Hlavní navigace

Histaminová intolerance je málo známá diagnóza. Lékaři si s ní obvykle nevědí rady

Sdílet

Máte nepříjemné stavy po konzumaci určitých potravin, a přesto vám nebyla zjištěna žádná alergie? Vadí vám víno, hermelín, ryby nebo kvašené zelí? Máte podivné příznaky a chronické zdravotní problémy? Možná trpíte histaminovou intolerancí…

Zrudnete v obličeji, začne vás štípat jazyk a téct vám z nosu, ucítíte pálení a otok v krku, návaly horka, bolesti hlavy, nesnesitelné svědění celého těla, jdou na vás závratě, silná nevolnost nebo pocit na omdlení, začnete být podráždění, nebo máte trávicí problémy, ekzém a průjem? Zkuste si představit, že právě tohle vás postihne po konzumaci vašeho oblíbeného jídla. Histaminovou intolerancí netrpí zase tolik lidí, ale patří mezi diagnózy, které zůstávají nerozpoznané. Tento syndrom se nejčastěji objevuje u žen středního věku nebo také u dětí.

Když tělo nezvládá odbourat histamin

Histaminová intolerance (HIT) patří mezi takzvané nepravé alergie. Tělo reaguje na potravinu obdobně jako na alergen, ale k pravé alergické reakci nedochází. Problém spočívá v tom, že organismus nedokáže odbourávat nadměrné množství histaminu, který se hromadí v těle. Jeho prudký nárůst může způsobovat různé nepříjemné tělesné symptomy a také chronické zdravotní problémy. Každý člověk reaguje jinak a příznaky se podobají skutečné alergické reakci. Může docházet i k silné podrážděnosti, závratím nebo dlouhodobým trávicím potížím, vyrážkám, otokům, ekzémům, svědění kůže, silné únavě nebo nespavosti.

Příznaky histaminové intolerance:

  • svědění
  • ekzém
  • bolesti hlavy
  • pocit náhlého horka
  • závratě a nevolnost
  • trávicí obtíže a průjem
  • pálení v ústech a na jazyku
  • podrážděnost
  • svědění očí
  • rýma a výtok z nosu
  • únava a slabost
  • psychické problémy
  • nespavost
  • poruchy chování nebo hyperaktivita u dětí

Histamin se do těla dostává stravou, protože spousta potravin jej přirozeně obsahuje. Může se v organismu tvořit i sám, a to při alergických reakcích nebo různých infekcích. V těchto případech přichází na řadu práce enzymu diaminooxidázy (DAO), který histamin dokáže odbourat. Pokud jej však v těle máte nedostatek, histamin jen tak něco neporazí. Leda tak antihistaminika, která tlumí jeho nadměrnou produkci, ale rozhodně jen do určité míry.

Enzym diaminooxidáza bývá snížený při poškození střeva

Diaminooxidáza je produkována v buňkách trávicí soustavy a ke snížení její produkce dochází nejčastěji při různých potravinových alergiích, u poškození střeva, autoimunitních onemocněních, při celiakii a Crohnově chorobě či ulcerózní kolitidě. Proto se nemůžeme divit, že histaminová intolerance se často vyskytuje ruku v ruce s polyvalentní potravinovou alergií nebo chronickým zánětem střev.

Naštěstí to ještě neznamená, že se nám v budoucnu opět nemůže hladina diaminooxidázy navýšit a potíže srovnat. Počítejte ale s tím, že tyto zdravotní problémy bývají spíše chronického rázu. Zkrátka jednou je hůř, jindy zase líp. Chybějící enzym se může doplňovat ve formě tabletek, ale ne každému tato léčba spolehlivě zabírá.

Potýkáte se s histaminovou intolerancí?

Nejistá diagnóza a bezradní lékaři

Pokud míváte řadu podivných příznaků po požití jídla, neváhejte a nechejte si udělat vyšetření z krve na alergologii. Zkušený lékař by měl pomocí krevního testu zjistit, zda trpíte potravinovou alergií nebo histaminovou intolerancí na základě zjištění hladiny diaminooxidázy.

Bohužel diagnóza HIT zůstává ještě i dnes stále velkou neznámou. Lékaři neznají přesnou příčinu hromadění histaminu v těle a spousta pacientů s nejasnými příznaky a nepříjemnými chronickými stavy je spíše považována za hypochondry, nebo je jim přiklepnuta zcela chybná diagnóza.

