Hlavní navigace

Jídlo je někdy jediná radost během náročné směny, říkají zdravotníci k potravinové pomoci

13. 11. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Pomoc během koronavirové epidemie může mít nekonečně mnoho podob. Od drobné sousedské služby až po masivní finanční podporu nadnárodních koncernů. Všechny jsou důležité. Ale jak známo, jíst se musí… Potravinové banky akutně poptávají všechny trvanlivé potraviny, zdravotníci zase vítají čerstvé ovoce i čokoládu.

Pro zdravotníky je potravinová pomoc při náročných službách u pacientů s COVID-19 vítanou vzpruhou a také připomenutím, že je jejich práce oceňována. Pro mnohé lidi v nouzi pak jde v podstatě o zásadní podmínku přežití. Zjišťovali jsme, co potravinová pomoc znamená a obnáší pro potravinové banky, zdravotnická zařízení i typického dárce, jímž je maloobchodní řetězec s potravinami.

Co se dozvíte v článku
  1. Potravinové banky letos rozdělí na sedm tun pomoci
  2. Všechny trvanlivé potraviny jsou vítány, docházejí i finance
  3. Potraviny pro obyčejné každodenní fungování
  4. Albert: potravinová pomoc v číslech
  5. Případů COVIDu přibylo, s pomocí zdravotníkům je to naopak
  6. Asi se nevejdeme do igelitového overalu, děkují v nadsázce zdravotníci

Potravinové banky letos rozdělí na sedm tun pomoci

Potravinové banky a jejich pracovníci jsou již od první jarní vlny koronaviru pod značným tlakem. „V loňském roce jsme získali přes 4700 tun potravin. V roce letošním pravděpodobně přesáhneme 6000 tun,“ přibližuje v číslech objem získaných a dále distribuovaných potravin Veronika Láchová, ředitelka České federace potravinových bank. Co se se vším tímto jídlem děje? Kam putuje a kdo jsou dárci? O jaké potraviny mají potravinové banky zájem především?

Drtivá většina potravin v bankách (65–70 %) jsou potraviny svezené z obchodních řetězců, které sem každodenně předávají neprodané a neprodejné potraviny. To se děje bez ohledu na koronavirus. Řetězce navíc již na jaře nezůstaly lhostejné k situaci, kdy Česká federace potravinových bank hlásila, že akutně shání větší množství potravin zejména pro seniory a rodiče samoživitele, a pomoc nějakým způsobem navýšily. Jako první podle Veroniky Láchové zareagoval Albert: „Šlo o první reakci na naše potřeby. My za toto rychlé gesto solidarity velmi děkujeme. Rozdáváme nyní denně desítky tun potravin a ty trvanlivé nám velmi chybí,“ uvedla.

Albert v jarní vlně kromě běžného darování neprodaných potravin potravinovým bankám zavážel potřebné trvanlivé produkty. Putovaly, podobně jako potraviny z dalších zdrojů, k nejohroženějším skupinám. Dalšími dárci jsou vedle řetězců producenti, zemědělci, ale i soukromí dárci v rámci Sbírky potravin.

Darované potraviny jsou ve skladech potravinových bank roztříděny a následně putují do jednotlivých charit a neziskových organizací, z nichž jsou pak rozdělovány konečným příjemcům. „Potraviny a drogerie putují prostřednictvím regionálních potravinových bank přímo do odběratelských neziskových organizací, které pomáhají například opuštěným seniorům, matkám samoživitelkám, rodinám v krizi, lidem bez domova či lidem s psychickým a tělesným postižením,“ popisuje Veronika Láchová.

Všechny trvanlivé potraviny jsou vítány, docházejí i finance

Federace potravinových bank aktuálně poptává hlavně trvanlivé potraviny, nejvíce konzervovaná jídla, paštiky, těstoviny a rýži. „Všechny trvanlivé potraviny jsou vítány,“ říká ředitelka.

Kromě potravin však potravinovým bankám začínají docházet i provozní finance. „Naše obraty se velmi zvedly. Mí kolegové v regionech pracují často více než dvanáct hodin každý den a stále nestíhají. Je trochu zvláštní žádat tuto podporu, když víme, že tolik lidí možná nebude mít dostatek potravin, ale bohužel bez ní nemůžeme provozovat sklady a auta ani platit zaměstnance. Navíc samozřejmě máme průběžně část kolegů v karanténě nebo nemocných. Za mimořádných okolností se stále snažíme bojovat, aby nepřišlo žádné jídlo nazmar a aby bylo dodáno tam, kam je potřeba,“ popisuje Veronika Láchová.

Máte-li možnost podpořit ty, kteří se ocitli v nouzi, můžete se nákupem zapojit do Sbírky potravin, která se bude v obchodech konat 21. listopadu, v online prostředí pak od 16. 11. do 1. 12. 2020.

Potraviny pro obyčejné každodenní fungování

„S pandemií dopadly náročné časy na mnohé rodiny, dětské domovy či zdravotníky. Každý z nich řešil jiné problémy, ale dary v podobě jídla nebo finanční podpory jim snad usnadnily každodenní fungování,“ říká Jiří Mareček, ředitel komunikace obchodů Albert. Řetězec byl mezi prvními, kdo se do pomoci zapojili, jak již zmíněným potravinovým bankám hned zkraje pandemie, tak i zdravotníkům, například z Nemocnice Na Homolce, kde na jaře jako první začínali, následně i mnohým dalším. V této pomoci pokračují také nyní na podzim. Jiří Mareček přibližuje, co taková pomoc obnáší.

