Hlavní navigace

Porodní apartmány v Nemocnici Na Bulovce: tady ženy mohou rodit „jako doma“

27. 6. 2020

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz / Karel Choc
GALERIE – Nemocnice Na Bulovce zásadně rozšiřuje péči o těhotné a rodící ženy a také o nově narozená miminka. Ve středu 24. června se tu otevřely dlouho očekávané porodní apartmány. Podívejte se v galerii, jak to v nových prostorách vypadá.

Porodní apartmány jsou součástí Centra porodní asistence, které na Bulovce zahájilo svou činnost jako první v republice loni v únoru. Jeho hlavním principem je, aby zdravé ženy s fyziologickým těhotenstvím mohly rodit v intimitě jen s pomocí porodní asistentky. Zároveň je ale v dosahu lékař, pokud je najednou jeho péče potřebná. 

Jak vypadá porodní apartmán

Porodní apartmán si lze představit jako nadstandardně vybavený komplex dvou místností s vlastní kuchyňkou, prostorem na odpočinek a sociálním zařízením. Je určen pro pobyt zdravých rodiček s doprovodem v průběhu rozbíhajícího se nebo již běžícího porodu, případně v časném poporodním období. Apartmán funguje jako součást porodního sálu a umožňuje bezpečný porod s asistencí lékaře nebo porodní asistentky, i v rámci Centra porodní asistence. Využití porodního apartmánu patří mezi zpoplatněné služby, cena je 4500 Kč za každých započatých čtyřiadvacet hodin.

Galerie: Porodní apartmány V Nemocnici Bulovce

Respektující porodnictví v České republice

Porodní apartmány nabízejí přívětivé prostředí, dostatek soukromí a veškeré pohodlí těhotným a rodícím ženám, stejně jako jejich doprovodu a následně i novorozencům. 

„Otevření nových porodních apartmánů je pro Nemocnici Na Bulovce událost zásadního významu. Jde o další důležitý krok na cestě ke komfortnímu a respektujícímu porodnictví v České republice,“ uvádí Michal Zikán, přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky Nemocnice Na Bulovce. 

Směr, kterým se ubírá péče o matku a dítě v Nemocnici Na Bulovce ocenil i ministr zdravotnictví ČR Adam Vojtěch

„V říjnu loňského roku jsme s panem ředitelem Janem Kvačkem diskutovali velký zájem budoucích maminek o porod s porodní asistentkou v Centru porodní asistence. Bavili jsme se o rozšíření a navýšení kapacity centra, tehdy jsme si řekli, že je to pro nás priorita. Jsem rád, že nezůstalo jen u této diskuze a dnes tu společně otevíráme dva nové porodní apartmány. Příjemnější prostředí, větší komfort pro rodičku a současně lékařská péče v blízkosti v případě, že by došlo ke komplikacím, je koncept, který velmi prosazujeme,“ říká ministr Vojtěch. 

Centrum porodní asistence a jeho služby

  • Centrum porodní asistence v Nemocnici Na Bulovce nabízí respekt k přání těhotné a rodící ženy, podporu přirozeného porodu, individuální přístup a příjemné prostředí při zachování vysoké odbornosti a bezpečí. 
  • Předporodní péče a porod zde probíhá pod vedením porodní asistentky, zároveň jsou jasně definována kritéria pro situace u porodu, k nimž je volán trvale dostupný lékař. 
  • Nově jsou jako součást Centra porodní asistence k dispozici dva komfortní porodní apartmány. 

Péče i pro děti po ambulantním porodu

„Dalším krokem ke zvýšení standardu péče na Gynekologicko-porodnické klinice a Neonatologickém oddělení je otevření nové Novorozenecké ambulance. Tato ambulance umožní, kromě nutných zdravotních vyšetření, i provádění novorozeneckých screeningů u předčasně propuštěných dětí,“ doplňuje Martin Čihař, primář Neonatologického oddělení Nemocnice Na Bulovce. 

Určitá skupina žen totiž využívá možnosti ambulantního porodu, kdy stráví v porodnici jen pár hodin. V důsledku takového rozhodnutí pak ale dítěti musí zajišťovat nezbytná vyšetření a screeningy, které jinak probíhají automaticky během pobytu v porodnici. I takové situace budou tedy na Bulovce vyřešeny.

„Od září 2020 rozšíříme navíc péči o již propuštěné novorozence. Jedná se o možnost zpětné hospitalizace na Neonatologickém oddělení v případě zdravotních problémů. Tuto službu budeme poskytovat jako jedna z prvních nemocnic v ČR. Novinkou bude i rozšíření oddělení šestinedělí o nové prostory,“ dodává Martin Čihař.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).