Hlavní navigace

Nadýmání: jaká jídla nejvíc škodí

2. 10. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Ačkoli plynatost a nadýmání nepatří mezi společensky přitažlivá témata, trápí většinu populace. Víte, jak nadýmání předejít? Pozor na potraviny, které vás doslova nafouknou, i způsob, jakým jíte.

Nejčastější příčinou plynatosti je konzumace nevhodné kombinace potravin nebo nadýmavých potravin. Mějte však na paměti, že nadýmání nemusí být vždy způsobené potravinami, ale ovlivňuje ho další řada faktorů. Například to, jestli jíme ve spěchu, hltáme a potravu v ústech nedostatečně rozmělňujeme, zda jsme ve stresu, ale třeba i kouření. Dále může být způsobeno i potravinovou alergií, například na lepek či nesnášenlivostí laktózy.

Při nadýmání se naše břicho vzedme kvůli velkému nahromadění plynu, což doprovází až nepříjemný pocit plnosti, časté říhání i únik plynů. Nadýmání může být až bolestivé a doprovázené pocitem zvracení. Nadýmání není samo o sobě nemoc, ale může být na druhou stranu jedním z příznaků nemoci. Může ukazovat na onemocnění žaludku, syndrom dráždivého tračníku apod. Při dlouhodobých problémech je vhodné navštívit lékaře.

Mít občas nadmuté břicho je však naprosto normální a není to jasná známka toho, že máte špatnou životosprávu. Důležité je zjistit příčiny nadýmání, pokud je to konkrétní potravinová alergie, je vhodné se takzvaným spouštěčům vyhýbat.

Dobré je určitě znát potraviny, které vás mohou nejvíce nadýmat. Pokud můžeme vyloučit potravinovou alergii, tak potom je potřeba se zaměřit na potraviny, které mají nadýmavé účinky, a předcházet tomu.

Mezi „viníky“, kteří nejvíce nadýmají, patří:

Zelí, brokolice či kapusta

Neznamená to, že je z jídelníčku vyloučíme. Naopak při pravidelné konzumaci si trávicí trakt zvykne a bude tyto potraviny lépe snášet. Pravidelná konzumace výživných a na vlákninu bohatých potravin by určitě neměla zmizet z jídelníčku. Proč nás nadýmají? Brukvovitá zelenina totiž obsahuje rafinózu – trisacharid, který tráví v tlustém střevě bakterie produkující plyny.


Autor: Depositphotos.com

U nadýmavých, ale zdravých potravin je vhodné začínat s menšími porcemi a postupně je zvětšovat

Je zejména potřeba hlídat si porce, začít nejdříve s menším množstvím, a hlavně tepelně upravovat vařením ve vodě či v páře. Tím se zlepší stravitelnost, třeba právě syrové kapusty. Ani vaření zeleniny vás však nadýmání po její konzumaci nezbaví stoprocentně.

Luštěniny

U luštěnin, jako jsou fazole, čočka, hrách či sójové boby, je to podobné jako u nadýmavé zeleniny. Pokud je tedy tělo bude přijímat pravidelně v menších porcích, tak se nadýmání nebude tak projevovat. Jsou bohatým zdrojem bílkovin, ale rovněž v sobě mají sacharidy a vlákninu, které naše tělo nedokáže strávit. Střevní bakterie se začnou krmit sacharidy a při tom produkují plyny vedoucí k nadýmání.

Bylinky proti nadýmání

Co přidat do luštěnin:

  • saturejka,
  • řasa kombu,
  • majoránka,
  • petrželka,
  • fenykl,
  • anýz,
  • máta,
  • zázvor.

Více v článku Luštěniny a bez nadýmání.

U luštěnin je důležitá úprava, jako namáčení, ideálně přes noc, pokud je chceme druhý den vařit (minimálně šest hodin). Už při namáčení je dobré alespoň jednou vodu slít a propláchnout vodou čistou, tím se sníží množství antinutričních látek, které se uvolňují do vody a zvyšují právě riziko nadýmání. Při vaření pak sbíráme pěnu, která se uvolňuje, protože taktéž obsahuje zmíněné antinutriční látky, které špatně trávíme. Dále při vaření můžeme použít i bylinky, jako například anýz, majoránku či bazalku.

Všeobecně méně nadýmavé luštěniny jsou ty loupané, volíme nejlépe hrách, červenou čočku a cizrnu. Z fazolí je nejlépe stravitelná adzuki a mungo. Velmi vhodné je používat luštěniny naklíčené (mungo, čočka, cizrna), které nenadýmají vůbec, a navíc obsahují více vitamínů a živých enzymů, pro naše zdraví velmi přínosných.

Mléčné výrobky

Pocit plynatosti může být spojen i s konzumací sýrů či cereálií s mlékem ke snídani. V tomto případě můžete trpět nesnášenlivostí laktózy. Nedokážete trávit cukr, který se vyskytuje přirozeně v živočišném mléce. Nestrávená laktóza zůstává ve vašich střevech a způsobuje potíže. Zkuste v tomto případě kysané výrobky, jako je kefír či kvalitní jogurt s menším obsahem mléčného cukru, tedy laktózy, nebo se jim vyhnout úplně.

Jablka, cukr i sůl

Nafouklé břicho může způsobit také například konzumace jablek (obsahují fruktózu a sorbitol – cukry, které ne všichni lidé snesou). Dále potraviny, které obsahují rafinovaný (bílý) cukr. Ale také ty s větším množstvím soli, při jejichž konzumaci začne tělo navíc zadržovat vodu. Vhodné je zvýšit pitný režim, a zbavit se tak nadbytečné soli v těle.

Co pomůže? Potraviny proti nadýmání a prevence

V případě potíží (či preventivně) můžete zkusit do svého jídelníčku zařadit potraviny, které nás nadýmání zbaví. Doporučuje se zařazovat hlavně zeleninu a ovoce bohaté na vodu, jako například okurka (působí detoxikačně, funguje jako přírodní diuretikum a pomáhá nám zbavit se nadmutého břicha z důvodu zadržování vody), meloun a jižní ovoce, například papáju (enzym v tropickém ovoci pomáhá štěpit bílkoviny v trávicím traktu a tím usnadňuje trávení), ananas, citrusy.

Při přípravě jídla je dobré hojně používat bylinky, jako je tymián, fenykl, majoránka, bazalka, anýz, kopr. Pokud už vás trápí nadmuté břicho, uvařte si čaj z heřmánku nebo anýzu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Hlavní výživová poradkyně Naturhouse pro ČR a Slovensko. V celosvětové síti dietetických center školí a řídí v obou zemích více než sto poboček. Aktivně se zajímá o zdravý životní styl, trendy v potravinách a stravování a cvičí jógu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).