Hlavní navigace

Neradostná prognóza cen potravin

31. 7. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
KOMENTÁŘ – Nejen na levnou zeleninu a ovoce můžeme zřejmě zapomenout. Chcete vědět, „kdo za to může“? Jde o kombinaci více faktorů.

Dvojnásobné až trojnásobné ceny za nejběžnější druhy zeleniny (jako je třeba cibule nebo brambory), které letos platí spotřebitelé v porovnání se stavem ještě před několika málo lety, začínají být běžným standardem. Původně předpokládaná, minimálně v porovnání s loňskem lepší úroda těchto plodin je a bude ve skutečnosti nižší – a může být ještě hůř.

Dražší obilí – dražší pečivo

Ani letošní, ne zas tak špatná sklizeň hlavních obilovin v ČR tlaku na růst cen, tentokrát pekárenského zboží, zřejmě nezabrání. Ani na tvorbu cen obilí, jehož je ČR významným vývozcem, nemá přitom ani příznivá, ani nepříznivá situace v naší zemi zásadní vliv.

Ceny se totiž odvíjejí minimálně od celkové sklizně v Evropě a ještě více ve světě. Cenové signály pak vysílá především pravidelný „WASDE report“ zpracovávaný americkým ministerstvem zemědělství. Ten přitom odhaduje v letošním roce propad předpokládaného objemu úrody pšenice právě v EU, ale i na Ukrajině nebo v Rusku, i když se má meziročně produkce pšenice v Rusku zvýšit.

Ceny obilí tak rostou, a díky tomu zřejmě porostou i ceny mouky a následně výrobků z ní. Stejně jako loni se u nás přidá poškození značné části porostů máku, takže i „pekařina“ letos podle všeho opět podraží. Nebo přinejmenším nezlevní.

Galerie: Jídlo v akci? Často jen trik s menší hmotností 

Sója ovlivní i cenu masa

Nepřízeň počasí stojí také za poklesem úrody nejdůležitější světové olejniny – sojových bobů. To se opět již aktuálně projevuje v růstu cen na burzách a tato situace „potáhne“ vzhůru i ceny dalších olejnin.

To znamená i rostlinných jedlých olejů, ale i ceny masa – sója je významnou složkou krmných směsí pro hospodářská zvířata. To by se mělo postupně projevit i v růstu cen zejména vepřového masa, na které již dnes tlačí důsledky likvidace chovů hospodářských zvířat kvůli prasečímu moru. S touto nemocí má problémy především Čína, africký mor prasat se ale začíná opětovně šířit i Evropou. Ohniska ohlásilo nedávno Bulharsko, nově ale také i jižní část Slovenska. ČR jako zatím jediná země na světě souboj s touto nemocí zatím vyhrála, to ale není spotřebitelům nic platné za situace, kdy mor likviduje chovy prasat v jiných zemích.

Horko zasáhne brambory a cukrovku

Zatímco většina rozhodujících partií potravinářského obilí je nejen v ČR už „pod střechou“, v zemi jsou ještě stále další dvě významné hospodářské plodiny – okopaniny, tedy brambory a cukrovka.

Právě je podle všeho nejvíce postihne horké počasí s minimem srážek v průběhu července. Naděje, že by ceny brambor po letošní sklizni výrazněji klesly, se tedy začíná blížit nule. Ceny sice už dále podle všeho neporostou, ale ani moc (nebo vůbec) neklesnou. Jak v případě konzumních brambor, tak cukrovky je totiž možné očekávat i ještě nižší úrodu než loni. Průběh počasí v červenci navíc ovlivní i další specifické komodity, jako je chmel, otázkou zatím zůstává objem a kvalita sklizně vinné révy.

Nejen počasí

Nejen nepřízeň počasí ale tlačí na růst cen zemědělských surovin a z nich vyráběných potravin. Zemědělcům, ale i potravinářům výrazně rostou náklady, především tam, kde je třeba lidské práce. Nehledě na to, že k dispozici není ani potřebné množství pracovníků, a to ani tehdy, když jsou dobře zaplaceni.

Rostou také ceny energií, kolísají ceny pohonných hmot, zvyšují se administrativní nároky, požadavky na bezpečnost, ale i na ekologičnost produkce, a to vše něco stojí. 

I když v ČR dosud po celé polistopadové období víceméně neustále klesal podíl výdajů za potraviny v domácnostech spotřebitelů, nyní se situace začíná obracet. Přestože k nějakým časově omezeným výkyvům může docházet, měla by se společnost připravit na to, že relativně nízké ceny potravin v ČR jsou a budou minulostí.

Galerie: Nejhorší potraviny roku 2018

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).