Hlavní navigace

Včelí med bez náhražek a skutečně český? V pátek na Jiřáku

8. 10. 2012

Sdílet

 Autor: www.farmarsketrziste.cz
Podzimní den českého medu na Farmářském tržišti Jiřák představí kvalitní český med a také stejnojmennou značku. Pod tímto označením dostanete med český a neředěný různými náhražkami.

Po Svatomartinském vínu, růžovém vínu, českém pivu z minipivovarů a Jablečných slavnostech pokračuje Archetyp o. s. společně s MČ Praha 3 v představování tradičních českých potravinářských komodit.


Autor: www.farmarsketrziste.cz

KDY: 12. října 2012 10:00 – 21:00, KDE: náměstí Jiřího z Poděbrad, Praha 3

12. října 2012 bude na Jiřáku v akci nazvané „Podzimní den českého medu“ představen med od mnoha českých včelařů a z něho vyráběné včelí produkty.

Včela je „indikátorem“ zdravého prostředí. Včela nás živí, léčí, krášlí a obohacuje naší přírodu. Proto používáme její produkty, nejčastěji med. Jako potravina a dietetikum je svým způsobem nezastupitelný ve výživě zejména dětí, sportovců a rekonvalescentů. Jeho denní konzumace má velký význam i pro zdravého člověka.

Přečtěte si: Med se nesmí zahřívat – jeden z rozšířených mýtů

Na pultech je často cosi s názvem „med“

Pakliže platí, že se v případě medu jedná o přírodní produkt, nemělo by se do něho nic jiného přidávat. Realita je ale jiná. Na pultech našich obchodů se často nabízí něco, co pravým přírodním medem není, resp. by se nemělo nazývat medem. Čeští včelaři a producenti medu se na problematiku falšování a kvality medu dívají z pohledu především dobrého jména medu.

K tématu: Tyhle medy nebrat, jsou šizené

Včelaři produkují potravinu s názvem med, resp. med produkují včely. Včelař med pouze vyčistí a zabalí do finálního, nejčastěji skleněného obalu a tak jej uvádí na trh. Zpravidla tzv. ze dvora nebo do obchodu v blízkém okolí. To je také nejkratší cesta k zákazníkovi s nejmenším rizikem jakéhokoliv poškození. Jiné cesty medu k zákazníkovi automaticky neznamenají, že by se mělo jednat o špatný med. Bohužel existují v této oblasti problémy. Dochází k přidávání látek, které do medu nepatří, a to neplatí jen o medech dovozových nabízených v řetězcích. Včelaři vnímají i to, že med, který není kvalitativně v pořádku, znamená klamání českého spotřebitele a současně porušování pravidel hospodářské soutěže. Neboli je to tlak na nižší a nižší ceny, který se pak negativně odráží v celém odvětví včelařství. Výsledkem je prodej medu za nikoli tržní ceny.

Proto je jedním z hlavních cílů akce představit Pražanům kvalitní české medy od malých i profesionálních českých včelařů ve formě prodeje „ze dvora“ v tomto případě na Jiřáku.

O trhu: Farmářské tržiště Jiřák

Na akci se představí:

  • med od českých včelařů
  • včelí produkty (kosmetika, doplňky stravy s medem, medovina, medové víno, medové pivo, svíčky, kosmetika, atd.)
  • značka Český med
  • Český svaz včelařů a jeho aktivity
  • práce včelaře s včelami
  • program „Bez medu to nejde“
  • kroužek mladých včelařů „Vyšehradští včelaříci“

Označení původu Český med

U medu s tímto označením se jedná o včelí med získaný společenstvím včely kraňské Apis mellifera carnica ze sesbíraných sladkých šťáv květů rostlin (nektar) nebo ze sekretů živých částí rostlin nebo na živých částech rostlin se vyskytujících (medovice) na území České republiky. Podle normy jakosti Českého svazu včelařů č. ČSV 1/1999 „Český med“, která má za úkol vynést kvalitu českého medu nahoru a vzbudit zájem spotřebitelů, je zde definována jakost a znaky které odlišují český med od výrobků pocházejících z jiných oblastí. Zejména jde o zpřísněné požadavky na obsah vody (max. 18 % u všech druhů ve spotřebitelském balení), hydroxymethylfurfuralu – HMF max. 20 mg/kg u všech druhů) a sacharózy (max. 5 % u všech druhů medu). Nezávisle na těchto parametrech jakosti nelze zásadně použít označení „Český med“ pro medy filtrované a med pekařský (průmyslový).

K tématu: Pekařský med je levnější, ale na chleba nepatří

Český med je ovlivněn hlavně složením flóry na území ČR a absencí nežádoucích příměsí. Tím je dosaženo jeho jedinečného složení. Kvalita českého medu a jeho specifický charakter jsou dány vysoce specifickou flórou a vegetací na území ČR a diverzitou ekosystému, umožňující chov včel v lokalitách s celoročním dostatkem přirozené potravy, zejména bílkovinné, kterou nejde ničím doplnit. Vynikající renomé českého medu je dáno i jeho tradicí. Svým způsobem k němu přispívá i ve světě ojedinělý stupeň organizovanosti našich chovatelů včelstev v Českém svazu včelařů.

Skutečností zůstává, že kritéria pro „Český med“ jsou přísnější než některé fyzikální a chemické požadavky platné vyhlášky Ministerstva zemědělství ČR a Směrnice Rady EU 2001/110/ES o medu.

Označení Český med

Veškeré aktivity Českého svazu včelařů spojené s označením původu Český med sledují několik cílů:

  • potlačování falešných a klamavých údajů o původu zboží
  • poskytnutí informací spotřebiteli
  • zabránění nekalé soutěži
  • zamezení falšování medu průmyslově vyráběnými náhražkami (např. fruktózovými sirupy)

Na akci Podzimní den českého medu nebudou chybět ani medové laskominy jako jsou zákusky, pečivo, medovina, medové pivo, modlitbičky, kosmetika, propolisové mastičky, prostě vše, co ke včelám a medu patří. Pro zvídavé tu bude skleněný úl, aby se nejen děti mohly podívat, jak to v těch „dřevěných budkách“ funguje. Nebude chybět ani divadlo a muzika.

Zdroj, více informací a upřesněný program na www.farmarsketrziste.cz a na www.facebook.com/ftpraha.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).