Hlavní navigace

Pojišťovny začnou od ledna přispívat na kvalitnější korunky a zubní náhrady

15. 11. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Potřebujete zubní náhradu nebo korunku? Pak se připravte, že od ledna je budou zdravotní pojišťovny hradit jinak. Některé materiály zastaraly, proto u nich úhrady skončí. Významnou novinkou budou příspěvky pojišťoven na nadstandardní materiál korunek nebo zubních náhrad.

Náhradou za chybějící či poškozené zuby se zabývá zubní protetika. Potíže řeší pomocí zubních korunek, můstků nebo snímatelných částečných či celkových náhrad. Změna úhrad v této oblasti přichází téměř po čtvrtstoletí a je poměrně revoluční; mimo jiné v tom, že umožní příspěvek zdravotní pojišťovny za nadstandard.

Co se dozvíte v článku
  1. Co je co v zubní protetice
  2. Změna přichází po 24 letech
  3. Úhrada čepových korunek skončí
  4. Novinka: Částečná úhrada za nadstandard
  5. Zubní protetika: co se mění v úhradách
  6. Prodlouží se životnost, a tím i frekvence úhrad
  7. Děti dostanou vyšší úhrady od pojišťoven
  8. Co např. změní novela zákona

Co je co v zubní protetice

  • Korunka – je umělá náhrada korunkové, tedy té nejviditelnější části zubu.
  • Můstek – je náhrada za jeden či více chybějících zubů, jež je pevně fixovaná na dvou či více zubech pacienta.
  • Zubní náhrada neboli protéza – celkové či částečné zubní náhradě se někdy lidově říká zubní protéza. Pokud jde o horní a dolní celkovou náhradu, tak tu známe v podobě umělých zubů ve sklenici s čisticím roztokem.

Změna přichází po 24 letech

Seznam protetických výrobků, kterých se týkají úhrady ze zdravotního pojištění, se v Česku naposledy měnil před 24 lety. Jenže za tu dobu materiály a technologie výroby doznaly výrazných změn. Server Vitalia.cz nedávno informoval například o tom, že česká firma Microdent testuje snímatelné zubní náhrady vyrobené 3D tiskem. Těch se ale zatím úhrady z veřejného zdravotního pojištění týkat nebudou, protože jde teprve o testovací výrobu.

Zubaři kvůli zastaralému seznamu již dlouhou dobu volají po změnách. A od 1. ledna se jich oni i pacienti dočkají. Protetických zubních výrobků se významně dotkne novela zákona o veřejném zdravotním pojištění. (Jde o tu samou novelu, jež pozměňuje také úhrady ze zdravotního pojištění u očkování nebo zubních rovnátek.) Co všechno se tedy změní?

Úhrada čepových korunek skončí

Pojišťovny přestanou přispívat na některé zastaralé metody a materiály: „Hlavním důvodem nové právní úpravy byl zásadní pokrok ve vývoji nových materiálů a technologií v posledních dvou desetiletích. Nová úprava respektuje tento pokrok a vyřazuje výrobky, které svým charakterem jsou již zastaralé či jsou dokonce považovány dle moderních protetických koncepcí za škodlivé,“ říká Hana Hubálková, předsedkyně České společnosti protetické stomatologie. Podle ní je novela „velký úspěch z hlediska moderní stomatologické péče“. Právě společnost protetické stomatologie nebo Česká stomatologická komora se podílely na podobě novely z dílny ministerstva zdravotnictví.

Kvůli zastarávání materiálu i výrobních postupů pojišťovny přestanou proplácet například čepovou korunku nebo částečně snímatelnou náhradu s drátěnými prvky, jež je podle Hany Hubálkové při dlouhodobém používání škodlivá.

Naopak nově začnou plně hradit korunku estetickou plášťovou z kompozitního plastu. Na tu nyní přispívají 745 korun, zbytek doplácí pacient. Od ledna bude úhrada navýšena na zhruba dva tisíce korun, takže by již měla být bez doplatku pacienta.

Galerie: Víte, k čemu slouží nástroje u zubaře?

Novinka: Částečná úhrada za nadstandard

Plná úhrada se bude i nadále týkat základních protetických výrobků. Novinkou ale bude nastavení částečných úhrad u korunek, snímatelných náhrad a jejich oprav. „Pojišťovna na ně přispěje stejnou částkou bez ohledu na použitý materiál, ordinační postup i technologii zpracování. Dosud se částky lišily,“ uvádí stomatoložka Hana Hubálková.

To tedy bude znamenat, že úhrada pojišťovny bude stejná, ale bude se lišit doplatek. A o výši doplatku si rozhodne samotný pacient tím, co si u zubaře zvolí. Podle zdravotních pojišťoven to umožní čerpat peníze i na nové technologie a materiály. A to aniž by se muselo čekat na další novelu zákona.

