylo nasáklé barvou. Z Maďarska do ČR nesměřovalo

V posledních dnech se objevily zprávy o vepřovém mase, které se, patřičně obarvené, vydávalo za hovězí svíčkovou. Do českých obchodů se nedostalo, uklidňují veterináři.

24. 10. 2012 9:00
Doba čtení: 1 minuta