Hlavní navigace

Pojišťovny silným kuřákům nad 55 let proplatí od ledna CT plic

21. 10. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Aktualizováno: Upřesnili jsme v boxu hrazené prohlídky u zubaře. Za rok jsou dvě - jedna preventivní a jedna pravidelná. (21. 10. 2021 15:15)
Silní kuřáci, kteří jsou ochotni zamyslet se nad koncem svého zlozvyku, budou mít od ledna možnost nechat si udělat CT hrazené pojišťovnou. V Česku totiž začne další plošný preventivní program. V pořadí již čtvrtý.

Motivací takzvaného screeningového programu, tedy plošné prevence, je podchytit závažná onemocnění včas, protože pak jejich léčba stojí méně, a především pacient má vyšší šanci na přežití a plnohodnotný život. 

V Česku jsou nyní tři tyto programy. Dva z nich, screening rakoviny prsu a děložního hrdla, jsou určeny ženám. Screening nádorů tlustého střeva a konečníku je určen mužům od 50 let a ženám od 55 let.

Co se dozvíte v článku
  1. Kdo má nárok na screeningová vyšetření
  2. Screening pro silné kuřáky
  3. Na CT vyšetření plic za jedno, tři a pět let
  4. CT ano, ale jen těm, kteří se pokusí o konec kouření
  5. Změny se dotknou desítek tisíc pacientů
  6. Jak často máte nárok na základní prevenci

Kdo má nárok na screeningová vyšetření

  • Dívky a ženy nad 15 let – každý rok si mohou nechat udělat pojišťovnou hrazený stěr z děložního čípku.
  • Ženy nad 45 let – jedenkrát za dva roky mohou jít na hrazené mamografické vyšetření.
  • Ženy nad 50 let – každý rok si mohou nechat udělat vyšetření stolice na přítomnost krve (od 55 let je to jednou za dva roky), jedenkrát za deset let mají nárok na hrazenou kolonoskopii.
  • Muži nad 50 let – každý rok si mohou nechat udělat vyšetření stolice na přítomnost krve (od 55 let je to jednou za dva roky), jedenkrát za deset let mají nárok na hrazenou kolonoskopii.

Screening pro silné kuřáky

Od ledna se k nim přidá čtvrtý plošný preventivní program. Tentokrát zaměřený na rakovinu plic. „V tuto chvíli probíhá proces akreditace pracoviště, která CT vyšetření plic budou poskytovat, což by mělo být hotovo do konce roku. Těchto pracovišť zpočátku nebude moc, počítáme, že toto CT vyšetření bude provádět kolem 15 až 20 míst v celé ČR. Půjde zejména o pracoviště při komplexních onkologických centrech, aby v případě zachycení nádorového bujení tam byla návaznost další péče,“ popisuje pro server Vitalia.cz ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Program umožní, aby se lidé od 55 do 75 let věku, kteří vykouří nejméně krabičku cigaret denně, dostali k hrazenému CT vyšetření plic. Žádanku dostanou od plicního lékaře, ke kterému je odešle jejich praktický lékař.

Na CT vyšetření plic za jedno, tři a pět let

Na CT vyšetření by se pacienti měli dostat, jak dříve uvedl web ČT24, do jednoho měsíce. Pokud při něm bude odhaleno rakovinné bujení, pacienta plicní lékař odešle ke specialistovi do onkologického centra.

Pokud vyšetření neukáže žádný problém, další CT může kuřák podstoupit za jeden rok. Následuje CT vyšetření za tři roky a další za pět let. U této prevence se zatím počítá, že poběží pět let.

CT ano, ale jen těm, kteří se pokusí o konec kouření

Podmínkou zařazení do nového preventivního programu ale bude ochota pacientů pokusit se s kouřením přestat. „Není to ale postaveno tak, že pokud se to nepovede, z programu pacienta vyřadíme,“ popisuje Petr Šonka, předseda Sdružení praktických lékařů ČR.

Při diskuzi o novém programu bylo častým argumentem to, že k nadstandardní hrazené péči se dostanou lidé, kteří se ke svému zdraví chovají nezodpovědně. „Silní kuřáci jsou ovšem vzhledem k rakovině plic rizikovější a stojí za to je vyšetřovat. Druhou věcí je, že na CT vyšetření by měla navazovat intervence, která by měla směřovat k tomu přesvědčit pacienta, aby přestal kouřit, eventuálně mu v tom pomoci,“ dodává praktický lékař.

Změny se dotknou desítek tisíc pacientů

Podle České pneumologické a ftizeologické společnosti se nový program včasného záchytu karcinomu plic má týkat asi 30 tisíc pacientů. Lékaři si od něj slibují zvýšení podílu pacientů, kterým lze nádor operativně odstranit ze současných 15 % až na 50 %. 

„Kolik pacientů o zapojení do programu projeví zájem, je otázka a nedá se to vůbec odhadnout,“ říká Petr Šonka.

Podle lékaře bude program prakticky běžet tak, že pokud do ordinace přijde například v rámci prevence či nějakých zdravotních problémů rizikový kuřák ve věku nad 55 let, lékař by si s ním měl o možnosti CT vyšetření promluvit. „Pokud se pacient programu bude chtít zúčastnit, praktický lékař by ho měl odeslat na plicní. Jen ve výjimečných případech, kde plicní není dostupné, rovnou na CT,“ popisuje praktický lékař.

Praktičtí lékaři následně tyto kroky prostřednictvím dvou nových výkonů vyúčtují pojišťovně. Dostanou od ní zhruba 200 korun za jednoho pacienta.

Lékaři se shodují, že takto nastavený preventivní program hrazený ze zdravotního pojištění je na naprosto unikátní a v Evropě nemá obdoby.

Jak často máte nárok na základní prevenci

  • Praktický lékař – jednou za dva roky
  • Zubař – jedenkrát za rok prevence a k ní lze po pěti měsících přidat hrazenou pravidelnou prohlídku
  • Gynekolog – jednou za rok
  • Od 40 let má člověk nárok jednou za čtyři roky na EKG, jednou za dva roky na měření hladiny cukru v krvi.
  • Od 50 let jednou za čtyři roky mají pacienti s hypertenzí, diabetem nebo kardiovaskulárními komplikacemi nárok na měření funkce ledvin.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).