Hlavní navigace

Nemoc zkamenělých lidí mění svaly na kost. V USA mají lék, Evropa si ještě počká

30. 3. 2024

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Zkamenění je v lidové mytologii častým motivem. Věděli jste ale, že pár set lidí po celém světě ho zažívá doopravdy? Na rozdíl od toho pohádkového bývá skutečné zkamenění jen částečné, o to více bolesti však způsobuje. Příčinou je neléčitelná nemoc, při které svaly porůstají kostí.

Poraněná místa místo hojení kostnatějí. Takhle stručně se dá popsat mechanismus, jímž se tato nemoc projevuje. Pro tento vzácný a vrozený jev se často používá zažitý název stone man disease čili nemoc zkamenělých lidí. Oficiální název diagnózy zní Fibrodysplasia ossificans progressiva (FOP). 

První slovo názvu připomíná jinou nemoc: fibrózní dysplazii, ta znamená tvorbu nedokonalé tkáně a křehnutí kostí zevnitř. FOP se ale oproti tomu chová opačně. Ossificans znamená, že se při ní rozrůstá kostní tkáň, a progressiva, že to bude během života čím dál horší.

Spouštěčem je mutace genu ACVR1, zodpovědného za vývoj i opravy skeletu. Tělo reaguje na poranění tak, že jej pokryje kostní tkání. Výrůstky tak nemá cenu vyoperovávat, protože zásah do těla jen podněcuje jejich další tvorbu. 

Několik dní staré těstoviny mohou člověka zabít. Stejně jako padělaný olej a šílenství z mouky Přečtěte si také:

Několik dní staré těstoviny mohou člověka zabít. Stejně jako padělaný olej a šílenství z mouky

Pacientům s FOP bohužel nehrozí progrese nemoci, jen když si třeba natrhnou sval. Přerůstání kostí vyvolá i loket naražený o stůl, injekce u zubaře, někdy i běžná podzimní viróza. Někdy je to dokonce zcela spontánní. Na daných místech těla se objevují bolestivé otoky na pohled podobné nádoru a doprovázené horečkou. Když splasknou, uvnitř zůstane kus nové kosti.

Nenávratné zkamenění kloubů

Kostra Harryho Raymonda Eastlacka, který trpěl FOP (Mütterovo muzeu ve Filadelfii)

Kostra Harryho Raymonda Eastlacka, který trpěl FOP (Mütterovo muzeum ve Filadelfii)

Autor: Wikimedia Commons/Joh-co, podle licence: CC BY-NC 3.0

Naštěstí se nemoc týká hlavně kosterního svalstva a nepostihuje vnitřní orgány. I bez toho však ovlivňuje celý způsob života jedince. Nová kostní tkáň nenávratně spojuje stávající kosti a znehybňuje klouby. Pacient má postupem života čím dál tím více omezenou pohyblivost. Růst kostí navíc bolí a nová tkáň může dráždit okolní nervy i dlouhodobě.

Nemocí zkamenělých lidí trpí na světě pár stovek lidí. Známo je přes 900 případů, ale očekává se, že jich může být až 4000. Mutace se může objevit u dítěte jakéhokoliv etnika či pohlaví. Je dědičná, ale u většiny pacientů vzniká nezávisle. Podle statistiky vychází FOP zhruba na jednu osobu ze dvou milionů a očekávaná délka života pacienta je při správné péči 40 let.

Nový nárůst kostní tkáně se objevuje obvykle na epizody, existují tedy i klidnější období v životě pacienta. Co už vzniklo, se však nedá odstranit, takže se srůsty kostí a svalů časem nasbírají. Dospělí lidé s FOP někdy končí na vozíčku. Snížená pohyblivost vede k většímu riziku vzniku zánětu dýchacích cest. Asi u poloviny pacientů nastává i porucha sluchu. Zvýšený je i výskyt alopecie.

