Hlavní navigace

Video: Jak vzniká nový život pod mikroskopem

16. 9. 2015

Sdílet

 Autor: www.repromeda.cz
Předpokladem vzniku nového života je proniknutí spermie do vajíčka. V přirozených podmínkách ke splynutí dvou pohlavních buněk dochází uvnitř těla ženy. Ne každý pár ale má to štěstí a počne přirozenou cestou.

Péči lékařů, zabývajících se léčbou neplodnosti, vyhledává čím dál víc párů. Mnohé z nich v rámci terapie volí metodu ICSI (intracytoplazmatická injekce spermií). „Při této metodě je předem vybraná spermie pomocí tenké jehličky zavedena přímo do vajíčka. Celý proces samozřejmě probíhá pod mikroskopem,“ popisuje lékařka Kateřina Veselá.

MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.,

ředitelka Sanatoria Repromeda

V klinické praxi se zabývala zejména reprodukční medicínou (endoskopickou operativou, gynekologickou endokrinologií, ultrazvukovou diagnostikou a asistovanou reprodukcí). Od roku 2000 se v rámci reprodukční medicíny intenzivně věnuje reprodukční genetice a preimplantační genetické diagnostice.

Metoda ICSI je nabízena párům, u nichž je předpoklad, že klasická IVF metoda (in vitro fertilizace), při níž jsou spermie s vajíčkem umístěny do jedné zkumavky, kde dojde k jejich spontánnímu spojení, nepřinese úspěch. „Metodu je možné použít u všech párů podstupujících léčbu neplodnosti. Vysloveně nutná je ale u dvojic, kde má muž snížený počet či pohyblivost spermií,“ vysvětluje MUDr. Veselá.

Pečlivý výběr spermií

K ICSI jsou využívány spermie, které projdou pečlivým výběrem pod mikroskopem. „Při výběru spermií se zaměřujeme na jejich tvar a schopnost pohybu. U ICSI je zvětšení spermií čtyřistakrát. Vylepšenou metodou ICSI je metoda IMSI, kdy k výběru dochází pod mikroskopem se zvětšením výrazně vyšším a to šestsetkrát. Toto zvětšení umožňuje podrobněji posoudit tvar a stavbu spermií a vybrat pro oplození pouze spermii s normální mikroskopickou stavbou. IMSI používáme v případě, že spermie muže vykazují výrazné abnormální změny ve tvaru a své stavbě,“ dodává lékařka.

Metoda ICSI dává párům podstupujícím léčbu neplodnosti vyšší naději na to, že dojde ke vzniku embrya. „Metoda má asi osmdesáti až devadesátiprocentní úspěšnost, což je přibližně dvakrát více, než je u konvenční metody IVF,“ říká Kateřina Veselá.

Zdroj: TZ Sanatorium Repromeda

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).