Hlavní navigace

Praktici očkují novou vakcínou proti pásovému oparu. Je ale drahá a pojišťovny ji nehradí

11. 5. 2023

Sdílet

 Autor: GSK
Do ordinací praktických lékařů dorazila nová vakcína proti pásovému oparu. Není ale určena pro každého, a zájemci si ji navíc musí zaplatit.

Nová vakcína se jmenuje Shingrix a aktuálně je jedinou očkovací látkou proti pásovému oparu, která je v Česku k dispozici.

Co se dozvíte v článku
  1. Dostupná novinka
  2. Vakcínu si zaplatíte sami
  3. Ochrana nejméně na deset let
  4. Tři roky vakcína chyběla
  5. Co je pásový opar
  6. Kdo je ve vyšším riziku onemocnění

Dostupná novinka

Shingrix sice registraci v celé EU získal už na jaře roku 2018, fakticky se ale do ordinací českých praktických lékařů dostává až nyní. „V distribuci už vakcína je, objednávat i aplikovat ji můžeme. Se zájemcem je ale potřeba očkování probrat, protože pro použití jsou určitá omezení věkem a indikací,“ říká pro Vitalia.cz praktický lékař pro dospělé Michal Bábíček.

Vakcína je určena lidem nad 50 let nebo dospělým 18+, kteří mají zvýšené riziko nákazy pásovým oparem, tedy mají omezenou funkci imunitního systému.

Vakcínu si zaplatíte sami

Shingrix není hrazený. Podle Michala Bábíčka jedna jeho dávka vychází orientačně na 4500 Kč. Může být ale i vyšší. Jedno z očkovacích center jednu dávku vč. aplikace nabízí napřklad za 5590 Kč. Pro plnou ochranu jsou přitom potřeba obvykle dávky dvě, takže celé očkování vychází zhruba na 10 000 Kč.

Zájemci na toto očkování ale mohou teoreticky čerpat zpětně příspěvky z fondu prevence své zdravotní pojišťovny. Protože podmínky čerpání se u jednotlivých pojišťoven liší, je dobré si dostupnost příspěvku předem ověřit. Např. Všeobecná zdravotní pojišťovna upozorňuje, že na Shingrix se očkovací příspěvky nevztahují. „VZP v současné době nenabízí svým klientům příspěvek na očkování proti pásovému oparu,“ sděluje mluvčí pojišťovny Viktorie Plívová.

Zvažte očkování proti pásovému oparu i záškrtu a černému kašli, které se znovu vrací Přečtěte si také:

Zvažte očkování proti pásovému oparu i záškrtu a černému kašli, které se znovu vrací

Ochrana nejméně na deset let

Výrobce uvádí, že očkování Shingrix pomáhá chránit proti pásovému oparu až deset let a toto přetrvání ochrany nadále sleduje. V klinických studiích byla prokázána více než devadesátiprocentní účinnost u očkovaných ve věku 50 let a starších. 

V příbalovém letáku se píše, že vakcína může být podána spolu s dalším očkováním (proti chřipce, pneumokoku nebo třeba tetanu). Je ale nutné každou z vakcín očkovat do jiného místa. Příbalový leták také upozorňuje na to, že dvojité očkování zvyšuje pravděpodobnost výskytu nežádoucích účinků v podobě horečky nebo třesavky.

Podle příbalového letáku jsou nejčastějšími nežádoucími účinky bolest v místě vpichu, bolest svalů, únava či bolest hlavy, přičemž reakce trvaly jeden až dva dny.

Tři roky vakcína chyběla

Nová vakcína není první, která cílí na pásový opar. V minulosti bylo možné se nechat naočkovat látkou nazvanou Zostavax. Tu již ale její výrobce do ČR pár let nedodává. Jak uvádí databáze Státního ústavu pro kontrolu léčiv, distribuci Zostavaxu ukončil k 1. lednu 2020. Od té doby žádné jiné očkování proti pásovému oparu lékaři a pacienti neměli k dispozici.

Shingrix funguje na jiném principu než Zostavax. „Shingrix je první a jediná neživá adjuvovaná vakcína proti pásovému oparu. Je speciálně navržená tak, aby zohlednila s věkem související pokles imunity proti původci onemocnění,“ uvádí výrobce nové vakcíny, společnost GSK v tiskové zprávě rozeslané médiím.

Lidem s vyšším cholesterolem pojišťovny hradí nový lék. Stačí jedna injekce za půl roku Přečtěte si také:

Lidem s vyšším cholesterolem pojišťovny hradí nový lék. Stačí jedna injekce za půl roku

Co je pásový opar

Pásový opar způsobuje virus nazývaný Varicella zoster. Ten při prvním kontaktu vyvolá onemocnění známé jako plané neštovice. Po jejich prodělání se ale může během života tzv. reaktivovat a vyvolat právě pásový opar.

Pásový opar se obvykle projevuje bolestivým výsevem puchýřů na kůži jedné strany těla, obvykle v oblasti trupu. Může to být ale i krk nebo obličej. Bolest v podobě pálení, bodání či šlehání může být tak intenzivní, že dokáže narušit i každodenní běžné činnosti pacientů, jakými jsou práce, oblékaní, spánek nebo chůze. Vyžaduje proto podávání analgetik, a to ještě několik týdnů po zhojení oparu.

V roce 2022 bylo podle statistiky Státního zdravotního ústavu v ČR hlášeno 3344 případů pásového oparu. Jde spíše o nižší výskyt, protože běžně je těchto infekcí za rok více než 6000. Podle odborníků je ovšem reálný počet nakažených každoročně značně vyšší.

Kdo je ve vyšším riziku onemocnění

Hlavní příčinou reaktivace viru, a tedy i vzniku pásového oparu, je pokles funkce imunitního systému související s věkem. K výsevu proto většinou dochází u seniorů ve věku 65 a více. Ohroženější jsou také lidé po závažném onemocnění.

S vyšším věkem roste riziko závažných komplikací. Mají například podobu bolestí způsobených poškozením nervů, které mohou přetrvávat i roky. U nemocných s pásovým oparem se také zvyšuje riziko infarktu a cévní mozkové příhody.

Uvažujete o tom, že se necháte přeočkovat proti nemocem, jako jsou černý kašel nebo záškrt?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).