Hlavní navigace

Ponožky s pevným krajem škrtí nohu, silonové jsou ráj pro plísně

19. 2. 2021

Sdílet

 Autor: Livi Po / Unsplash, podle licence: Public domain
Zní to jako banalita, nicméně správný výběr ponožek je důležitější, než bychom si mohli myslet. A nejde jen o vhodný materiál.

Většinou se díváme na vzhled, cenu, vybíráme na omak, jak jsou nám ponožky příjemné. Někdo hledá výrobek bez stahujících gumiček, které škrtí nohu, běžci zase vědí, že špatně umístěný šev způsobí nepěkné potíže. Veronika Morstein Matulová z podologického centra PODOest popisuje, proč je výběr ponožek v péči o nohy důležitý a jak je správně vybrat.

Co se dozvíte v článku
  1. Místo pro prsty
  2. Pozor na zaškrcené lýtko
  3. Materiál podle účelu
  4. Problém jménem plíseň
  5. Stahovací podkolenky

Místo pro prsty

Pohodlná ponožka je základ. „Ponožky mohou velmi znepříjemnit chůzi, nebo naopak nám mohou i pomoci. První a zásadní je šíře ponožek v prstové části, ponožky žádným způsobem nesmí stahovat prsty k sobě, aby měly prostor pro práci,“ popisuje Veronika Morstein Matulová. Zde platí v podstatě stejná pravidla jako u výběru vhodné obuvi, tedy i ponožky by měly odpovídat tvaru a šířce nohy, a to ve stoji.


Autor: Bosoneboso.cz

Noha potřebuje dostatek místa (více v článku o výběru obuvi)

Podoložka upozorňuje ještě na jedno riziko ponožek příliš těsných přes prsty: „Pokud máte hallux valgus, vbočený palec, může vám taková ponožka tento problém zhoršovat.“ 

A odborníci varují, že na problémy s halluxy se velmi často zadělává již v dětství, správné boty, ale i ponožky jsou tedy důležité již od útlého věku.

Pozor na zaškrcené lýtko

Dále je potřeba dbát na to, aby ponožky neměly pevný lem a nestahovaly lýtko, protože to má vliv na prokrvení končetin a pohyb lymfy.

„Pokud máte otlak od gumičky ponožek, znamená to, že ponožka neumožňuje volný průtok lymfy a krve končetinou, můžou se zhoršovat otoky a způsobit i například špatné hojení chronických ran,“ vyjmenovává Veronika Morstein Matulová.

Materiál podle účelu

V neposlední řadě jde o materiál ponožek, zde odbornice doporučuje vzít v potaz i účel. Jiné požadavky budeme mít na ponožky pro výlet do hor, do městských bot či pro pobyt doma.

„Hlavně na aktivity typu turistika či sport vybírejte ponožky k tomu určené. Vyhnete se tak bolestivým puchýřům,“ říká podoložka. Syntetický materiál je tu namístě, i když jindy se nehodí:

„Turistické a sportovní ponožky jsou většinou syntetické, ale nohu obejmou pevně a nesklouznou vám v těžkém terénu nebo při sportu z paty. Pokud ale vybíráte ponožky na běžné pochůzky či na doma, dejte přednost těm z přírodních materiálů, které jsou prodyšné a na kůži příjemné.“

Problém jménem plíseň

Můžete také zkusit příměs stříbrných vláken. Ponožky se stříbrem jsou antibakteriální a zlepšují problémy například s plísněmi.

„Nedoporučuji naopak silonové ponožky, to je takový ráj pro plísně,“ varuje odbornice, která se pak s dopady nesprávné péče o nohy setkává ve své praxi.

Jak si i nyní, kdy jsou služby odborníků většinou nedostupné, udržet nohy v ideální formě? Tématu se podrobně věnujeme v článku V karanténě bez pedikúry: základ je správně si mýt nohy, mnoho lidí to neumí.

Stahovací podkolenky

Speciální kategorii představují lidé, kteří mají „křečové žíly“ nebo dispozice k jejich tvorbě. Ti musí být obzvlášť opatrní:

„Na trhu najdete také podkolenky kompresní, ty volně prodejné jsou vhodné pro lidi s horším průtokem krve končetinou například z důvodu křečových žil a používají se hlavně při sportu,“ uzavírá Veronika Morstein Matulová. V případě vážnějších potíží jsou pak tyto podkolenky či punčochy na předpis a doporučení lékaře.

Galerie: 5 typů kompresních punčoch podle typu potíží

Odborná spolupráce:

Mgr. Veronika Morstein Matulová

Odborná pedikérka, majitelka a zakladatelka podologického centra PODOest

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).