Hlavní navigace

Oční záněty se projevují i častým mrkáním

24. 6. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Nejsou to zdaleka jen sinice ve stojatých vodách. K zánětu v očích se dá v létě snadno přijít i v bazénu nebo moři. Proč do vody nepatří kontaktní čočky a jaká je bezpečná doba koupání, aby nás nepálily oči?

Letní měsíce bývají pro oči nejnáročnějším obdobím. Na vině je intenzivnější sluneční záření, častěji zapnutá klimatizace, nadměrně chlorovaná, nebo naopak znečištěná voda. I zdánlivě banální oční onemocnění může mít vážné následky. Jak se mu bránit a kdy zamířit k očnímu lékaři?  

Co se dozvíte v článku
  1. Zánět se pozná i z častého mrkání
  2. Pozor na stojaté vody 
  3. Nástrahy jsou i v bazénu a moři
  4. Kontaktní čočky do vody nepatří
  5. K lékaři nejlépe ihned

Zánět se pozná i z častého mrkání

Příčin vzniku očního zánětu je hned několik. Postihnout může různé části oka, projevy jsou ale zpravidla totožné. 

„Záněty očí jsou nejčastěji připisovány bakteriální nebo virové infekci. Průběh se liší podle toho, která část oka je zasažena. Mezi nejčastější potíže patří záněty spojivek, víček, rohovek. Méně častější, ale o to závažnější jsou nitrooční záněty. Záněty se projevují zarudnutím očí, pálením, svěděním, slzením, zamlženým viděním, světloplachostí a pocitem cizího tělíska či bolesti v oku. Proto může mít člověk, kterého trápí oční zánět, větší potřebu mrkání,“ popisuje Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini. 

Prevence letních očních potíží

  • Náchylnější k očním zánětům jsou lidé pracující venku, v klimatizovaných místnostech, nositelé kontaktních čoček a alergici.
  • Oční lékaři doporučují dvě základní preventivní opatření: kvalitní sluneční brýle a používání umělých slz při práci v klimatizovaných prostorech. 
  • Další podstatnou prevencí je sledování kvality vody, ve které se člověk chystá koupat. Významné procento stojatých vod v Česku bývá v létě pravidelně zamořeno sinicemi. 

Pozor na stojaté vody 

„Především koupání ve vodě zamořené sinicemi může způsobit zánět spojivek nebo rohovky. Léčba takových zánětů bývá někdy komplikovaná a může způsobit trvalé poškození zraku. Obzvlášť nebezpečné jsou sinice pro malé děti, starší lidi, těhotné ženy, alergiky a nositele kontaktních čoček,“ varuje Pavel Stodůlka.

Jana Mikšovská z pražské oční kliniky DuoVize dodává, jakou první pomoc máme očím dopřát, pokud jsme se ve znečištěné vodě vykoupali:

„Jako první pomoc je nejvhodnější vypláchnout oči čistou vodou, lépe borovou vodou nebo speciálními dezinfekčními očními kapkami. Pokud nejsou přítomny další oční potíže, není nutná další léčba. Ale v případě přetrvávajících potíží je vždy vhodné navštívit očního lékaře k vyloučení poškození rohovky,“ doporučuje lékařka.

 Jak se vyhnout očním zánětům ze znečištěných vod

  • Na wwww.koupacivody.cz se dá předem zjistit, jaká je v dané lokalitě aktuální situace se sinicemi.
  • Pokud se přeci jen v kontaminované vodě vykoupeme, nemělo by to trvat déle než 10 minut a nikdy se v ní nemáme potápět. 
  • Není vhodné ani utírat se poté ručníkem, protože tím sinice ještě více vetřeme do pokožky nebo do očí. 
  • Co nejdříve by mělo následovat omytí čistou vodou a vypláchnutí očí, pokud byly vodou zasaženy.

Nástrahy jsou i v bazénu a moři

V bazénu se sinic bát nemusíme, protože jejich přítomnost je eliminována použitím desinfekce. Nejčastěji používaným prostředkem pro tyto účely je ovšem chlor, který může být pro oči dráždivý a způsobovat jejich zarudnutí, pálení a může vyústit až k zánětu spojivek. Nepříjemnosti hrozí i při koupání v moři – při delším styku očí se slanou vodou může dojít k podráždění, navíc se do nich mohou dostat jemná písečná zrnka.

Jak se vyhnout očním zánětům z bazénu a moře

  • Případným komplikacím se dá předejít omezením potápění či používáním ochranných plaveckých brýlí. 
  • Velmi důležité je, aby brýle byly těsné a bránily zamlžování, proto je třeba správně nastavit gumičky. 
  • Vhodnou volbou jsou plavecké brýle s UV filtry.
  • Pokud se potápíme bez brýlí, měli bychom si oči po koupání vypláchnout čistou vodou, anebo použít umělé slzy.

Kontaktní čočky do vody nepatří

Nositelé kontaktních čoček by se s touto pomůckou neměli koupat. Především stojaté vody a jezera jsou rizikem – bývají plné nejen sinic, ale i dalších mikroorganismů, jako jsou bakterie, viry, chlamydie, plísně a akantaméby. Kvůli kontaktní čočce se lépe „přisají“ na oko a mohou způsobit vážné záněty rohovky spojené s bolestmi, světloplachostí, zarudnutím, slzením a vředy. Bezpečné podle lékařů není ani plavání s čočkami v bazénu, škodí jim dokonce i „obyčejná kohoutková“ voda ve vaně nebo ve sprše. Může se v ní vyskytovat prvok Acanthamoeba, vyvolávající infekce. 

Jak se vyhnout očním zánětům, pokud nosíte kontaktní čočky

  • Kontaktní čočky je třeba před koupáním vždy vyndat a při manipulaci s nimi dodržovat patřičná hygienická pravidla.
  • Pokud se rozhodneme čočky si ponechat, jsou vhodnou volbou jednodenní a po koupání bychom je měli vyhodit.
  • Řešením pro plavce může být laserová operace, která oči jednou provždy zbaví dioptrií. 
  • Díky moderním metodám je možné se koupat už týden po zákroku.

K lékaři nejlépe ihned

Pokud se přes všechna opatření objeví oční potíže, jako je pálení, svědění, slzení a další, neměli bychom otálet s návštěvou lékaře. Oční zánět je totiž velmi nakažlivý a často se rychle přenáší v rámci rodiny. Pokud lékař onemocnění potvrdí, měly by být automatismem přísné hygienické zásady. Především by se nikdo neměl dotýkat věcí, které přišly do styku s nemocným okem.

Nemocný by měl používat výhradně svůj ručník a vlastní hygienické potřeby, měl by se vyhnout mnutí a sahání do oka. Nedoporučuje se používání kosmetiky přímo na očích ani v jejich okolí. Pokud trpí nemocný dioptrickou vadou, je doporučeno během léčby omezit nošení kontaktních čoček – v tomto případě jsou brýle pohodlnější i hygieničtější. Zanícené oko může být rovněž citlivé na světlo, proto je vhodné nosit tmavé brýle, které podráždění světlem zmírní,“ doporučuje závěrem Pavel Stodůlka.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).