Hlavní navigace

Posílí solné jeskyně zdraví, nebo nemoc?

15. 2. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Prostředí solných jeskyní jejich provozovatelé deklarují jako čistá, vhodná k regeneraci organismu. Mohly by přispět i posílení imunity v chřipkovém období. Ale ne všechny, jak varují hygienici.

V jeskyních vybudovaných ze soli z Mrtvého moře byly zaznamenány vynikající výsledky při výskytu kožních onemocnění – alergie, psoriáza (lupénka), atopický ekzém a jiné. Mohlo by se zdát, že v chladném počasí a během chřipkové epidemii, která u nás vypukla, by pobyt v těchto zařízeních mohl též přispívat k posílení imunity návštěvníků. Ovšem, stejně jako už jsme kdysi psali, pobyt v některých solných jeskyních vám může pomoci, v dalších zas ublížit.

Plísně v jeskyních nejsou, ale…

Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje se v roce 2018 zaměřila na ověření kvality vnitřního prostředí v solných jeskyních se zaměřením na mikrobiologickou čistotu prostředí.

V rámci provedených kontrol šesti prokazatelně využívaných zařízení byla ověřována kapacita a využití zařízení, způsob jejich větrání a údržba větracích zařízení, četnost výměny soli, podmínky provozu a orientačně ověřováno mikroklima v jeskyni. Jednalo se o obdobná zařízení s kapacitou osmi až deseti osob, větrána převážně vzduchotechnikou, stěny, strop i podlaha jsou pokryty solí. Osoby zde pobývají cca čtyřicet pět minut.

Z pěti srovnatelných zařízení byl v jednom případě limit 500 KTJ/m3 pro celkový počet mikroorganismů překročen, koncentrace plísní však byly všude podlimitní.

Velký prostor, větší kontaminace

V jednom případě bylo měření provedeno v atypické jeskyni – prostor pro patnáct až dvacet osob se střešním oknem, kde byl v průběhu procedury navíc rozstřikován aerosol s obsahem Vincentky a dalších solí. Zjištěný počet mikroorganismů zde vysoce překračoval stanovený limit a provozovatel byl vyzván k urychlenému podání zprávy o odstranění nedostatků.

Z poznatků v rámci provedených kontrol vyplynulo, že překročení limitní koncentrace pro celkový počet mikroorganismů bylo zjištěno v případech, kdy není věnována dostatečná pozornost pravidelné údržbě a očistě větracích zařízení, která tak mohou výrazně zhoršit prostředí v jeskyni. Rovněž v případě přítomnosti zařízení pro tvorbu mlhy, bez jehož průběžného čištění a dezinfekce může být toto významným zdrojem kontaminace.

Závěry hygieniků?

„Vzhledem ke zjištěným výsledkům lze prostředí solných jeskyní považovat za vhodné ke krátkodobé regeneraci organismu, jejich provozovatelé však nesmí zapomínat na dostatečnou údržbu a čištění veškerého vybavení jeskyní,“ stojí ve zprávě KHSOVA.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).