Hlavní navigace

Jak nově postupovat při podezření na covid: testy na koronavirus budou dělat praktici

15. 9. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Pacienti s podezřením na koronavirus už nebudou na podzim odkázáni jen na telefonický kontakt s lékařem nebo testování na odběrových místech. Naopak, při podezření na nákazu by je měl v ordinaci vyšetřit jejich praktický lékař, který jim provede také test. Budou se ale muset předem objednat.

Vyplývá to z dohody mezi lékaři a ministerstvem zdravotnictví. To vypracovalo doporučení pro nadcházející sezónu respiračních onemocnění. Lékaři z řad pediatrů, praktických lékařů pro dospělé a ambulantních specialistů se s ním seznámí na kongresu primární péče, který se bude konat v Praze 17. a 18. září.

Doporučení obměňuje dosavadní chod ordinací poznamenaný nástupem nemoci covid-19. Nově lékař už nebude vystavovat žádanku na PCR test jen po telefonu. Tato možnost sice zůstává zachována, pacienti s podezřením na nákazu se ale budou také moci objednat ke svému lékaři na vyšetření.

Jak nově postupovat při podezření na covid

Pokud pacienta trápí respirační potíže či potíže s trávicí soustavou, měl by nejprve zavolat svému praktickému lékaři. Ten by jej měl objednat na konkrétní čas.

„Budeme se tyto pacienty snažit směrovat buď na úplný začátek ordinační doby, a pak po nich prostory dezinfikovat, nebo na konec ordinační doby, aby se nám nestávalo, že by se pacienti s podezřením na koronavirus potkávali s ostatními, kteří jdou k lékaři za jiným účelem,“ řekl serveru Vitalia.cz první místopředseda Sdružení praktických lékařů ČR Michal Bábíček. Právě dýchací či zažívací systém postihuje koronavirus nejčastěji.

Léky proti covidu zatím jen v nemocnicích

Vyšetření v ordinaci bude možné, protože praktičtí lékaři či ambulantní specialisté budou mít nově k dispozici dražší antigenní testy. Od nich si slibují vysokou přesnost výsledku a to, že budou moci přímo v ordinaci vyloučit či potvrdit nákazu.

Při pozitivním výsledku testů praktici pacienta, který se necítí zle, odešlou na přesnější PCR test. V případě, že půjde o rizikového pacienta (například ve vyšším věku, s cukrovkou, plicním onemocněním či obezitou) se zhoršeným zdravotním stavem, praktický lékař jej pošle do nemocnice. Jedině tam se nyní může dočkat léků cílících přímo na virus SARS-CoV-2, jakými jsou například regeneron, etesevimab či bamlanivimab. Tyto léky se pacientům podávají v raných stadiích nemoci a jen na nemocničním lůžku, protože jde o infuze. Některé nemocnice, například Fakultní nemocnice Brno, v minulosti kritizovaly, že lékaři pacienty s covidem-19 neposílají včas. A i proto mají přebytky některých výše uvedených preparátů.

Praktici zatím nemají k dispozici lék proti koronaviru, který by sami předepsali a pacient by si jej vyzvedl v lékárně. Jediný lék, který takto šel předepsat, bylo antiparazitikum Huvemec s ivermektinem. K němu ale měla část lékařů nedůvěru, protože není dostatek dat o tom, jak ivermektin působí na covid-19. Jak server Vitalia.cz informoval, do Česka dovezený Huvemec proto ještě před jeho spotřebováním z velké části prošel a bude zlikvidován.

S covidem bude zacházeno jako s běžnou infekční chorobou

Cílem uvedených doporučení je, aby se ordinace začaly vracet k režimu, který měly před nástupem koronaviru. „Podzimní provoz ordinací praktiků by měl vypadat tak jako v době, kdy ještě žádná epidemie neexistovala. Pouze s tím rozdílem, že se budeme snažit oddělit pacienty potenciálně infekční od těch neinfekčních,“ vysvětlil lékař Michal Bábíček. Podle Sdružení praktických lékařů ČR signalizuje tento krok změnu přístupu k nemoci. Ta se tak postupně přesouvá do kategorie chorob, se kterými se lidé potkávají běžně.

Lékaři budou mít stále také možnost pacientovi poskytnout péči vzdáleně. Chtějí tak postupovat zejména u těch, kteří budou mít lehký průběh nemoci covid-19 a budou ji chtít vyležet doma. V takovém případě pacient na dálku dostane žádanku k hrazenému PCR testu i neschopenku. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).