Hlavní navigace

Muži a rakovina prsu

12. 1. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
I muži mohou onemocnět rakovinou prsu, jedná se ale o diagnózu vzácnou. Proto s ní muži nepočítají a k léčbě přicházejí pozdě.

Rakovina prsu, onemocnění ohrožující zejména ženy starší pětačtyřiceti let, se nevyhýbá ani mladším ženám, a dokonce ve výjimečných případech ani mužům.

„Screeningem prsu u žen nad čtyřicet pět let se prokáže nádor v nehmatném stadiu asi u pěti a více žen z tisíce vyšetřovaných. Některá pracoviště uvádějí dokonce výskyt u jedenácti pacientek z tisíce,“ popisuje celorepublikové statistiky sonografistka Eva Hledíková z Perfect Clinic. Statistiky dokládají, že výskyt zhoubného nádoru roste s věkem. „U žen nad pětačtyřicet let, které podléhají screeningu, se počty nádoru prsu v populaci zvyšují, ale zvyšuje se současně počet záchytu v prvním stadiu, tedy vyléčitelném. Snižuje se úmrtnost, a zvyšuje se tak počet úplných vyléčení,“ konstatuje MUDr. Hledíková.

Ovšem i v mladší generaci pacientek o něco přibývá: „U mladých žen se absolutní počty nádoru prsu zvyšují jen o desítky, tedy málo. Nicméně tím, že standardně plošně nejsou nijak vyšetřované, přicházejí často k prvnímu vyšetření až v pozdním stadiu,“ upozorňuje mamoložka z Perfect Clinic Renáta Kalajová s tím, že právě včasná diagnóza karcinomu prsu je hlavním smyslem screeningových vyšetření.

U mužů je rakovina prsu vzácným onemocněním

Ročně je hlášeno okolo čtyřiceti až šedesáti případů tohoto onemocnění u mužů vůči až sedmi tisícům případů rakoviny prsu u žen. Proto se na tuto diagnózu u mužů příliš nemyslí a bohužel nemocní přicházejí pozdě. Netuší, že by se jich rakovina prsu vůbec mohla týkat. Lékařka popisuje, jaké mohou být její příznaky: „Rakovina prsu u mužů se projevuje bulkou pod bradavkou nebo u dvorce. Dochází ke vtažení nebo deformaci bradavky. Muži často přicházejí již s pokročilým prsním nádorem ve formě kožního vředu.“ 

Nicméně pokud si muž v prsu nahmatá bulku, nemusí jít vždy jen o rakovinu prsu, ale například o tzv. gynekomastii, kdy se u muže objeví z různých příčin v prsu mléčná žláza. „Abychom rakovinu prsu vyloučili, je potřeba, aby muž k lékaři s problémem přišel a byl následně správně vyšetřen. Stejně jako u žen uděláme mamografické vyšetření a doplníme ultrazvuk prsů a podpažních uzlin,“ popisuje v článku I muži mají prsa Alena Bílková, vedoucí lékařka Mamma centra Budějovická a Vysočany.

Rakovina u mužů se léčí stejně jako u žen operací s následnou onkologickou léčbou. „Muži s rakovinou prsu by měli být geneticky vyšetřeni,“ říká mamoložka Renáta Kalajová.

Muži se na rozdíl od žen nemusí preventivně pravidelně samovyšetřovat. „Je ale důležité, pokud je BRCA pozitivní jejich matka, nechat se také geneticky vyšetřit, protože BRCA gen, který může za vznik rakoviny prsu nejen u žen, ale i mužů, je dědičný z padesáti procent bez rozdílu pohlaví,“ upozorňuje Renata Kalajová.

Odborníci se shodují, že důležité je přijít s problémem včas, ať jde o ženy, či muže, protože co nejdříve zahájená léčba může zachránit život.

Galerie: Aniela McGuinness: My breast choice

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).