Nejslavnější alchymisté pracovali pro císaře, ale stejně skončili otrávení nebo v bídě Přečtěte si také:

Nejslavnější alchymisté pracovali pro císaře, ale stejně skončili otrávení nebo v bídě

Lékaři se často napoprvé zmýlí

Diagnostiku je důležité provést už v raném věku. První znak FOP, který se vyskytuje už u novorozeňat, jsou zdeformované palce u nohou. Během života pak začíná abnormální růst kostí. Opěrná soustava se prodlouží tak, jak je při růstu dětí zvykem. Jenže i toto už může být pro imunitní systém podnětem pro to, aby se nemoc zkamenělých lidí začala projevovat prvními epizodami otoků a osifikace. U většiny postižených toto poprvé nastává do 10 let, nejdříve hlavně na zádech, ramenou a krku.

Nemoc je tak vzácná, až některým pediatrům ani nedojde, že mají v ordinaci dítě s FOP. Bylo to tak i u Petry Pětníkové, jedné z pěti českých pacientů s touto nemocí. V rozhovoru pro deník Metro popisuje, že jí nejdříve diagnostikovali artritidu, pak Bechtěrevovu nemoc a teprve v pubertě se u ní přišlo na tu pravou diagnózu. International FOP Association uvádí jako nejčastější nemoci, se kterými se FOP lékařům plete, rakovinu, fibrózní dysplazii a agresivní fibromatózu.

Ploché nohy dokážou rozhodit celé tělo, pomůže dobrá obuv i bosá chůze Přečtěte si také:

Ploché nohy dokážou rozhodit celé tělo, pomůže dobrá obuv i bosá chůze

Po staletích konečně lék?

Poprvé měl FOP popsat francouzský lékař Guy Patin stručným pojednáním, že se s takovým pacientem setkal. Internetem koluje tato informace s letopočtem 1692, Patin však zemřel roku 1671 a název jeho spisku o FOP není nikde uveden.

Nejstarší dohledatelný text o nemoci máme od britského lékaře Johna Frekeho z roku 1736. Přestože u pacienta první příznaky nastaly až kolem 10. roku života, to, co Freke popisuje v dopisu Královské společnosti, jednoznačně odpovídá diagnóze.

Případ je takový: Včera přišel chlapec zdravého vzhledu a asi čtrnáctiletý zeptat se nás v nemocnici, jak by bylo možno vyléčit jej z mnoha velkých otoků, které začaly asi před třemi lety a dále narůstají, mnohé o velikosti housky, převážně na levé straně. Vystupují ze všech obratlů krku a sahají až po os sacrum, také vystupují z každého žebra a všude po zádech se mu spojují jako rozvětvený korál, vytvářejí jakoby pevný kostěný živůtek.

Vědci diagnózu v raném 20. století pojmenovali myositis osificans progressiva. Tento název znamená „progresivní kostnatění svalů“. V 70. letech se název změnil na ten současný díky zjištění, že nemoc nepostihuje jen sval, ale i jiné pojivové tkáně. Tento objev je připisován genetikovi Victoru McKusickovi. V roce 2006 tým pod vedením biologů Eileen Shore a Fredericka Kaplana po 15 letech práce zjistili, který gen FOP způsobuje – více v této odborné práci

Ve 21. století jsme se možná konečně dostali od diagnostiky k léčbě. Účinná látka se nazývá palovaroten a snižuje nárůst přebytečné kostní tkáně. Francouzský lék zvaný Sohonos loni schválila U.S. Food and Drug Administration pro americký trh. Evropská společnost European Medicines Agency jej povolit odmítla, a to i po přezkoumání. Považuje totiž jeho lékařský benefit za nedostatečně doložený. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Studentka magisterského oboru lingvistiky na Masarykově univerzitě. Mimo studium se věnuje psaní textů o cestování, duševním zdraví, umění, literatuře, genderu i na různá další témata.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).