Hlavní navigace

Pastinák, patizon, tuřín. Jak s nimi v kuchyni naložit?

13. 10. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Názvy záhadné, ale ne úplně neznámé. V kuchyni pastinák, patizon a tuřín moc nevyužíváme, a přitom bychom je mohli skvěle uplatnit v jídlech, která se na podzimní tabuli skvěle hodí.

Co je to pastinák, patizon nebo tuřín? Dokázali byste tyto druhy podzimní druhy zeleniny popsat a dát třeba i tipy na to, co z nich v kuchyni připravit? Pokud ne, nechte se zlákat některým z našich receptů a rozšiřte tak svůj repertoár zeleniny, ze které se dá vykouzlit báječně voňavý podzimní pokrm, který ocení děti i dospělí.

Slaďoučký pastinák klame tělem

Pastinák je hodně podobný petrželi, ale rozeznáme je od sebe podle natě. Petržel má nať téměř přes celý vršek kořene, a pokud ji seřízneme, po obvodu je vidět jemně nafialovělý kroužek. Nať pastináku vyrůstá přímo z lehce prohloubeného středu kořenu, a když ji seřízneme, je kořen světlý.

Co se týká chuti, je pastinák mnohem sladší a připomíná spíš mrkev, oproti té má však až třikrát více cukru. Dále obsahuje vitaminy C, E a B12, draslík a vlákninu.

Co s pastinákem v kuchyni

V kuchyni z něj můžeme vykouzlit lahodné a voňavé pyré, nejlépe s bramborami. Nakrájený a dušený je oblíbeným doplňkem masa a zvěřiny, lze jej také použít do polévky. Nastrouhaný syrový jej můžeme přidávat do salátů, kdy zůstanou zachovány všechny vitaminy a minerály.

Pečený tuřín s pastinákem a mrkví


Autor: Depositphotos
  • 6 středních bio tuřínů
  • 2 bio pastináky
  • 4 střední bio mrkve
  • 1 ks bio červené cibule
  • ¼ šálku bio olivového oleje
  • sůl a bio pepř

Předehřejte troubu na 180 stupňů a poté si připravte zeleninu. Cibuli, tuřín a mrkev nakrájejte, aby měly přibližně stejnou velikost a tvar. Pokud máte mladou mrkev a tuřín, nemusíte je loupat, stačí dobře omýt. Pastinák oloupejte a nakrájejte ke zbylé zelenině. Tu pak ve velké misce promíchejte s olivovým olejem a dochuťte solí a pepřem.

Zeleninu rovnoměrně rozložte na pekáč a odkrytou ji pečte za občasného promíchání zhruba 20 až 45 minut, dokud není měkká. Takto upravenou ji můžete podávat jako přílohu k masu, nebo ji servírovat jako vegetariánský hlavní chod v kombinaci například se sýrem nebo polentou. Navrch posypte čerstvými bylinkami ze zahrady a můžete podávat.

Patizon má tvar vesmírného talíře

Málokterá zelenina u nás se může pyšnit přezdívkou „ufo“. Nejedná se však o produkt jiných galaxií, ale o odrůdu tykve obecné. V průměru mívá deset centimetrů, ale čím je plod mladší, tím lepší má chuť. A proč jej zařadit do podzimního jídelníčku? Třeba proto, že plody obsahují spoustu minerálních látek, jako jsou draslík, vápník, sodík, železo, fosfor, měď, chlor, vitamin C a betakaroten.

Co s patizonem v kuchyni

Chutná báječně a v kuchyni se dá upravit na mnoho způsobů. Můžete ho péct, vařit i smažit. Vynikající jsou také patizonové řízky v trojobalu anebo polévka.

Zapečený patizon se sýrem


Autor: kamprobio.cz
  • 1 střední bio patizon
  • 100 g ricotty
  • 100 g čerstvého kozího sýra v bio kvalitě
  • 1 ks menší bio cibule
  • 1 stroužek bio česneku
  • bio zakysaná smetana
  • bio bazalka
  • sůl a bio pepř

Předehřejte troubu na 180 stupňů. Opatrně odkrojte vršek patizonu a dejte jej stranou. Vydlabejte semínka a trochu dužniny. Poté v misce smíchejte ricottu s vydlabanou dužninou, rozmačkaným kozím sýrem, jemně nakrájenou cibulí a česnekem, solí a nasekanou bazalkou. Vše dobře promíchejte, směs dejte do patizonu, přiklopte vrškem a pečte asi 40 minut. Poté dejte ihned na talíř a podávejte se zakysanou smetanou.

Tuřín plný vitaminů a minerálů

Tuřín bývá populární spíše na západ od našich hranic. U nás je zatím stále trochu nedoceněný, ačkoli se jedná o výtečnou kořenovou zeleninu. Snadno se pěstuje a výborně chutná. Obsahuje také řadu tělu prospěšných látek, jako je vápník, mangan, draslík, fosfor, hořčík, vápník, železo a zinek. Tuřín je také bohatý na vitaminy A, B, C, E, K a kyselinu listovou.

Kam s tuřínem v kuchyni

Jeho využití je variabilní. Menší bulvy můžeme nastrouhat a přidat do salátu nebo jen tak sníst. Dá se použít všude tam, kde jiná kořenová zelenina, především mrkev a červená řepa. Můžeme ho nakládat nakyselo, použít do receptů namísto brambor, vařit, zapékat, upravovat jako zelí nebo kombinovat s masem, houbami i zeleninou. Skvělý je také pečený v troubě. Nebo ho zkuste dle prvního receptu zapéct s pastinákem a mrkví. A nebo zkuste tipy z předchozího článku Starobylý tuřín: co z něj uvaříte, bude zdravé.

Galerie: Zelené patizony

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).