Hlavní navigace

Po covidu – pro koho jsou lázně

13. 1. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Tři týdny a rapidní zlepšení: pacientům po prodělání koronavirové infekce pomáhá lázeňská péče. Pro koho je specializovaný program vhodný a kdy lázně hradí pojišťovna?

S COVID-19 se již v České republice setkalo více než 800 000 lidí. Únava, kašel, dušnost, bolest na hrudi a psychické vyčerpání jsou bohužel dlouho přetrvávající následky po těžším průběhu nemoci, který není ničím výjimečným. Vyřešit to umí třeba speciální pobyt v lázních.

Primářka Léčebných lázní Mariánské Lázně Růžena Vaňková pro Vitalia.cz potvrzuje, že počet pacientů, kteří v lázních hledají pomoc na vleklé potíže, poslední dobou narůstá.

Co se dozvíte v článku
  1. Kdo může „dostat“ lázně
  2. Kdy a pro koho je pobyt v lázních vhodný
  3. V čem lázeňský pobyt pomáhá: minimum kašle i zvládnutí zátěže
  4. Co vás čeká v lázních po COVID-19
  5. Pomoc při kašli: základem je zbavit dýchací systém hlenu

Kdo může „dostat“ lázně

COVID-19 je zákeřná nemoc. Někdo je překvapený tím, že mu vyjde pozitivní test a cítí se dobře, jiný nemoc prodělá jako chřipku. Velká část pacientů, kteří infekcí projdou, se ale potýká s komplikacemi. Jednou z nich a nijak neobvyklou je pneumonie – zápal plic.

„A právě po covidovém zápalu plic jsou nejčastějšími potížemi třeba únava, kašel, dušnost. K nám do lázní pak pacienti přijíždějí na diagnózu V/3. To znamená do čtyř měsíců po ukončení hospitalizace pro komplikovaný zánět plic,“ popisuje Růžena Vaňková.

Pacienti po pneumonii způsobené covidem obvykle trpí dalšími komplikacemi – hypertenzí, ischemickou chorobou srdeční, diabetem, obezitou a onemocněním pohybového aparátu, což jsou další indikace lázeňské léčby v Mariánských Lázních.

Kdy a pro koho je pobyt v lázních vhodný

  • Lázeňskou léčbu po covidovém zápalu plic předepisuje praktický lékař nebo pneumonolog a schvaluje revizní lékař. 
  • Všechny zdravotní pojišťovny tento typ péče hradí jako komplexní lázeňskou léčbu. 
  • Indikace komplikovaný zánět plic je v Indikačním seznamu uvedena jako V/3 s dobou léčení 3 týdny pro komplexní lázeňskou péči.
  • Pacient má nárok na lázeňskou léčbu do 4 měsíců po ukončení hospitalizace.

V čem lázeňský pobyt pomáhá: minimum kašle i zvládnutí zátěže

Lázeňští lékaři dobře vědí, jak pacientům po COVID-19 pomoci. S nemocí jako takovou sice nikdo příliš zkušeností nemá, ale zápal plic je diagnóza, po které se v Mariánských Lázních pacienti úspěšně léčí už několik desetiletí. V tomto směru se přístup neliší, i když jde o stav po závažnější koronavirové infekci. Pomáhají především inhalace léčivých pramenů a podhorské klima.

Na otázku, co s pacientem „udělá“ takový lázeňský pobyt, odpovídá primářka takto:

„Dosud jsme neměli možnost léčit takové množství pacientů s výše uvedenou diagnózou, abychom mohli provést opravdovou studii. Potíže jsou různé v závislosti od toho, jak těžký zápal plic byl a za jak dlouho po prodělaném onemocnění klient do lázní přijel. Ale s určitostí mohu uvést, že se po lázeňské léčbě minimalizuje kašel a dušnost, zlepšuje se tolerance zátěže a adaptace na stres a také psychická kondice. Všechny tyto pozitivní změny a možnost začlenit se co nejdříve do pracovního procesu nastupují samozřejmě po lázeňské léčbě rychleji než u postcovidových pacientů v domácích podmínkách,“ vysvětluje Růžena Vaňková.

Galerie: Respirační fyzioterapie pomáhá po prodělání COVID-19

Co vás čeká v lázních po COVID-19

Jak celý lázeňský pobyt probíhá? Trvá tři týdny. Po nástupu do lázní je pacient nejprve vyšetřen lázeňským lékařem. A podle potřeby je provedeno laboratorní a spirometrické vyšetření, které testuje schopnosti pacientových plic.

„Lékař pak stanoví individuální léčebný plán, který zahrnuje pitnou léčbu, inhalace, dechové cvičení s fyzioterapeutem, uhličité minerální koupele, oxygenoterapii, masáže, elektroléčbu a případně další procedury dle stavu pacienta,“ popisuje Růžena Vaňková. „Procedury pacient absolvuje během dopoledne, odpoledne je možnost individuálních procházek a klimatické léčby.“

V léčbě onemocnění dýchacího ústrojí je také velmi důležitá poloha Mariánských Lázní v nadmořské výšce 630 metrů, která odpovídá podhorskému tonizujícímu klimatu. Využije se takových klimatických faktorů, jako jsou intenzivnější UV záření, nižší barometrický tlak a vyšší saturace hemoglobinu kyslíkem, vyšší obsah ozónu a záporných iontů, eliminace prachu a alergenů. 

Pomoc při kašli: základem je zbavit dýchací systém hlenu

Týdny trvající kašel je velkou komplikací běžného života. Primářka Vaňková vysvětluje, jak se v lázních pacientům pomáhá právě s tím:

„Základem léčby je klimatoterapie a inhalace s Lesním pramenem. Lesní pramen obsahuje větší množství natria a bikarbonátů a má mukolytický efekt. Uvolňuje hlen z horních dýchacích cest a příznivě působí na mezitkáňové prostory. Nejefektivnější je podávání inhalací dvakrát denně, ráno a odpoledne.“

Současně se pacientům podávají procedury s přírodním oxidem uhličitým – minerální koupele a suché uhličité koupele, z dalších procedur masáže, různé druhy elektroléčby, léčebná tělesná výchova a dle potřeby i oxygenoterapie. 

„Důležitá je i respirační fyzioterapie, která zahrnuje speciální dechová cvičení, dechovou gymnastiku. Pacienty čekají i mobilizační techniky, fyzický trénink a edukace o nemoci a výživě,“ uzavírá Růžena Vaňková.

Odborná spolupráce: 

MUDr. Růžena Vaňková

Primářka Léčebné lázně Mariánské Lázně, lékařka s odborností v oblastech fyziatrie, balneologie a léčebná rehabilitace, interní lékařství.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).