Hlavní navigace

Prádlo, mobil, kuchyň… Prevence nákazy koronavirem spočívá i v hygieně domácnosti

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Nejenom rouška, rukavice a dodržování dostatečného odstupu od ostatních lidí může pomoci uchránit se před řádícím koronavirem. Důležitý je rovněž pravidelný a pečlivý úklid domácnosti a dodržování určitých pravidel.

Jedním ze základních způsobů, jak zabránit šíření nového koronaviru, způsobujícího onemocnění COVID-19, je mýt si ruce a dezinfikovat povrchy a věci, se kterými přicházíme denně do styku. Protože tento virus může vydržet na různých typech povrchů po různě dlouhou dobu, což je od několika hodin po několik dnů, existují doporučení, jak dezinfikovat věci u vás doma a jak se chovat, aby se co nejvíce eliminovalo riziko nákazy.

Co se dozvíte v článku
  1. Nejdříve čistit, pak dezinfikovat
  2. Jak na prádlo
  3. Bez paniky, ale s rozumem
  4. Zaměřte se na kuchyň
  5. Čím dezinfikovat

Nejdříve čistit, pak dezinfikovat

V této souvislosti platí několik obecných zásad. Nejprve je třeba jakýkoliv povrch důkladně očistit, teprve potom dezinfikovat.

Čištěním a omytím se odstraňují choroboplodné zárodky a špína, ale nedochází k usmrcení bakterií a virů, přesto se snížením jejich počtu omezuje riziko šíření infekce. Dezinfekce naproti tomu ničí škodlivé mikroorganismy za pomoci chemických látek. Kombinace obojího ve výsledku přináší zesílený efekt v boji proti možné nákaze.

Důležité je také přečíst si etikety na dezinfekčních prostředcích, kde je popsán způsob aplikace i délka působení. Jednotlivé prostředky nemíchejte, abyste docílili vyššího účinku, nepomůže to. Naopak může dojít ke vzniku a uvolnění látek, které způsobují zdravotní problémy.

Pokud při úklidu nepoužíváte jednorázové rukavice, ty k opakovanému použití po skončení práce pečlivě očistěte, vydezinfikujte a nepoužívejte je k jiným účelům. Po úklidu si vždy umyjte ruce podle doporučených pokynů a vyvětrejte, což je vhodné dělat i během něj (a také mimo úklid je vhodné byt opakovaně větrat).

Galerie: Správné mytí rukou – nezapomínejte na nehty a zápěstí 

Postupujte od nejméně znečištěných ploch a míst k těm, které jsou na tom nejhůře, tedy například podlaha v předsíni nebo klika u domovních dveří.

Jak na prádlo

Oděvy, ve kterých se pohybujete venku, se za současné situace považují za jednu z nejsnadnějších cest, jak si do svého domova importovat nový koronavirus neboli SARS-CoV-2.

Snažte se proto se špinavým prádlem zacházet opatrně, vyhněte se jeho „vytřásání“ a zdravotníci doporučují nasadit si i roušku při manipulaci s tímto prádlem během přípravy k praní a ukládání do pračky. Opatrnost je na místě zejména tehdy, pokud jste cestovali hromadnou dopravou, anebo se ocitli v místech, kde přicházíte do styku s více lidmi, například při nákupu v supermarketu.

Vždy vyberte nejvyšší povolenou teplotu pro jednotlivé druhy prádla, můžete přidat i dezinfekční prostředek na praní a výběr vyšší teploty se týká i sušení v sušičkách. Vhodné je také po vyprázdnění vytřít koš na špinavé prádlo dezinfekcí, anebo používat jednorázové pytle.

Jestliže jste však převážně doma, není třeba příliš přemýšlet o kontaminaci oblečení a měnit obvyklé postupy při praní.

Bez paniky, ale s rozumem

Správná hygiena domova v této náročné době znamená čištění a dezinfekci stejných oblastí, které pravidelně čistíte a uklízíte i jindy, jenom je nyní třeba dělat to častěji. Odborníci podotýkají, že není třeba panikařit, stačí důslednost a pravidelnost.