Pokud testy histaminovou intoleranci prokáží, je třeba vědět, jak s touto diagnózou žít a jak se správně stravovat. Dlouhodobé užívání antihistaminik nebo jiných léků, které doplňují chybějící enzym, nejsou stoprocentním řešením. Je třeba se naučit žít s omezením.

Co jíst s histaminovou intolerancí

Při diagnóze HIT je především zásadní vyhnout se takovým potravinám, které obsahují velké množství histaminu. Především se jedná o všechno zralé, zkvašené nebo už nějakým způsobem odležené. Patří sem veškeré fermentované produkty, například hermelín, tvarůžky, ementál, kvašené zelí, miso, pivo, víno, zkvašené šťávy, burčák, dlouho kvašený mošt, přirozeně zkvašená povidla, dále přezrálé ovoce a potraviny, které už delší dobu stály v teple, nebo dvakrát ohřívané jídlo. Zkrátka smíme jíst všechno pouze čerstvé, anebo ještě ne úplně zralé, takže je lepší volit zelenější druhy ovoce a zeleniny. Je určitě lepší individuálně vyzkoušet různé druhy potravin.

Potraviny, kterým byste se měli raději vyhnout:

  • fermentované potraviny všeho druhu
  • uleželé sýry
  • alkohol
  • cukr, sladidla
  • emulgátory
  • uzeniny
  • kvasnice a kynuté pečivo
  • přezrálé ovoce
  • rajčata
  • kakao
  • citrusy
  • polotovary
  • vícekrát ohřívaná jídla
  • mošt

Zdroj: Histaminová kašulka

Někdo nesnese ani droždí a kynuté pečivo, někdo zase rybičky v konzervě či produkty z kakaa nebo rajčat. Je to opravdu různé. Zásadou je jíst čerstvou stravu v co nejpřirozenějším stavu a striktně se vyhnout uzeninám, polotovarům, zbytečným emulgátorům, cukrům, sladidlům a alkoholu. Pokud si nevíte rady, na internetu najdete podpůrné skupiny obdobně postižených lidí a webové stránky s recepty a informacemi, které vám mohou být přínosem.

Co je histaminová intolerance?
Histaminová intolerance (HIT) se řadí mezi takzvané nepravé alergie. Tělo pacienta totiž reaguje na konkrétní potravinu podobně jako na alergen, jelikož organismus nedokáže odbourávat nadměrné množství nahromaděného histaminu, ale nedochází zde k rozvoji pravé alergické reakce. Místo toho se mohou objevit různé nepříjemné tělesné symptomy.
Jak se do těla dostává histamin?
Histamin je obsažen v mnoha různých potravinách a do našeho organismu tedy putuje společně konzumovaným jídlem. Může se však tvořit i přímo v našem těle, a to hlavně při rozvoji alergické reakce nebo při různých infekcích. Pokud pak člověk nemá dostatek enzymu, který histamin dokáže odbourat, dochází k rozvoji nepříjemných projevů.
Jaké má histaminová intolerance příznaky?
Projevy histaminové intolerance mohou připomínat skutečnou alergickou reakci. Zahrnují například svědění, bolesti hlavy, návaly horka, závratě, nevolnost, trávicí obtíže, podrážděnost, pálení v očích, rýmu a celkovou únavu. Mezi další příznaky patří nespavost, psychické problémy, ale i poruchy chování.
Čemu se při histaminové intoleranci vyhýbat?
Dlouhodobé užívání antihistaminik a léků, které doplňují chybějící enzym, jenž histamin odbourává, nepředstavuje stoprocentní řešení. Je tedy nutné naučit se vyhýbat všemu, co obsahuje velké množství histaminu, jako jsou například zralé, zkvašené či odleželé potraviny. Jedná se třeba o různé sýry, pivo, víno, kvašené zelí, přezrálé ovoce či veškeré dvakrát ohřívané jídlo.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí redaktorka a copywriterka píšící pro webové i tištěné magazíny. Zaměřuje se na oblast zdraví, historie medicíny, psychologie, filozofie, etikoterapie a alternativní medicíny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).