Hlavní navigace

Otoky nohou u kotníků: příčina může být horko, těhotenství i srdce

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Teplé dny přinášejí i některé nepříjemné problémy, a to i zdravým lidem. Časté jsou například otoky nohou, které se jinak vyskytují spíše u těhotných žen, po porodu nebo při některých onemocněních. Příčinou oteklých nohou (ale i rukou) může přitom být právě jen teplé počasí.

Pro mnoho lidí jsou letní dny spojeny s dovolenou, plážemi, s grilováním a osvěžením v bazénu. Ale teplé počasí může vést k zadržování vody a otokům. Ty bývají patrné zejména na kotnících a chodidlech. Jsou často doprovázeny pocity tíhy nebo tlaku. I když bývají jen dočasné, mohou být velmi nepříjemné a v některých případech si vyžádají i návštěvu lékaře.

Co se dozvíte v článku
  1. Příčiny oteklých nohou v horkém počasí
  2. Proti vzniku otoků pomůže stín i vhodné jídlo
  3. Co na otoky nohou? První pomoc je chladná voda i zvednuté nohy
  4. Vynechat kávu a nasadit studené obklady
  5. Cviky na oteklé nohy jsou naprosto jednoduché
  6. Otoky nohou neustupují několik hodin? Je čas vyhledat lékaře
  7. Otoky nohou mohou být i od srdce

Příčiny oteklých nohou v horkém počasí

Teplo zhoršuje otoky, protože může dočasně rozšířit cévy a způsobit hromadění tekutin v nohou, chodidlech, rukou a prstech. Úpornější jsou u lidí, kteří obtížně snášejí vyšší teploty.

Co přispívá ke vzniku nebo zhoršení otoků nohou:

  • dlouhé sezení nebo stání na jednom místě,
  • příliš mnoho soli ve stravě,
  • těhotenství,
  • premenstruační syndrom,
  • užívání některých léků (například k léčbě diabetu nebo bolesti, také přípravky s obsahem steroidů nebo estrogenu),
  • onemocnění ledvin, jater, plic nebo štítné žlázy,
  • městnavé srdeční selhání,
  • žilní nedostatečnost ad.

Ohroženější jsou zejména starší osoby, lidé s nadváhou a některými zdravotními problémy. Otoky z tepla se ale nevyhýbají ani zdravým a aktivním lidem, a to zejména tehdy, pokud se delší dobu nacházejí v uzavřených místnostech bez klimatizace, na slunci, anebo trénují venku při vysokých teplotách. Křeče a otoky nohou nejsou výjimkou u žen v těhotenství či po porodu, v samostatném článku najdete nejlepší tipy, jak si s nimi poradit.

Proti vzniku otoků pomůže stín i vhodné jídlo

Nejdůležitějším krokem je pokusit se vyhnout vedru, tedy například pobývat ve stínu či v chladných a vzdušných místnostech. Nižší teploty snižují dilataci cév a hromadění tekutin v nohou. I když to může znít paradoxně, pomůže také pití dostatečného množství tekutin, dále nošení dobře padnoucí a vzdušné obuvi, koupel v chladné vodě i omezení solení a slaných pokrmů obecně.

Některé potraviny patří mezi přírodní diuretika (mají močopudné účinky) a mohou pomoci proti zadržování tekutin v těle. Lékaři navrhují zařadit do jídelníčku například salát, zelené fazolky, chřest, ananas nebo citrony.

Co na otoky nohou? První pomoc je chladná voda i zvednuté nohy

Pokud se otok přece jenom objeví, pak odborníci doporučují vyhledat chladnější prostředí, dopřát nohám odpočinek a zvýšenou polohu s podložením. Ovlivní to účinek gravitace na končetiny, pomůže k normalizaci průtoku krve a opadnutí otoků.

Během delšího sezení či stání se vyplatí udělat si přestávku a projít se, pomoc poskytnou také kompresní punčochy.

Galerie: 5 typů kompresních punčoch podle typu potíží

Vynechat kávu a nasadit studené obklady

K četným osvědčeným radám, co si počít s otoky nohou, patří režimová opatření, tedy dostatek pohybu, správná hmotnost a zdravé stravování. Odborníci doporučují omezení soli a kávy, respektive kofeinových nápojů.

Nateklá místa na nohách můžeme také jemně masírovat a pomohou rovněž studené, nikoli ledové, obklady. V lékárnách se prodávají i různé chladivé gely nebo obklady přímo pro tyto účely.

Cviky na oteklé nohy jsou naprosto jednoduché

Nohy nejvíce trpí ve statické pozici, kdy dochází k tuhnutí a zpomalování krevního oběhu. Dopřejte jim proto v průběhu dne více pohybu. Nemusí jít vyloženě o cvičení. Vyrazte alespoň na krátkou procházku nebo místo výtahu pro změnu začněte používat schody.

Pokud dlouho sedíte, třeba při práci, průběžně protahujte chodidla, provádějte kroužení kotníků a střídavě zatínejte a povoluje prsty u nohou. Těmito jednoduchými cviky i během sezení rozproudíte krevní oběh.

Ideální je samozřejmě hýbat se a cvičit pravidelně, předejdeme tak i nadváze, která sama o sobě přispívá k otokům nohou. Ideální je jogging, plavání a další sporty, u kterých zapojujeme dolní končetiny.

Na konec dne pak můžeme zařadit nenáročné, ale účinné cviky, které podpoří krevní cirkulaci. Položte se na záda a zvedněte do pravého úhlu nohy a ruce. V této pozici začněte třepat rukama i nohama, můžete provádět také malé kroužky v kotníku a zápěstí, nebo simulujte jízdu na kole.

Galerie: Cviky proti křečovým žilám: jednoduché a rychlé 

Otoky nohou neustupují několik hodin? Je čas vyhledat lékaře

Mírné otoky jsou v teplých letních dnech poměrně běžnou záležitostí. Jestliže dopřejete nohám odpočinek a zvýšenou polohu, měly by zmizet během několika hodin.

Pokud neustupují anebo na nich zůstane po zatlačení prstem prohlubeň, postihují jen jednu nohu nebo jsou doprovázeny silnou bolestí či změnou barvy kůže, je třeba obrátit se na lékaře. To však v případě otoků platí i mimo letní dny.

Otoky nohou mohou být i od srdce

Návštěva lékaře při dlouhodobějších potížích je důležitá, protože oteklé končetiny mohou signalizovat vážnější zdravotní problémy.

Otok sám o sobě není nemoc, ale kromě obyčejné reakce na horko, případně průvodního jevu v těhotenství a podobně, se může jednat o příznak nějakého onemocnění. Otoky nohou jsou mimo jiné známkou chronického srdečního selhání. Tématu se podrobněji věnujeme v článku Kdy oteklé nohy značí problém se srdcem?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinářka na volné noze se zkušenostmi z tištěných i online titulů. V současné době pracuje pro vlastní portfolio klientů. K tematice zdraví a zdravého životního stylu má blízko díky původní profesi zdravotnického pracovníka.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).