Například na lepší částečnou snímatelnou náhradu, než je ta základní, bude od ledna příspěvek 2500 korun. Na lepší celkovou snímatelnou náhradu to bude 4500 korun. Přitom nyní si tyto výrobky musí pacienti platit celé ze svého.

„Pacienti si budou moci legálně připlatit za lepší celkové náhrady. Bude je tedy možné zhotovit na potřebné úrovni a kombinovat třeba s implantáty, takže se mnozí senioři konečně pořádně najedí. Náhrada bude funkčnější, a pokud budou chtít, i estetičtější,“ uvádí prezident České stomatologické komory Roman Šmucler.

Zubní protetika: co se mění v úhradách

Příklady nových příspěvků ze zdravotního pojištění u dospělých

  • korunka plášťová celokovová pilířová – 1200 Kč
  • korunka estetická plášťová fazetovaná kompozitním plastem – 300 Kč
  • korunka estetická plášťová z keramiky – 300 Kč (jen při použití na stálém zubu)
  • korunka estetická ostatní* – 300 Kč
  • provizorní korunka – 200 Kč (při použití na stálém zubu)
  • člen můstku celokovový – 200 Kč
  • člen můstku estetický fazetovaný kompozitním plastem – 200 Kč
  • člen můstku provizorní – 100 Kč
  • adhezivní náhrada z kompozitního plastu a kovu – 1500 Kč
  • částečná snímatelná náhrada ostatní* – 2500 Kč
  • celková snímatelná náhrada ostatní* – 4500 Kč
  • opravy prasklé nebo zlomené snímatelné náhrady – 200 Kč (jen u plně či částečně hrazených náhrad a ne dříve než dva roky od zhotovení náhrady)

*Protetické výrobky příloha novely dělí na základní, tedy standardní plně hrazené, a ostatní, tedy ty z jiný materiálů či vyráběné jiným postupy než výrobky základní.

Zdroj: Novela zákona č. 48/1997 Sb., příloha 4

Prodlouží se životnost, a tím i frekvence úhrad

Další změnou je, že se prodlužuje doba životnosti plně či zčásti hrazených protetických výrobků. Týká se to především korunek. Nyní má korunka pro pojišťovnu životnost pět let. Od ledna to bude již osm let. Znamená to, že pojišťovna uhradí zčásti nebo zcela korunku na stejném zubu jedenkrát za osm let. Interval samozřejmě může být delší, ale nikoliv kratší.

Z osmileté životnosti novela připouští výjimky. Například u pacientů do 18 let budou pojišťovny přispívat 1500 korun na adhezivní náhradu z kompozitního plastu a kovu jednou za pět let. Celkové a částečné snímatelné náhrady pojišťovny plně či částečně proplatí jednou za čtyři roky.

Děti dostanou vyšší úhrady od pojišťoven

Další novinkou je to, že pojišťovny budou více zohledňovat věk. Na vyšší úhrady proto dosáhnou děti a mladí do 18 let. V tomto věkovém limitu pojišťovny například uhradí plnou cenu korunky estetické plášťové fazetované kompozitním plastem, zatímco dospělým na tuto korunku pojišťovna přispěje 300 korunami a zbytek si doplatí.

Pouze do 18 let věku bude možné dosáhnout také na plnou úhradu provizorní korunky nebo člena můstku estetického fazetovaného kompozitním plastem. Do 18 let mohou děti a mladí lidé dosáhnout i na plnou úhradu keramické korunky. Podmínkou ale je, že dítě trpí vrozenými vadami zuboviny nebo skloviny, jež mimo jiné způsobují, že zuby jsou zbarveny do hněda či do šeda. Konkrétně se jedná o nemoci s diagnózami dentinogenesis imperfecta a amelogenesis imperfecta.

Ale i u dětí platí, že zubní protetické výrobky budou mít nově životnost osm let, a tedy i osmiletou frekvenci úhrad.

Co např. změní novela zákona

  • nové celkové úhrady – u korunky estetické plášťové z kompozitního plastu
  • nové částečné úhrady – u modernějších náhrad a korunek
  • věkové hledisko – např. pacienti do 18 let budou mít nově plně hrazenou korunku estetickou plášťovou z keramiky
  • změna životnosti výrobků, a tím i frekvence úhrad – u korunek z pěti na osm let

Zdroje: Odpovědi zdravotních pojišťoven pro Vitalia.cz, příloha 4 novely zákona o veřejném zdravotním pojištění

„Obecně lze konstatovat, že v oblasti ortodontických a stomatologických výrobků dochází k nemalému navýšení rozsahu hrazených zdravotních služeb, které si klade za cíl zvýšení dostupnosti stomatologické péče pacientům,“ shrnuje Jana Schillerová, mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).