Hlavní navigace

Opakovací recept: Víte, na co máte nárok?

16. 9. 2015

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Opakovací recept umožňuje lékaři zajistit výdej léku pro pacienta na období až jednoho roku, a to hlavně v případech, kdy je jeho zdravotní stav stabilizován, a nevyžaduje proto častější návštěvy lékaře.

Jestliže se má výdej předepsaného léku opakovat, na receptu se kromě běžných údajů uvede pokyn k opakovanému výdeji, a to zpravidla slovem „Repetatur“, dále číslicí a slovy údaj o celkovém počtu výdejů. V rámci jednoho výdeje lze získat lék na dobu maximálně tří měsíců.

Opakovací recept platí šest měsíců, nestanoví-li předepisující lékař jinak, počínaje dnem jeho vystavení, nejdéle však jeden rok.

Na opakovací recept nelze předepsat lék, který obsahuje omamné nebo psychotropní látky (návykové látky).

Kdy můžete vyzvednout léky na opakovací recept

Léky na tzv. opakovací recept si můžete vyzvednout kdykoli během platnosti tohoto receptu. „Lékař mi dal recept na mé léky s tím, že platí půl roku a výdej se má opakovat dvakrát. Zajímalo by mě, jestli si musím léky poprvé vyzvednout do čtrnácti dnů, jako je to u běžných receptů, nebo mohu vyzvednout třeba všechno najednou kdykoli během té půlroční platnosti?“ ptá se jeden z pacientů.

„To, zda si vyzvednete všechna předepsaná balení léčivého přípravku najednou, záleží na vás a samozřejmě na stavu zásob lékárny,“ odpovídá Oldřich Tichý, mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny. Povinnost vyzvednout si „první část“ do čtrnácti dnů není nikde stanovena.

Opakovací recept

  • V rámci jednoho výdeje lze získat lék na dobu max. 3 měsíců.
  • Platí 6 měsíců, nestanoví-li předepisující lékař jinak, nejdéle 1 rok.
  • Léky si můžete vyzvednout kdykoli v době platnosti receptu.

„Pravidla pro preskripci by ale měla zabránit tomu, aby pacientovi byly léky předepisovány zbytečně. Na jeden recept lze předepsat více než jedno balení jednoho druhu léčivého přípravku pro zajištění léčby pacienta do jeho další kontrolní návštěvy u ošetřujícího lékaře, nejdéle však na dobu tří měsíců a zpravidla do počtu tří balení. Tomuto omezení podléhá i množství předepsané pro jednotlivý výdej na opakovacím receptu. Znamená to, že může být předepsáno opakované vydání takového počtu balení, které vám vždy pokryje tři měsíce užívání. Nemělo by se tedy stát, že po kontrole u lékaře své pravidelné léky vlastně delší dobu stále ještě nepotřebujete,“ vysvětluje mluvčí VZP.

Při opakovaném výdeji lékárník vystaví na vydávaná balení vždy výpis z receptu, který obsahuje všechny potřebné údaje z receptu. Na původní recept uvede poznámku Pořízen výpis a vrátí ho pacientovi. Výpis zůstává v lékárně a slouží jako doklad pro účely kontroly nebo vyúčtování zdravotní pojišťovně. Až u posledního výdeje si nechává lékárník původní recept.

„K platnosti receptů můžeme doplnit, že čtrnáct kalendářních dnů počínaje dnem vystavení platí běžné recepty (s tím, že lékař může i zde stanovit delší platnost, nejdéle jeden rok). Recept s předepsanými antibiotiky a antimikrobiálními chemoterapeutiky platí nejdéle pět kalendářních dnů počínaje dnem jeho vystavení. A jenom nejdéle do konce prvního kalendářního dne následujícího po dni jeho vystavení platí recept vystavený lékařskou pohotovostní službou nebo pohotovostní službou v oboru zubního lékařství (nebo je-li na receptu uvedeno Akutní péče nebo Neodkladná péče, což znamená, že ho předepsal na účet zdravotního pojištění nesmluvní lékař v rámci neodkladné nebo akutní péče),“ upřesňuje ještě Oldřich Tichý.

Zdroj: VZP, SUKL – olecich.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).