Důležité je věnovat pozornost místům, kde připravujete a podáváte jídlo, a dalším povrchům, u kterých dochází k častému používání. Jde například o vypínače, dálkové ovladače, kliky, dveře chladničky, držadla mikrovlnné trouby, anebo klávesnice počítače. Tato místa je vhodné nyní čistit denně, stejně jako podlahy či toalety nebo koupelny.

Nezapomínejte ani na mobilní telefony, které jsou i mimo období pandemie koronaviru desetkrát větším zdrojem choroboplodných zárodků než záchodové sedátko a je třeba je očistit minimálně vždy po příchodu domů z venku poměrně jednoduchým, ale efektivním způsobem.

Toaleta však v tomto období získává v pomyslném hygienickém souboji s mobilem na síle, protože bylo dokázáno, že se virus může nacházet rovněž v exkrementech.

Zaměřte se na kuchyň

V době, kdy je většina členů rodiny doma a studuje či pracuje z domova, klade i hygiena kuchyně a jídelních stolů větší nároky na pečlivost a pravidelnost než obvykle a některá místa je třeba čistit a dezinfikovat i několikrát denně.

V nedávných experimentech vědci dokázali, že nový koronavirus je považován za stabilnější na nerezové oceli (48 hodin) a plastu (zde může přežívat až 72 hodin) než například na mědi nebo na kartonu, kde přežívá v případě mědi jen několik hodin, u kartonu maximálně den. Pro zajímavost: ve vzduchu SARS-CoV-2 vydrží minimálně tři hodiny.

Zvažte proto rovněž dezinfekci nádob (sklo, plast, kov), ve kterých si přinášíte domů nové zásoby potravin. Jiné potraviny je vhodnější přemístit z obalů do čistých nádob, jako například fazole, těstoviny či cereálie. Pokud nemáte čas nebo nechcete plýtvat desinfekčními prostředky, stačí nechat přinesené potraviny na určeném místě „v karanténě“ aspoň na tři dny.

Čím dezinfikovat

V obchodech se snažte vybírat dezinfekční přípravky, které slibují 99,9% účinek na viry, plísně a bakterie. Účinné jsou v tekutém stavu, jako pěna i jako ubrousky. Protože jsou však těžko sehnatelné, je třeba se spolehnout i na jiné možnosti.

Použít lze například také alkohol o koncentraci 70 % a více, takže například vodka (40%) účinná není. Míněno je však v tomto případě použití alkoholu na ruce a povrchy, nikoliv jako dezinfekce sliznic. Alkohol v této koncentraci ničí jiné koronaviry během krátké doby a předpokládá se, že by mohl obdobně působit i na nový koronavirus SARS-CoV-2.

Na větší plochy, kuchyně a sanitární keramiku můžete použít roztok chlornanu sodného, který si připravíte například smícháním prostředku Savo Original s vodou (v koncentraci 2 decilitry přípravku na 5 litrů vody, 4 decilitry přípravku na 10 litrů vody apod.). Vzhledem k tomu, že může některé choulostivější povrchy poleptat nebo odbarvit (textil, dřevo, kov), na dezinfekci podlah, nábytku či dřevěných povrchů lze použít prostředky na jiné bázi, což je například Sanytol, Dettol nebo Ajatin, obsahující kvarterní amoniové soli. I když neposkytují ochranu proti všem mikroorganismům, proti SARS-CoV-2 je jejich účinek dostačující, nejsou však vhodné pro dezinfekci textilu. Povrchy, u kterých hrozí nebezpečí ztráty barvy nebo koroze můžete ošetřit také 3% peroxidem vodíku. Při dezinfekci drobných elektronických zařízení, kde není zaručena jejich těsnost, je vhodné použít isopropanol.

A ještě malý dodatek: kdo spoléhá na ocet jako na levnou a přírodní dezinfekci, bude zklamaný. V případě nového koronaviru vás totiž neochrání.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinářka na volné noze se zkušenostmi z tištěných i online titulů. V současné době pracuje pro vlastní portfolio klientů. K tematice zdraví a zdravého životního stylu má blízko díky původní profesi zdravotnického pracovníka.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).