Hlavní navigace

Osamělost zkracuje život. Snad víc než kouření nebo obezita

16. 5. 2011

Sdílet

 Autor: SXC
Hovoříme-li o nezdravých životních podmínkách, často zapomínáme na faktor, který ohrožuje život, zdraví i pocit pohody nám i našim blízkým daleko více, než si připouštíme: osamělost.

Osamělost může mít podobu samoty stáří, života bez partnera, anebo „pouhého“ pocitu, že svět je pro nás nepřátelským místem.


Autor: SXC

Zabiják seniorů

Britský deník Daily Mail uvedl, že samota je skrytým zabijákem starších lidí, který ohrožuje zdraví ve stejné míře jako obezita nebo kouření. Má se za to, že samota zvyšuje riziko deprese, vede k nedostatku pohybu a špatným stravovacím návykům.

Podle britské Campaign to End Loneliness (Kampaň za ukončení osamělosti) představuje osamělost rozsáhlejší problém než jen emocionální zkušenost. Výzkumy řadí osamělost k závažnějším zdravotním rizikům než celoživotní kouření a nedostatek sociální interakce dávají do souvislosti s propuknutím degenerativních nemocí, jako je Alzheimerova choroba. 

Lékařské výzkumy rovněž potvrzují souvislost mezi samotou a srdečními chorobami a depresí. Negativní úlohu sehrává i skutečnost, že ti, kdo se cítí osaměle, se mnohdy neradi svěřují, a zdravotní péče nevnímá samotu jako stav, kterému by mohla bezprostředně pomoci.

Výzkumy o vlivu osamělosti na zdraví a stáří

prokázaly, že:

  • Nejisté vztahy zhoršují imunitní systém
    Výzkumy prováděné na zdravých zdravotních sestrách mladších 65 let odhalily, že ženy s nejistými vztahovými vazbami vykazovaly nižší imunitní činnost a byly náchylnější k některým chorobám.
  • Pocit užitečnosti vůči přátelům a rodině je důležitý pro zdraví
    Staří lidé, kteří se podle výzkumů považovali za velmi užitečné, ve sledovaném období méně podléhali chronickým chorobám a smrti.
  • Samota zvyšuje riziko Alzheimerovy choroby
    Výzkum prováděný na 823 seniorech v Chicagu ukázal, že čím osaměleji se staří lidé cítili, tím vyšší bylo u nich nebezpečí rozvinutí kognitivních problémů během výzkumu. Nejosamělejších 10 % členů sledované skupiny bylo vystaveno téměř dvojnásobnému riziku propuknuti Alzheimerovy nemoci.

Jiné výzkumy zase naznačují, že širší společenská síť má u starších žen ochranný vliv na jejich kognitivní funkce.

Přečtěte si: Seriál Buďte chytřejší! – trénink inteligence a kognitivních schopností

Je samota nakažlivá?

Podle jedné studie se samota může rozšířit stejně snadno jako rýma. Výzkum prováděný na University of California naznačuje, že samota je chytlavá, a to zřejmě proto, že osamělí lidé nedůvěřují svým blízkým, čímž rozsévají nedůvěru také v jiných lidech. Výsledky naznačují, že osamělostí se snadněji nakazíte od přátel než od rodiny, rychleji se šíří mezi ženami než muži a nejnakažlivěji působí mezi sousedy, kteří od sebe bydlí ve vzdálenosti do jedné míle.


Autor: SXC

Podle této studie vás váš osamělý přítel přivede k obdobnému stavu s 40–65% pravděpodobností, zatímco osamělý přítel vašeho přítele zvyšuje pravděpodobnost vaší osamělosti o 14–36 %. Osamělý přítel přítele vašeho přítele zvyšuje možnost, že se i vy stanete osamělými, o 6–26 %. Ne všichni odborníci ovšem považují tyto údaje za přesvědčivé, a to hlavně proto, že výsledky studie nevylučují i jiná možná vysvětlení, jako je vliv prostředí nebo sklon přátelit se s lidmi sobě podobnými.

Studie ukazuje, že osamělí lidé mají tendenci přesunout se na periferii společenské sítě, před tím však svůj pocit odloučenosti rozšíří na přátele a sousedy. Pocit osamělosti nemusí znamenat, že kolem sebe nemáte žádné blízké lidi, nýbrž že vás dostatečně nenaplňují. Samota může začít pocitem, že svět je nepřátelský, což se stane proroctvím, které se samo začne naplňovat.

„Lidé na okraji sítě rozšiřují svou osamělost na ostatní a poté zpřetrhávají pouta,“ říká Nicholas ChristakisHarvard Medical School in Boston. „Je to jako konec svetru: začnete tahat, a tím rozplétáte celou síť.“ 

Osamělí lidé se mohou začít chovat odměřeně a nakonec odstoupí ze společenské sítě, čímž současně způsobí, že i jejich přátelé budou méně zapojeni v síti a s větší pravděpodobností přestanou světu důvěřovat. A poněvadž samota přispívá k mnoha zdravotním problémům, Cacioppo tvrdí, že zapojit znovu do společenské sítě ty, kdo z ní vypadli, může být pro veřejné zdraví životně důležité.

Vztahy a zdraví

Vztahy mají pro naše zdraví základní význam. Odloučenost a samota vytvářejí v těle podobné reakce jako při stresu. Tělo nefunguje tak dobře, jako když žijeme v naplňujících mezilidských vztazích. Trávení času s rodinou nebo s přáteli tak nepřispívá pouze k našemu štěstí, ale i prospívá i fyzickému zdraví.

Známe-li tyto souvislosti, pochopíme, jak moc můžeme pomoci osamělému člověku, když ho zapojíme do společnosti.

Přečtěte si: Šťastný jako důchodce

Použité zdroje:
http://news.dis­covery.com/hu­man/loneliness-contagious-social-networks.html
http://longevi­ty.about.com/od/li­felongrelation­ships/p/relati­ons_aging.htm
http://ajph.ap­hapublication­s.org/cgi/con­tent/abstract/98/7/1221
http://www.hel­pinghandshome­care.co.uk/hel­ping-hands-blog/

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vystudoval jsem obor teologie - český jazyk. Snažím se přijít na kloub různým otázkám a záhadám, zejména z oboru psychologie a duchovna.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).