Hlavní navigace

Sněmovna: O očkování je rozhodnuto

16. 9. 2015

Sdílet

 Autor: psp.cz
Poslanci dnes definitivně schválili novelu zákona o ochraně veřejného zdraví.

Poslanecká sněmovna dnes schválila novelu zákona (č. 258/2000 Sb.) o ochraně veřejného zdraví. Novela byla Sněmovnou odsouhlasena již v květnu, nicméně byla Senátem vrácena s pozměňovacími návrhy.

Tyto návrhy by umožňovaly přístup do školek a na tábory i dětem, které nejsou kompletně očkovány. Chybějící očkování by tedy nebylo překážkou pro přístup do dětského kolektivu, povinnost rodičů nechat dítě očkovat by se tím ale nijak neměnila. Návrhy rovněž požadovaly zrušení likvidačních sankcí pro tábory a školky v případě přijetí nekompletně očkovaného dítěte.

 

Dnes schválené znění ovšem tyto pozměňovací návrhy nezohledňuje.

„Velice oceňuji, že poslanci vyslyšeli naše argumenty a opětovně schválili novelu zákona v původním znění. Znamená to především, že v oblasti povinného očkování zůstane zachován systém zajišťující vysoký stupeň proočkovanosti našich dětí a tím i dobrou kolektivní imunitu. Je to rozhodnutí velice zásadní a pozitivní pro ochranu obyvatel před infekčními nemocemi,“ zhodnotil výsledek hlasování ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

„Jako hlavní hygienik považuji přijetí novely v této podobě za zásadní, neboť přispěje ke stabilizaci celého systému ochrany a podpory veřejného zdraví,“ reagoval hlavní hygienik Vladimír Valenta.

Výsledek dnešního hlasování není překvapením, byl vesměs očekáván. Tématu se budeme nadále věnovat, připravujeme pohled do zákulisí jednání a výhledy do budoucna.

Plné znění novely zákona o ochraně veřejného zdraví je k dispozici zde: www.psp.cz

Zdroj: TZ MZ ČR, psp.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).