Hlavní navigace

Nemocniční strava: dnes se servíruje i salát z quinoi s tuňákem

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Ke snídani suchary a čaj, k obědu nemastná neslaná polévka a k večeři suchý rohlík s paštikou. Nemocniční jídelníček nemusí být vůbec tak děsivý, v Hradci Králové mají nově dietu, která velmi mile překvapí.

Fakultní nemocnice Hradec Králové nabízí od března svým pacientům zdravé stravování, a to pod názvem dieta 3 FIT. Ta je určena jako prevence civilizačních nemocí. Atraktivní a vhodná je ale téměř pro každého. Zdravé stravování v nemocnici? Ale proč ne, jde to. Jak probíhá distribuce jídel a kdo má na novou dietu nárok? Ptali jsme se přímo ve východočeské nemocnici.

Co se dozvíte v článku
  1. Nemocniční stravování se přizpůsobuje nemocným
  2. 3 FIT je barevná a zdravá
  3. A můžu si vybrat, co budu v nemocnici jíst?
  4. Vlastní kuchyň zvládne milion meníček ročně
  5. Hlavně nepoplést diety

Nemocniční stravování se přizpůsobuje nemocným

Hradecká nemocnice nabízí pacientům několik základních diet (druhů stravování) podle jejich potřeb. „K základním dietám patří: racionální ve dvou variantách, šetřící s omezením tuků a diabetická dieta. Další diety jsou různé variace, například kašovité či mixované pro pacienty, kteří mají z různých důvodů ztížené kousání a polykání, bezlepková, bezmléčná,“ popisuje pro server Vitalia.cz Hana Barešová, vedoucí nutriční terapeutka Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Doplňuje, že velmi důležitou součástí péče o pacienty je zajištění dostatečného příjmu tekutin, především se jedná o aktivní podávání tekutin ležícím a starším pacientům, u kterých je snížen pocit žízně.

Speciální dietu mají v nemocnici například i děti, a to v rámci zásad správné výživy a zdravotního stavu. V seznamu doporučených potravin mají stopku na zákusky, sladkosti, chipsy, smažená jídla, jídla příliš kořeněná a slaná, slazená, slazené limonády, colové nápoje i nápoje slazené náhradním sladidlem.

3 FIT je barevná a zdravá

Od prvního března má nemocnice v nabídce ale i dietu 3 FIT, která je určena jako prevence civilizačních nemocí. Jde například o obezitu, cukrovku či kardiovaskulární a onkologická onemocnění.

„Určena je především pro mladší pacienty bez přidružených chronických onemocnění s plánovanou krátkodobou hospitalizací. Dieta preferuje rostlinné tuky před živočišnými, zvýšení příjmu ovoce a zeleniny či luštěnin. Omezeno je při ní také doslazování a používání soli,“ vysvětluje Hana Barešová.

Pokud nahlédnete do jídelníčku 3 FIT v galerii, asi vás překvapí, že se skutečně jedná o jídelníčky nemocniční. Vedle salátu z quinoi a tuňáka dostanete během dne i přírodní šťávu, kornrohlík s Lučinou nebo čočkovou polévku na kari.

A můžu si vybrat, co budu v nemocnici jíst?

Zda v nemocnici dostanete tu či onu dietu, záleží na ošetřujícím lékaři, který zodpovídá za stanovení vhodné výživy pacienta.

„Lékař má také možnost konzultace s nutričním terapeutem, může si vyžádat nutriční konsilium odborného lékaře. V případě, že není možno dosáhnout nutričních cílů u pacienta podáváním diety, lze nutriční péči individualizovat,“ upřesňuje Hana Barešová.

Pokud byste se chtěli vyvarovat toho, že dostanete ke snídani bílý rohlík s džemem a měli byste zájem o 3 FIT dietu, není až tak nereálné se k ní dostat, navzdory tomu, že třeba nesplňujete výše uvedené zařazení. „Ordinaci veškerých diet provádí ošetřující lékař s ohledem na zdravotní stav pacienta, a pokud je to možné, zohledňuje se i přání pacienta. Záleží tedy na jejich vzájemné domluvě,“ říká nutriční terapeutka s tím, že pro děti tato dieta ale určená není. Nemocnice počítá, že z počátku bude denně připravovat desítky porcí diet 3 FIT.

Přestože náklady na diety připravované ve FN Hradec Králové jsou rozdílné, například s ohledem na používané suroviny, záleží také na velikosti porcí a dalších okolnostech, za žádnou z diet si pacienti nemusejí doplácet. Jak takový jídelníček 3 FIT diety vypadá, najdete v galerii:

Vlastní kuchyň zvládne milion meníček ročně

Veškerá strava pro pacienty Fakultní nemocnice Hradec Králové se připravuje ve vlastní kuchyni. „Což je za běžného provozu nemocnice zhruba dvanáct set menu denně. Další tisíce menu připravuje náš stravovací odbor pro zaměstnance nemocnice. Pro představu, ročně vydají kuchaři FN HK pacientům a zaměstnancům více než milion menu,“ říká o vytíženosti kuchyně nutriční terapeutka.

Jak probíhá plánování a příprava tolika různých diet s rozličnými požadavky, tak aby každý dostal, co potřebuje, a aby všechna jídla byla připravena ve stejný čas oběda a stihla se teplá dovézt na jednotlivá oddělení?

„Tvorbu jídelníčků pro pacienty zajišťují nutriční terapeutky, určují výběr surovin a vhodnou technologii přípravy jednotlivých jídel. Jídelní lístky všech diet mají propočítané základní nutriční hodnoty (energii, bílkoviny, tuky, sacharidy, sůl). Pracovníci klinik provedou objednání ordinovaných diet a na tomto podkladě je proveden nákup surovin pracovníky stravovacího provozu. Nakoupené suroviny jsou expedovány kuchařům, kteří uvaří jídla dle platných receptur a technologických postupů. Uvařené pokrmy se následně rozdělují do expedičních nádob a podnosů, ukládají do vozů a ty se poté rozváží auty dle harmonogramu na jednotlivá klinická pracoviště. Pracovníci klinik si jídla převezmou a zajistí jejich distribuci jednotlivým pacientům,“ vysvětluje celý proces přípravy a předávky jídel Hana Barešová. Aby byla zajištěna požadovaná teplota jídla, používá se k přepravě nahřáté expediční nádobí.

Hlavně nepoplést diety

V celém tomto velkém kolotoči je nesmírně důležitá zásadní věc, a to, aby se nespletly jednotlivé porce. Aby pacient s bezlepkovou dietou nedostal například jídlo pro toho, kdo má naordinovanou novou dietu 3 FIT. I to mají ale v hradecké nemocnici ošetřené. Jednotlivé tablety (podnosy) mají označeny kartičkou s konkrétní dietou. V případě individuální diety je na kartičce uvedeno jméno pacienta, pro kterého je strava určena. Pověřený pracovník kliniky rozděluje jednotlivé podnosy dle jejich označení tak, aby označení odpovídalo dietě uvedené v dokumentaci jednotlivých pacientů.

Vzpomínky na jídla ze školních jídelen a nemocnic bývají nezapomenutelné… Pokud ale máte naplánovanou návštěvu FN Hradec Králové a máte strach z toho, co vám v ní nabídnou k jídlu, můžete se podívat na přehled diet i ukázkové jídelníčky v galerii. Třeba vás to uklidní…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).