Hlavní navigace

Poprvé u gynekologa – připravte svoji dceru

16. 8. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Obavy, strach a stud. Co čeká mladé děvče na první prohlídce u ženského lékaře a kdy by ho měla poprvé navštívit? Pomůže podpora blízké osoby, ale i homeopatie.

Sotva si dívka začala uvědomovat nové tvary svého těla, už se má vysvléknout před úplně cizím člověkem. Málokterá dospělá žena má tuto situaci u lékaře ráda, natož mladé děvče, které je v ordinaci gynekologa poprvé.   

Strach a stud jsou naprosto přirozené. Podle brněnské gynekoložky Svatavy Žalmanové je velmi důležitá důvěra a pohodlí. Děvče se při vyšetření musí uvolnit, což je také úkolem dobrého gynekologa. „Pro děvče to může být šok, když se to neudělá šetrně,“ varuje lékařka.

Některá mladá děvčata uvítají při prvním vyšetření přítomnost matky. „Vždy se jich ptám, zda si to přejí, a je to tak půl na půl,“ uvádí lékařka, která má rovněž výbornou zkušenost s homeopatickou podporou v oblasti gynekologie: „V případě strachu a obav z prvního vyšetření u ženského lékaře doporučuji lék Gelsemium sempervirens. Pro slečnu jemného dívčího typu, která potřebuje spíš útěchu a dostat se z role dítěte, je vhodná Pulsatillavulgarit,“ doporučuje lékařka s tím, že dávkování i ředění je individuální.

Na co dceru připravit?

První návštěva u gynekologa je hlavně o povídání. Lékař se bude mladé pacientky ptát na rodinnou anamnézu, budou ho zajímat nádorová onemocnění v rodině, z jakého důvodu má matka například odstraněnou dělohou. Jaká měla onemocnění, alergie a případné operace.

TIP: Menzes, porod, přechod… Co dědí dcery po matkách? 

Zajímat ho bude nástup první menstruace. V kolika letech to bylo, zda má pravidelný cyklus a jak dlouho trvá. Provázejí ho bolesti nebo křeče? „Na závěr položím otázku: ‚Jak byste zhodnotila svoji menstruaci?‘ Pokud slečna odpoví ‚v pohodě‘, tak je to v pohodě. Pokud ale řekne: ‚Ach jéje, to je strašný! Dva dny nejdu do školy…‘ – tak už vím, že je co řešit.“      

Při samotném vyšetření je důležitá důvěra a uvolnění. „Nejprve ji naučím nastupovat na gynekologické křeslo, a hlavně si s ní stále povídám. Říkám, co budu dělat, a umožním jí, aby se uvolnila. Většinou jde ještě o panny. Na ty se podívám zevně. Tedy ultrazvukem přes břišní stěnu. Zahlédnu dělohu i sliznici uvnitř. Z toho si již mohu udělat určitý obrázek. Pokud vím, že menstruuje, tak lze předpokládat, že i vnitřek bude v pořádku,“ popisuje lékařka běžné první vyšetření u gynekologa.

Něco jiného je, když přijde sedmnáctileté děvče, které ještě nedostalo měsíčky. „V tomto případě je nutné důkladné vyšetření. Může jít o různé vývojové vady, například když ještě není děloha vyvinutá,“ vysvětluje lékařka. Někdy je důvod zřejmý na první pohled. Například když k ní jedna maminka přivedla téměř dospělou dceru, která vážila něco málo přes třicet kilo. „K nástupu menses je potřeba určitá hladina tuku. V ordinaci měříme i body mass index (BMI). To znamená výšku a váhu. Takže ani to nám neuteče. A jestliže BMI padá dolů na podváhu, tak je to špatně. Pokud se to neupraví, měsíčky nebudou,“ varuje gynekoložka.      

Kdy poprvé ke gynekologovi

U gynekologa může být děvče registrované od patnácti let. Pokud je vše v pořádku a dostavila se pravidelná menstruace, není podle gynekoložky Svatavy Žalmanové kam spěchat. „Podle mého osobního názoru je vhodná doba před prvním pohlavním stykem.“ 

Právě nepřítomnost menstruace u děvčat ve věku okolo šestnácti let je mnohdy přivádí do ordinací ženského lékaře. „Mnohokrát mě tlačí kolegové pediatři. Pokud šestnáctiletá dívka nemenstruuje, dostane nálepku, že je něco špatně,“ říká lékařka. Nejčastějším řešením je vyvolání menstruace pomocí dávkování hormonálního léku. „Ano, to umíme všichni. Pokud mně ale děvče řekne, že nechce hormonální léky, tak nám začne trošku delší, ale podle mě smysluplnější cesta. Například podáváním homeopatického léku Folliculina. Obvykle začínáme ředěním 15CH. Pět kuliček každý den po dobu dvou měsíců a uvidíme, co to udělá. Pokud to nezabere, můžeme dávat vyšší potence léků a samozřejmě hledat příčinu,“ vysvětluje Svatava Žalmanová.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).