Albert: potravinová pomoc v číslech

  • 75 000 porcí potravin – darováno potravinovým bankám během dubna
  • 54 000 porcí potravin – darováno potravinovým bankám během května
  • 8000 porcí potravin – darováno zdravotníkům na jaře
  • přes 130 000 porcí potravin, tedy cca 65 000 kg – darováno celkem na jaře (potravinové banky i nemocnice dohromady)
  • 10 000 porcí potravin – zaveze nemocnicím do konce listopadu
  • a další zatím nevyčíslená pomoc, v níž pokračuje během podzimu

Na jaře putovalo jídlo z Alberta do sedmi pražských nemocnic, na podzim darují do osmi pražských a jedné středočeské nemocnice (Nemocnice Na Bulovce, Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, Thomayerova nemocnice, Ústřední vojenská nemocnice, Všeobecná fakultní nemocnice, Nemocnice Na Františku, Nemocnice Na Homolce, Oblastní nemocnice Kladno). Tato spolupráce se zřejmě bude ještě rozšiřovat.

A o co byl a je největší zájem? „Letos jsme již darovali na jaře potravinové bance trvanlivé potraviny, zejména mouky, cukr, těstoviny, rýži, omáčky, olej, čočku, hrách, instantní polévky či rajčatový protlak. Zdravotníkům pak ovoce, sušenky, kávu, čaj, oplatky, müsli, tyčinky slané i sladké a další,“ popisuje Jiří Mareček.

Na začátku listopadu šla z Alberta ještě pomoc Českému červenému kříži, a to formou dárkových poukázek do téměř všech regionů po republice. Poukázky poputují především cca 410 ošetřovatelům a zdravotníkům vytipovaným právě z Českého červeného kříže. A i na podzim pokračuje podpora zdravotníků: „Na podzim darujeme do nemocnic od poloviny října a zatím jsme zavezli cca 3791 porcí jídla a budeme v této pomoci pokračovat určitě i během celého listopadu,“ říká mluvčí. Cílí zejména na lékaře a sestry, kteří stojí v první linii a starají se o ty nejtěžší případy. A ti tuto stálou podporu oceňují.

Případů COVIDu přibylo, s pomocí zdravotníkům je to naopak

Mezi prvními příjemci pomoci hned na jaře byl personál oddělení pro pacienty s COVID-19 z pražské Nemocnice Na Homolce. „Albert byl první, který se s pomocí ozval, velmi dobře se nám s ním spolupracuje,“ říká Miroslav Krotký, vedoucí oddělení stravování. Pomoc tu i nyní velmi vítají, protože na jaře byla vlna solidarity prý mnohonásobně větší.

„Tato pomoc nám pomáhá zajistit pro zdravotníky plnohodnotné svačiny a samozřejmě pozitivní náladu. Jídlo je radost a stává se, že i jediná během celé náročné směny,“ popisuje Miroslav Krotký. Zdravotníci nemají mnohdy čas, a tak jim svačiny přijdou vhod a mezi jednotlivými úkony dodají energii. Nejoblíbenější je prý čerstvé ovoce, ovocné šťávy, energetické nápoje – a samozřejmě čokoláda, dodávají s úsměvem Na Homolce.

Dary putují i do Oblastní nemocnice Kladno. I tady, podobně jako jinde, v současné době pozorují spíše nižší zájem o aktivní nabízení pomoci, než tomu bylo na jaře. „Samozřejmě to může souviset s obecně se zhoršující ekonomickou situací řady podniků,“ komentuje náměstek kladenské nemocnice Michal Feix. Právě proto si i tady pomoci Alberta i dalších subjektů váží. „Zdravotníci díky této pomoci vidí, že si i ostatní kolem nich uvědomují, jak cennou a náročnou práci vykonávají. V těchto darech cítí velkou psychickou podporu a pocit, že v tom nejsou sami,“ říká Michal Feix. Kromě toho je tu i praktický aspekt:

„Umožňuje jim to soustředit se jen na péči o nemocné pacienty a nemusí se rozmýšlet, kdy a kam si půjdou koupit svačinu či pití. Obzvláště zdravotníci, kteří pracují v ochranných oblecích, respirátorech a se štíty na obličeji, se vždy těší, až se na chvilku posadí a dají si něco dobrého.“ Vzhledem k nedostatku času jsou obzvláště na odděleních pro pacienty s COVID-19 u kladenských zdravotníků oblíbené kávy, minerální vody, sušenky a ovoce pro rychlé občerstvení.

Asi se nevejdeme do igelitového overalu, děkují v nadsázce zdravotníci

Pro zdravotníky je darované jídlo praktická svačina a malá radost během náročného dne, pro dárce pak je radostí reakce přímo od zdravotníků z COVID oddělení:

„Rádi bychom Vám poděkovali za Vaše dodávky jídla a mlsání na COVID oddělení v kladenské nemocnici. Po Vašem zásobovaní se zřejmě nevejdeme do igelitového overalu, ale zatím máme pohybu až moc, v podmínkách připomínajících saunu a bazén v jednom. Takhle náročné podmínky, kdy pacientů je plná kapacita pozitivních a nejsou dobří, na jaře nebyly a personálu je málo, proto Vám velice děkujeme, že jste na nás opět nezapomněli…“

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).